Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

OMIKRON na Slovensku: ÚVZ SR už začal so sekvenovaním vzoriek! Ozvalo sa 120 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: ÚVZ SR)

BRATISLAVA - Omikron variant, teda nový variant nového koronavírusu, sa na Slovensku v doposiaľ testovaných vzorkách nepotvrdil. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková. Na výzvu ÚVZ pre cestujúcich do pondelka do 12.00 h zareagovalo približne 120 ľudí.

"Vzhľadom na nový variant omikron sme prispôsobili organizáciu sekvenovania vzoriek tak, aby pozitívne vzorky od ľudí, ktorí prišli z potenciálne rizikových krajín, boli sekvenované prioritne," priblížil úrad s tým, že sekvenuje všetky pozitívne vzorky od osôb, ktoré sa zaregistrovali v systéme eHranica.

VIDEO Premiér Heger o novom variante koronavírusu už diskutoval s Ursulou von der Leyenovou

Premiér Heger o novom variante koronavírusu už diskutoval s Ursulou von der Leyenovou (Zdroj: Facebook/Eduard Heger - predseda vlády SR)

V sekvenovaní vzoriek stále pokračuje. O laboratórnom potvrdení nového variantu omikron bude ÚVZ SR verejnosť okamžite informovať. ÚVZ vyzvalo ľudí, ktorí za posledných 14 dní navštívili Juhoafrickú republiku, Botswanu, Namíbiu, Lesotho, Eswatini, Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong a Seychely, aby sa urýchlene nahlásili na e-mailovú adresu omikron@uvzsr.sk. Uviesť treba meno, priezvisko, telefónne číslo a okres, v ktorom sa osoba aktuálne zdržuje.

Nahlásených kontaktuje príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva a určí ďalší postup. ÚVZ prosí ľudí, aby výzvu brali vážne a neodignorovali ju. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok (26. 11.) označila novoobjavený variant omikron, známy aj ako B.1.1.529, za "variant vyvolávajúci znepokojenie". Nie je vylúčené, že môže byť infekčnejší ako v súčasnosti globálne rozšírený variant delta.

Viac o téme: SlovenskoKoronavírusInfikovaníOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu