Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Sexuálne škandály v Cirkvi: Kňaz Ladislav mal zneužívať dvoch chlapcov! Usvedčujúca nahrávka

(Zdroj: Getty Images)

BANSKÁ BYSTRICA - Bývalý kňaz z banskobystrickej diecézy mal sexuálne zneužívať niekoľko chlapcov. Existuje dokoca nahrávka, na ktorej sa mal jednej zo svojich obetí priznať. Prípad teraz smeruje na súd.

Farár Ladislav z banskobystrickej diecézy mal pred desaťročiami zneužívať dvoch chlapcov, ktorí mali vtedy 12 až 15 rokov. Keď o tom informoval denníkN, ozval sa ďalší, bývalý miništrant. Farár ho mal zneužívať na fare, ale aj v Chorvátsku, kam ho zobral. Podľa Petrovej výpovede to farár nazýval mojkaním a odôvodňoval to tým, že láska dospelého muža k dieťaťu je normálna vec a pomáha im s dospievaním. 

Slovenský kňaz zneužil len 12-ročné dievča: Cirkev o tom vedela! Neinformovala rodičov ani políciu

"Mal som asi deväť alebo 10-rokov, vtedy som strávil pár nocí uňho doma a zobudil som sa na to, že ma bozkáva na krk," povedal pre televíziu Markíza dnes už dospelý chlap, jeden z kňazových obetí. "V ten večer sa ma spýtal, či masturbujem, snažil sa mi to urobiť rukou," opísal. Prípadom sa zaoberala polícia, ktorá uznala, že ide o trestný čin, no už je premlčaný.

Potom, ako sa po medializácii prípadu ozval ďalší človek, prípad sa opäť pohol. Bol vylúčený na samostnané konanie a smeruje na súd. Bývalý kňaz sa chcel dohodnúť na dvojročnej podmienke, s tým však nesúhlasil zneužívaný muž. 

Zarážajúce na tom všetkom ale je, že banskobystrická diecéza o zneužívaní vedela minimálne polroka predtým, ako sa prípad medializoval. Skončilo to však pre ňu tým, že kňaza odvolala. 

Viac o téme: KňazSexuálne zneužívanieCirkev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu