Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Európska komisia zverejnila jasné štatistiky: Slovensko je na tom veľmi zle! Kde je situácia najlepšia?

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA – Epidemická situácia na Slovensku nie je vôbec dobrá. Denne nám pribúda desaťtisíce nových prípadov a desiatky úmrtí. V nemocniciach máme kritických 3200 pacientov, ktorí potrebujú pomoc lekárov, väčšina z nich je neočkovaná. Na Slovensku vo všeobecnosti máme zaočkovanosť nízku, čo sa odráža aj na aktuálnom stave. Európska komisia nedávno zverejnila graf, ktorý ukazuje, ako silne zaočkované krajiny zvládajú pandémiu. Rozdiely sú obrovské!

Od štvrtku od polnoci platí na Slovensku lockdown. Mnohé prevádzky museli zatvoriť, ľudia majú k dispozícii isté výnimky, vďaka ktorým môžu odísť z domu. Denne nám pribudnú desaťtisíce nových prípadov a desiatky úmrtí. Situácia však nie je dobrá ani v okolitých krajinách – naši najbližší susedia tiež bojujú s mimoriadne silnou treťou vlnou, ktorá robí problémy nielen ľuďom, ale aj ekonomike a zdravotníctvu. Mnohé sa rozhodli opäť zaviesť prísne opatrenia – napríklad Rakúsko zaviedlo na tri týždne oveľa prísnejší lockdown, ako máme u nás a zaviedli aj povinné očkovanie ľudí.

Archívne VIDEO Vláda prijala tvrdý LOCKDOWN na dva týždne pre všetkých bez výnimky, platí aj zákaz vychádzania

Vláda prijala tvrdý LOCKDOWN na dva týždne pre všetkých bez výnimky, platí aj zákaz vychádzania (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Mnohí odborníci vzniesli na schválené opatrenia vlnu kritiky a tvrdia, že to nebude stačiť. Situácia je naozaj mimoriadne vážna. Európska komisia však nedávno prišla so zaujímavým grafom – ten sa týka vývoja zaočkovanosti v tej-ktorej krajine a vývoj obetí koronavírusu. Na popredných priečkach grafu sú krajiny ako Írsko, Portugalsko, Čierna Hora, Dánsko či Belgicko, ktoré majú naozaj silnú zaočkovanosť nad 85 percent. V prípade prvých troch spomenutých to je dokonca vyše 90-percentná zaočkovanosť dospelej populácie.

Európska komisia zverejnila jasné
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ECDC, IG / europeancommisoon)

Slovensko je, žiaľ, na spodných priečkach s jednou z najhorších zaočkovaností na európskom kontinente. Za nami je už len Rumunsko a Bulharsko. Na grafe je však jasne vidieť, že čím vyššia zaočkovanosť, tým menej obetí na milión obyvateľov za 14 dní. Výnimku tvoria len Belgicko, kde hlásia v priemere 29 obetí na milión obyvateľov za dva týždne a Slovensko, ktoré má napriek nízkej zaočkovanosti rovnaký počet obetí.

Európska komisia zverejnila jasné
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ECDC, IG / europeancommisoon)

Dôvodov môže byť zrejme viac, napríklad aj to, že v porovnaní s inými krajinami sme ešte nemali vrchol delta vlny a začala u nás oveľa neskôr. Avšak, napríklad Bulharsko má s 29 percentnou zaočkovanosťou v priemere 325 obetí a Rumunsko s 43 percentnou zaočkovanosťou 43 obetí na milión obyvateľov za 14 dní. Vysoký počet úmrtí (266) má aj Lotyšsko so 66 percentnou zaočkovanosťou – a to 266 obetí.

„Záver je jasný. Plne zaočkovaní ľudia majú menšiu pravdepodobnosť úmrtia na Covid19 ako tí, ktorí nie sú zaočkovaní. Údaje z niekoľkých krajín EÚ tiež ukazujú, že u očkovaných ľudí je menej pravdepodobné, že budú hospitalizovaní v dôsledku COVID19. Očkovanie nám pomáha proti závažným príznakom COVID19,“ napísala eurokomisia na sociálnej sieti. Pridali k tomu aj vývoj hospitalizácii v troch rôznych krajinách s tromi rôznymi mierami zaočkovanosti – v Írsku (93%), Luxembursku (76%) a na Slovensku (54%). Vo všetkých troch krajinách je totiž možno vidieť rovnaký trend – a to, že drvivú väčšina hospitalizovaných tvoria neočkovaní pacienti.

Európska komisia zverejnila jasné
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ECDC, IG / europeancommisoon)

Európska komisia zverejnila jasné
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ECDC, IG / europeancommisoon)

Viac o téme: OčkovanieúmrtiaHospitalizácieEurópska komisiaObete koronavírusu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu