Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Dáta bez pátosu to povedali nahlas: Sme najpremorenejší na svete! Má to však háčik

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Waltraud Grubitzsch/dpa via AP, File)

BRATISLAVA – Aj napriek lockdownu sa situácia na Slovensku zhoršuje. Dokazujú to údaje za posledné dni, ktoré sa citeľne zhoršujú. To, že situácia nie je dobrá, priznali už aj dátoví analytici z Dáta bez pátosu. Ako poznamenali, sme najpremorenejšia krajina na svete.

Dátoví analytici každodenne reportujú lockdown, ktorý to aktuálne máme. Kým do nedele boli čísla viac-menej stabilné, v pondelok sa začali rozsvecovať indikátory zhoršenia situácie. Analytikom v tabuľke na červeno nesvietili už len počty obetí, ale aj priemerný počet príjmov covid pacientov za deň. Od utorka tu máme ďalší problém – červené sú už štyri riadky tabuľky – okrem vyššie spomenutých aj počty hospitalizovaných a ťažkých prípadov na JIS a umelej pľúcnej ventilácii. Za pondelok totiž na Slovensku stúpli hospitalizácie o takmer 200 pacientov.

Archívne VIDEO Minister zdravotníctva je za akýkoľvek spôsob podpory očkovanie, na zhodnotenie pandemickej situácie je priskoro

Minister zdravotníctva je za akýkoľvek spôsob podpory očkovanie, na zhodnotenie pandemickej situácie je priskoro (Zdroj: Topky/Maarty)

Na základe zvýšených víkendových príjmov do nemocníc poskočili hore hospitalizácie a ťažké stavy. Je to skok v podstate za 3 dni, ale je smerom hore a nie dole. Bolo by jednoduché napísať, že to takto pôjde ešte 2 týždne, že december sme si pokazili, že máme po Vianociach a že sa budeme trápiť do januára. Máme v Delte 300-tisíc PCR pozitívnych, ostatné zbilancujeme v stredu, budú komplet novembrové dáta a 3-4 mesiace v Delte. Záleží, či to rátame od 1. augusta alebo až po nástupe detí do škôl,“ napísali analytici na sociálnej sieti. Avšak, ako dodali, pozreli sa na desiatky krajín a vývoj počtu prípadov, úmrtí, hospitalizácii či zaočkovaných osôb. Tieto čísla následne porovnali s prvou či druhou vlnou a zistili, že mnohé už majú to najhoršie v delta vlne za sebou. Podľa názoru analytikov začne pomaly klesať aj Slovensko, pričom konštatujú, že to bude veľmi strmý pád.

Dáta bez pátosu to
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB / Dáta bez pátosu)

Vysvetlili, že v súčasnosti sme najpremorenejšou krajinou sveta a aj keď sú pred nami v tabuľke krajiny ako Seychelly, Andorra či Čierna Hora, v počte obyvateľov sú oveľa menšie ako Slovensko. Tým pádom sme ako krajina najpremorenejší na svete. Avšak, má to jeden háčik. A to je nahlasovanie počtu nových prípadov do štatistík Our world In Data.

Pred 2 týždňami začal niekto v duchu "čím horšie, tým lepšie" reportovať do Our World In Data spolu všetkých pozitívnych z PCR a aj z AG testov bez vylúčenia duplicít (validovaných AG cez PCR). Urobil to precízne a spätne až do Januára 2020. Možno PCR+AG robí pár krajín z Európy, ale náš objem pozitívnych má v sebe vysoké % AG pozitívnych . Má to niekoľko háčikov: nemusí ísť o jedinečne pozitívne osoby, môže ísť o falošne AG pozitívne prípady, nejedná sa len o AG pozitívnych validovaných cez PCR,“ upozornili analytici, podľa ktorých tým pádom nie je pravda, že sme najhorší na svete, len iným spôsobom reportujeme denný počet prípadov, ako zvyšné krajiny.

Dáta bez pátosu to
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB / Dáta bez pátosu)

Rovnako uviedli, že počas delta vlny malo už 7 percent obyvateľstva pozitívny test na koronavírus a tento počet naďalej rastie. Odhadujú, že od 11. alebo 18. decembra sa začnú uvoľňovať pravidlá z lockdownu pre očkovaných a prekonaných, pričom sa dovtedy nakazí celkovo pol milióna Slovákov. Z tohto počtu bude viac ako 400-tisíc neočkovaných a z nich viac ako 300 tisíc nad 12 rokov. Želajú si, aby december bol mesiacom rekordov v počte zaočkovanosti, avšak, ako sami uviedli, sú skeptickí.

Bohužiaľ, vláda úspešne NEUROBILA v lockdowne nič na vytvorenie zápchy v čakárni na očkovaNIE. Boris Johnson britom predstavil vo februári 4 bodový plán otvorenia, if they get vaccinated (over 16 years old). And they did it a on im dal slobodu. Zajtra je čas to povedať nahlas, že: pred Vianocami vláda pri poklese kľúčových parametrov COVID-19 uvoľní lockdown v regiónoch poklesu pre prekonaných a pre očkovaných. A pošepkáme zázračnú vec a fakt: Prvoočkovanci po 2-3 týždňoch sú na tom lepšie ako tí, čo majú 2 dávky viac ako 6 mesiacov. A bolo by narváno, lebo zajtrajšia prvá dávka by ľudí pustila do "chrámov mamonu a viery" okolo 15.-20. decembra. Florawandasalarawanda,“ vysvetlili analytici. Na záver uviedli, že by sa v najblížších dňoch a týždňoch mali ľudia zaočkovať prvou dávkou, prípadne seniori by si mali dať booster dávku. A to z dôvodu, že potrebujeme dohnať zameškané.

 

 

 

Viac o téme: OčkovanieProblémDáta bez pátosuDátoví analyticiNajpremorenejšia krajina na svete
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu