Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Žilinka vracia úder šéfovi súdnej rady: Pán Mazák, prečo kritizujete bez pravdy a faktov?

Žilinka odpovedá na tvrdé slová Mazáka. Zobraziť galériu (4)
Žilinka odpovedá na tvrdé slová Mazáka. (Zdroj: TASR/Jarosalv Novák, Martin Baumann, FB/Maroš Žilinka)

BRATISLAVA - Tak po tomto nemohol ostať ticho. O novom generálnom prokurátorovi Marošovi Žilinkovi začalo byť po pár mesiacoch vo funkcii známe, že si nenechá len tak skákať po hlave a už vôbec nie v tak citlivej téme ako je paragraf 363, za ktorý ho poriadne zjazdil predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. Žilinka nelenil a pre túto kritiku mu adresoval otvorený list!

archívne video

Generálny prokurátor Žilinka odsúdil hoaxy o očkovaní: Prispievajú k úmrtiam! (Zdroj: Ján Zemiar)

Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák bol hosťom v diskusii denníka SME, kde generálneho prokurátora kritizoval aj v súvislosti so spomínaným a často skloňovaným paragrafom. Podľa Mazáka vraj to, ako si Žilinka vykladá tento paragraf, môže byť protiústavné.

V susedných systémoch nenájdete nič také, ako paragraf 363 

"Toto sa skoro podobá problému Čentéš. Má to takmer tú istú dimenziu ako použitie paragrafu 363, v rozpore s tým, čo povedali tri senáty Najvyššieho súdu. Preštudoval som 22 systémov európskych prokuratúr, nenájdete tam nič, čo by sa len blížilo k paragrafu 363," povedal v denníku Mazák.

Žilinka vracia úder šéfovi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Sám vraj donedávna vnímal Žilinku ako kvalitného, odvážneho a statočného prokurátora, vďaka ktorému dokonca dostane Generálna prokuratúra nový punc kvality. "Teraz mám s tým trochu problém," povedal Mazák v súvislosti s nahrávkami z chaty. "Toto ma zarazilo, rád by som veril tomu, že to nie je pravda," povedal Mazák.

Kritika musí byť, no oprávnená a na základe faktov, odpovedá Žilinka

Na tieto a ďalšie vyjadrenia z rozhovoru odpovedal na sociálnej sieti už aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. "Som presvedčený, že diskusia, výmena názorov, ale aj kritika na právne témy a výklad pozitívneho práva, sú potrebné. Musia však byť primárne vecné, objektívne a nie zavádzajúce ba až klamlivé, postrádajúce odbornosť, zvlášť ak názory ovplyvňujúce odbornú aj laickú verejnosť verejne vyslovuje osoba, ktorá stojí na čele ústavného orgánu – Súdnej rady Slovenskej republiky," začína Žilinka, ktorý Mazákovi dokonca adresoval otvorený list.

Žilinka vracia úder šéfovi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR)

Galéria: Celý otvorený list Žilinku Mazákovi

Zavádzajúce názory a tvrdenia

Žilnika však pokračuje s tým, že Mazák mal v rozhovore zavádzať. "Je mi veľmi ľúto, že niektoré názory a tvrdenia prezentované predsedom Súdnej rady Slovenskej republiky Jánom Mazákom, týkajúce sa postavenia prokuratúry a oprávnení generálneho prokurátora Slovenskej republiky, ktoré uviedol v rozhovore poskytnutom redaktorke denníka SME dňa 16. novembra 2021, kritérium objektívnosti a najmä odbornosti nielenže nespĺňajú, ale nemožno ich vnímať inak ako zavádzajúce," myslí si Žilinka v statuse.

Žilinka vracia úder šéfovi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Podľa Žilinku záleží na objektívnom, vecnom a odbornom informovaní verejnosti o otázkach, ktoré prispievajú k formovaniu právneho vedomia občanov. Žilinka sa preto rozhodol na niektoré vyjadrenia Mazáka reagovať otvoreným listom, ktorý v plnom znení zverejnil.

"S Vaším tvrdením, že prokuratúra Slovenskej republiky patrí do výkonnej moci, čo uznala celá doktrína ústavného práva i špičkoví odborníci, nemôžem súhlasiť, pretože nie je pravdivé a ide o právu odporujúce tvrdenie," píše v jednom z mnohých odsekov Žilinka. Po argumentačnej vlne na záver ešte uviedol, že kritika je vraj nesporne dôležitá a prínosná, avšak musí byť založená na pravde a faktoch.

Celé znenie listu nájdete v našej galérii vyššie.

Viac o téme: Generálny prokurátorOtvorený listKonflikt Ján MazákMaroš ŽIlinkaPredseda súdnej rady
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu