Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čísla pandémie na Slovensku! November bola katastrofa: Najhoršie nás ešte len čaká?

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Svetlo na konci tunela. Po hrozivom novembri, kedy dala pandémia všetkým poriadne zabrať a dospela až do vyhlásenia ďalšieho lokdownu, nám svitá na lepšie časy. Dopady minulotýždňových opatrení síce na číslach ešte podľa analytikov nevidíme, no ich predikcie na december tešia.

Analytici z projektu Dáta bez pátosu považujú totiž za veľmi pravdepodobné, že december veľkú väčšinu novembrových pandemických rekordov nezopakuje ani neprekoná. Práve naopak - bude mesiacom poklesov.

Poukazujú pritom na klesajúce PCR pozitívne prípady v porovnaní s minulým týždňom. Sedemdňový priemer bol v utorok iba o 8 percent vyšší, ako pred týždňom a môže ísť do záporných hodnôt. Pozitívne výsledky antigénových testov klesajú ešte rýchlejšie. V sedemdňovom priemere išli dolu z 2142 pred týždňom (23.11.) na 1922 (30.11.). Klesli tak o viac ako 10 percent. "V posledný deň novembra klesla medzitýždenne aj pozitivita PCR testov. AG pozitivita klesá už dlhšie," dodali.

Čísla pandémie na Slovensku!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Dáta bez pátosu)

Tiež poukázali na to, že v pondelok hlásené rekordné stavy v nemocniciach boli opravené mierne dole a posunuté v kalendári na skorší dátum. "Indikovali sme, že posledný skok o +200 pacientov patrí asi skôr do víkendu.

,ako do pondelka. Posledné 2 dni sú v zanedbateľnom poklese, ale tento týždeň budeme asi oscilovať okolo 2400," uviedli.

Tiež pripomenuli, že úmrtia v novembri stúpli na takmer 1500, ale aj napriek rekordným príjmom a prepusteniam je to o vyše tisíc prípadov menej, ako v rekordných mesiacoch v januári, februári a marci.

Čísla pandémie na Slovensku!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Dáta bez pátosu)

Lockdown na tom ešte podiel nemá

Pokles žiadneho parametra však podľa nich nemožno pripísať opatreniam platným od štvrtka 25. novembra. Ako totiž uviedli, pozitívne prípady, ktoré sme mali predvčerom, sú testy vyhodnotené v utorok, pravdepodobne robené cez víkend a v pondelok, objednané "podozrivými" z piatka-soboty-nedele, ktorí buď mali príznaky z infikovania spred 2-3 dní (utorok-štvrtok alebo boli z okolia pozitívnych a infikovaní v stredu-štvrtok. "Odhadujeme, že dáta pozitívnych hlásené v piatok za štvrtok by už mohli mať v sebe efekt prvých lockdownových dní," dodali.

Čísla pandémie na Slovensku!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Obrovským problémom je však podľa analytikov nulová motivácia pre novoočkovaných. "Tu štát zlyháva v komunikácii, nastavení očakávaní a aj v kapacitnom zabezpečení očkovania a odmenách pre zdravotníkov," uviedli.

Tiež podotkli, že pri návrate do covid automatového režimu budú len dva parametre, ktoré dostanú okresy z čierneho - žolíci vďaka vysokej zaočkovanosti seniorov a pokles 7 dňovej incidencie (PCR+AG) pod 500. Dnes sú pritom pod 500 len Medzilaborce.

Čísla pandémie na Slovensku!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Markus Schreiber)

Svetlo na konci tunela

Napriek tomu je ich odkaz pre ľudí pozitívny. "Pekný začiatok decembra Vám prajeme. Bude to dobrý mesiac a na "rekordný" november nechá zabudnúť. A nebude to len kvôli omikronu. Písali sme o svetle na konci tunela, dnes je oveľa jasnejšie. Stále platí, že zaočkovať I. dávkou hlavne seniorov je výborný predpoklad pokojných Vianoc, prípadne pošlite už zaočkovaných seniorov na III. dávku. Potrebujeme v decembri denné počty z novembra (20 000) strojnásobiť a dohnať zameškané," uzavreli.

 

Viac o téme: DecemberPandémiaKoronavírusLockdownDáta bez pátosu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu