Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Matovič je pred Vianocami veľký pesimista: Situácia sa nezlepší a lockdown bude čoraz dlhší

Matovič si myslí, že lockdown sa predĺži. Zobraziť galériu (4)
Matovič si myslí, že lockdown sa predĺži. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister financií a expremiér Igor Matovič (OĽANO) si nemyslí, že sa zlá epidemiologická situácia do Vianoc zlepší. Lockdown sa preto podľa neho bude predlžovať. Rozhodnúť však o tom bude musieť vláda. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Boj s pandémiou podľa Matoviča zatiaľ zvládame, nevyčnievame spomedzi okolitých krajín, no mohlo to byť lepšie. Z pohľadu počtu obetí a ekonomických dôsledkov však hovorí o zbytočných škodách. Tvrdí, že vždy počúval názory odborníkov a tí podľa jeho slov radili zatvoriť školy teraz. Nepristúpenie k tomuto kroku označil za chybu. Skonštatoval, že máme dvakrát viac pozitívnych medzi školopovinnými deťmi ako inde. Školy označil za "semenište covidu".

Vláda prijala tvrdý LOCKDOWN na dva týždne pre všetkých bez výnimky, platí aj zákaz vychádzania

Vláda prijala tvrdý LOCKDOWN na dva týždne pre všetkých bez výnimky, platí aj zákaz vychádzania (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kritizoval pritom koaličnú SaS, ktorá podľa jeho slov zatvorenie škôl vetovala. "My sme tým pádom nemohli ani hlasovať, lebo hrozili, že odídu z koalície," podotkol. Negatívne vníma aj to, že sa ustúpilo z opatrení a deti nemuseli nosiť v škole rúška. Hovorí o nezodpovednom rozhodnutí. Na otázku, či sa školy plošne od nového roka zatvoria, odpovedal, že nechce predbiehať.

Predseda vlády SR Eduard
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Na Slovensku sa podľa Matoviča šírili bludy ohľadom očkovania

Čo sa týka očkovania, na Slovensku sa podľa Matoviča šírili bludy a "prehrali sme súboj s Robertom Ficom (Smer-SD)". Opozíciu kritizoval za to, že veľmi nepomohla motivácii na očkovanie. Okrem Fica spomenul aj lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho i predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu. Aktuálne považuje za potrebné získať pre očkovanie ľudí, ktorí "podľahli bludom". Podotkol tiež, že motivovať k očkovaniu bolo a je najmä úlohou ministerstva zdravotníctva.

Opätovne pritom kritizoval ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO). Podľa slov Matoviča si teraz musí minister zožať, čo zasial. Nemyslí si, že by bolo dobré meniť šéfa rezortu počas vrcholu tretej vlny pandémie. Opakovane uviedol, že exminister Marek Krajčí (OĽANO) zvládal pandémiu lepšie. Na jeho návrat by však podľa neho nebola politická vôľa. 

Lockdown sa zrejme bude predlžovať, zhodli sa Tomáš a Šipoš

Aktuálny lockdown sa zrejme bude predlžovať, školy sa mali zatvoriť. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O päť minút 12 sa na tom zhodli predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš a nezaradený poslanec pôsobiaci v strane Hlas-SD Erik Tomáš.

"Každý príčetný človek vidí, čo sa deje v nemocniciach," uviedol Šipoš s tým, že ak nechceme ešte vyšší nápor na nemocnice, musíme obmedziť pohyb ľudí a zvýšiť zaočkovanosť. Zdôraznil, že varianty nového koronavírusu delta i omikron sú silné. Na nedostatočný lockdown sa podľa neho treba pýtať koaličných partnerov. Tomáš si myslí, že lockdown mal byť rovno prijatý striktne, dočasne a s podporou pre firmy a podniky. Za dieru v ňom označil otvorené školy. 

Michal Šipoš
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

"SaS opakovane rozhodnutie zavetovala," poznamenal Šipoš na margo škôl s tým, že v zmysle koaličnej zmluvy pristúpili ku kompromisu. Zodpovednosť teraz podľa neho nesie minister školstva Branislav Gröhling (SaS). "Keďže vidíme, že v školách sa to šíri, nepredpokladám, že sa tá krivka začne lámať," uviedol.

Tomáš hovorí o politikárčení pre zlé vzťahy v koalícii

"Vláda zase prijala mačkopsa len pre to, že sa uprednostňuje nejaké právo veta," podotkol Tomáš. Hovorí o politikárčení pre zlé vzťahy v koalícii. Kritizoval vládu, že uprednostnila politické dohody pred prijatím riadnych opatrení. Skonštatoval, že vláda zavádza do všetkého chaos a nezastabilizovala zdravotníkov. Riešenie vidí v jej odchode.

Tlačová konferencia strany Hlas-SD
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Nedopustíme, aby sa vrátilo naspäť to, čo sme tu mali 12 rokov," reagoval Šipoš. Zodpovednosť vlády nespochybnil, no opozícii vyčítal vyjadrovania o očkovaní. Na margo nemocníc dodal, že sa nakúpili pľúcne ventilácie, no zaškoľovanie personálu na ich obsluhu trvá aj cez päť rokov.

Aktuálne sa podľa Šipoša treba orientovať na zvýšenie zaočkovanosti seniorov ako najrizikovejšej skupiny. Aj preto pristúpili k návrhu dať im 500-eurové poukazy za očkovanie. Odmieta, že by to nebolo odkonzultované v koalícii. SaS podľa neho na navrhovala sumu 150 eur, no ostatné strany sa zhodli na potrebe vyššieho príplatku, aby zabral. Verí, že v parlamente návrh nájde podporu.

Tomáš nepovedal, či za návrh nezaradení poslanci okolo Pellegriniho zahlasujú. "Podporíme čokoľvek, čo by pomohlo dôchodcom," uviedol. Myslí si však, že financie z poukazov mali seniorom rovno dať, pretože sa im nevalorizovali dôchodky vzhľadom na vlnu zdražovania. V súvislosti so zatvorením kostolov Šipoš naznačil, že by sa malo konať stretnutie, kde by sa malo diskutovať o možnosti, ako účasť na bohoslužbách umožniť v rámci opatrení.

Viac o téme: Igor MatovičKoronavírusLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu