Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rezort zverejnil šokujúce štatistiky: Liečba nezaočkovaných stála viac ako 37 miliónov, na ventilácii sú najmä starší

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexandr Kulikov)

BRATISLAVA - Tretia vlna je v plnom prúde, platí núdzový stav a tvrdé opatrenia. Napriek tomu stúpa počet hospitalizovaných, ale aj pacientov na umelej pľúcnej ventilácii a na JIS-ke. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že na liečbu nezaočkovaných pacientov minuli vyše 37 miliónov eur.

Od septembra do 28. novembra bolo na ochorenie COVID-19 pozitívne testovaných takmer 300-tisíc ľudí. Z nich vyše 78% nebolo zaočkovaných. Liečba nezaočkovaných je podľa ministerstva zdravotníctva drahšia a náročnejšia. 

VIDEO Pandémia sa musí riadiť podľa faktov, uviedol premiér Heger: O lockdowne sa rozhodne čoskoro

Pandémia sa musí riadiť podľa faktov, uviedol premiér Heger: O lockdowne sa rozhodne čoskoro (Zdroj: Topky/Maarty)

Liečba nezaočkovaných je drahšia a náročnejšia

"Len náklady na liečbu pacientov s týmto ochorením predstavovali 40 miliónov eur. Z tejto sumy bolo až 37,5 milióna eur, teda 93,67 % použitých na liečbu pacientov, ktorí neboli zaočkovaní," uviedol rezort. 

Rezort zverejnil šokujúce štatistiky:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/MZ SR)

"Liečba pacientov, ktorí nie sú zaočkovaní je v drvivej väčšine prípadov náročnejšia, dlhšia, vyžaduje si viac pracovných síl zdravotníkov a teda aj drahšia," napísalo ministerstvo. Zaočkovaní pacienti majú spravidla ľahší priebeh, ich hospitalizácia je kratšia a vyžadujú si menej náročnú liečbu.

Rezort zverejnil šokujúce štatistiky:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/MZ SR)

V súčasnosti platí na Slovensku núdzový stav a zákaz vychádzania. Lockdown je s obmedzeniami prijatý pre všetkých. Zatiaľ je v platnosti na dva týždne, prehodnotiť ho majú cez víkend. Pravdepodobne však bude trvať až do Vianoc. Či sa uvoľnia nejaké opatrenia pre očkovaných, je zatiaľ otázne. Aktuálne je v nemocniciach hospitalizovaných 3380, 600 z nich je na JIS a 291 na umelej pľúcnej ventilácii. 

Rezort zverejnil šokujúce štatistiky:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Najväčšou skupinou hospitalizovaných s sú seniori nad 65 rokov

Najvyšší počet hospitalizácií s ochorením COVID-19 eviduje Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) vo vekovej kategórii 65 a viac rokov. Hospitalizovaných nezaočkovaných pacientov v tejto vekovej skupine je k štvrtku 1327 osôb, uviedla hovorkyňa NCZI Alžbeta Sivá.

"Vo vekovej skupine od 55 do 64 rokov registrujeme 520 hospitalizovaných nezaočkovaných pacientov," spresnila Sivá. Tretiu najpočetnejšiu skupinu ľudí (311), ktorou sú hospitalizovaní nezaočkovaní pacienti, tvorí veková kategória od 45 do 54 rokov. NCZI zároveň zaznamenalo za stredu (1. 12.) 7853 pozitívne testovaných osôb PCR testami, z toho bolo 682 vo vekovej skupine 65 a viac rokov.

Viac o téme: OčkovanieLiečbaMinisterstvo zdravotníctvaKoronavírusCOVID
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu