Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nie ste zaočkovaní? Tak si liečbu ZAPLAŤTE sami! Cigániková pripustila spoluúčasť pacientov

Poslanci strany SaS podávajú trestné oznámenie Zobraziť galériu (5)
Poslanci strany SaS podávajú trestné oznámenie (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Getty Images)

BRATISLAVA – Liečba pacientov infikovaných koronavírusom v našich nemocniciach nie je zadarmo. Rezort zdravotníctva pritom vyčíslil, že drvivá väčšina financií, ktorú zhltne, ide práve na neočkovaných pacientov. Na stole je tak už otázka, či by si títo nemali aspoň časť liečby financovať sami.

Čísla hovoria jasne. Od septembra do 28. novembra bolo na ochorenie Covid-19 pozitívne testovaných takmer 300-tisíc ľudí. Z nich vyše 78 percent nebolo zaočkovaných. Ministerstvo zdravotníctva uvádza, že náklady na liečbu pacientov s týmto ochorením predstavovali 40 miliónov eur. Z tejto sumy putovala drvivá väčšina, až 37,5 milióna eur, na liečbu pacientov, ktorí neboli zaočkovaní. Je to až teda 93,67 percent.

Nie ste zaočkovaní? Tak
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR)

"Liečba pacientov, ktorí nie sú zaočkovaní je v drvivej väčšine prípadov náročnejšia, dlhšia, vyžaduje si viac pracovných síl zdravotníkov a teda aj drahšia," uviedol rezort. Zaočkovaní pacienti majú totiž podľa nich spravidla ľahší priebeh, ich hospitalizácia je kratšia a vyžadujú si menej náročnú liečbu.

Nie ste zaočkovaní? Tak
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR)

Vzhľadom na to zazneli už úvahy, či by toto nemalé finančné bremeno nemali pocítiť aj samotní pacienti. Koaličná poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) totiž v diskusnej relácii TV JOJ Na hrane uviedla, že to, že drvivú väčšinu zdrojov aj lôžok míňajú nezaočkvaní, je fakt a uznať ho musia aj neočkovaní. Preto je podľa nej na mieste baviť sa o spoluúčasti. Strane navrhla, aby s takouto možnosťou išli aj na koaličnú radu.

Nie ste zaočkovaní? Tak
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Je to vymáhateľné. Nebude to tak, že toho človeka neošetria. Sme v 21. storočí, musíme byť solidárny. Nebude to ani plná suma, alebo nejaká likvidačná suma. Malo by to fungovať, ako keď niekto veľmi riskuje a napríklad šoféruje pod vplyvom alkoholu, alebo omamných látok. Poďme sa baviť o tom, že by to malo byť aspoň iste percento z nákladov, aby si tie náklady uvedomili," uviedla.

So žiadosťou o reakciu sme sa obrátili aj na samotnú SaS. 

Viac o téme: LiečbaPacientiSaSKoronavírusSpoluúčasťJana Bittó Cigániková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu