Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Testy vraj netreba, ľudia nemali ani respirátory: Bujará zábava počas pandémie!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Reprofoto - Facebook/Romske Zabavy Riverside)

ŠAŠTÍN-STRÁŽE – Ako by ani žiadna pandémia nebola. Napriek tomu, že obec Šaštín-Stráže sa nachádza podľa COVID automatu v červenej farbe, víkend sa v miestnom podniku niesol v znamení bujarej zábavy. Bez rúšok, či rozostupov. Potrebné neboli vraj ani testy.

Za uplynulý rok a pol muselo ísť v dôsledku pandémie bokom už nespočetné množstvo svadieb, osláv či tanečných zábav. Hovoriť by o tom vedeli nielen tí, ktorí sa museli takejto zábavy zrieknuť, ale aj tí, ktorí takto prišli o živobytie. Obmedzenia pociťujeme aj dnes. Nie každý ich však dodržiava rovnako striktne.

Rómska zábava v podniku v obci Šaštín-Stráže počas tretej vlny pandémie (Zdroj: Facebook/Romske Zabavy Riverside)

Ako nás upozornil čitateľ, v miestnom klube v obci Šaštín-Stráže sa má konať každý víkend rómska zábava. "Bez ohľadu na covid semafor, bez opatrení, dodržiavaní nariadení, nosenia rúšok, kontrola testov alebo dodržiavania kapacít," uviedol pre Topky.sk čitateľ.

V červenej farbe

Senický okres je pritom aktuálne na covidmape červený a v tejto farbe sa nachádzal aj minulý týždeň, čiže v čase, kedy sa akcia konala. V praxi to znamená povinnosť nosenia respirátora v interiéri a na hromadných podujatiach aj rúška v exteriéry.

Od pondelka pribudnú tri
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ÚVZ, NCZI, IZA)

Samotné hromadné podujatia sú pritom povolené iba s podmienkou dodržania kapacity . V tomto prípade je to maximálne 10 ľudí. Pokiaľ sa akcia koná v režime OTP maximálny počet osôb je vyšší a to buď 25 percent kapacity alebo v prípade, že kapacita nie je určiteľná, tak maximálne 150 osôb. V oboch prípadoch sú nutné tiež zoznamy zúčastnených. Tie sú potrebné aj v príde, že prítomní sú kompletne zaočkovaní.

VIDEO Testy vraj netreba,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Reprofoto - Facebook/Romske Zabavy Riverside)

Zo záberov, zverejnených na facebookovom účte Romske Zabavy Riverside zo soboty 23. októbra, ktoré má zachytávať práve tanečnú zábavu v spomínanom podniku, možno vidieť, že prítomní, ktorých kamera zachytila, nemajú na tvárach respirátory. Horné dýchacie cesty nemajú prekryté ani žiadnym iným spôsobom. A to aj počas toho, ako tancujú na parkete alebo sa bavia popri tanečnom parkete.  22. októbra je zároveň v tej istej skupine uverejnený oznam, že na "bál" nie sú potrebné testy.

VIDEO Testy vraj netreba,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Reprofoto - Facebook/Romske Zabavy Riverside)

"Fungujeme v tradičnom režime"

S otázkami, z akého dôvodu neboli testy potrebné a akým spôsobom kontrolujú dodržiavanie pandemických opatrení, sme sa obrátili aj na samotný podnik. "Fungujeme v tradičnom režime ako vždy. Neboli sme na nič oficiálne upozornení, že by sme niečo nedodržiavali - žiadna kontrola ani nič podobné," znela stručná odpoveď.

VIDEO Testy vraj netreba,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Romske Zabavy Riverside)

Z príspevkov na sociálnej sieti vyplýva, že tanečné zábavy sa konali v podniku aj počas septembra. Okres sa dostal do červenej farby v pondelok 20. septembra. V čase, keď už bolo známe, že sa epidemiologická situácia zhoršila natoľko, že sa bude posúvať z oranžovej fázy do červenej, je v spomínanej skupine na sociálnej sieti výzva, aby sa ľudia prišli zabaviť, lebo "od pondelka sú zavretí." Akcie sa podľa príspevkov na sociálnej sieti plánujú už aj na 12 novembra.

VIDEO Testy vraj netreba,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Romske Zabavy Riverside)

Prípadom sa zaoberala aj polícia

Polícia uviedla, že na základe prijatých podnetov vykonala v miestnom podniku previerky. "V sobotu, 16.10.2021, ako aj v sobotu, 23.10.2021, vykonali kontroly a počas prítomnosti hliadky nedochádzalo k protiprávnemu konaniu," povedali.

Usporiadatelia oboch akcií podľa ich slov potvrdili, že tieto sú riadne ohlásené a počas celého trvania budú dodržané protipandemické opatrenia podľa platného COVID automatu. "V prípade, ak má niekto vedomosť o porušovaní protipandemických opatrení, je potrebné to nahlásiť na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva," dodali.

S otázkami sme sa obrátili aj regionálny úrad verejného zdravotníctva.     

Viac o téme: OpatreniaPandémiaKoronavírusŠaštín-StrážeCOVID automatRómska zábave
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu