Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Oprávnené podozrenia! Proti vyšetrovateľom NAKA nie je dostatok dôkazov, rozhodol Krajský súd

Peter Scholtz, inšpekcia
Peter Scholtz, inšpekcia (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - V prípade vyšetrovateľov NAKA, ktorých zadržala policajná inšpekcia, nebol dostatok dôkazov na ich vzatie do väzby a ani na to, že spáchali trestný čin. Vyplýva to z uznesenia Krajského súdu v Bratislave, ktorý rozhodoval o ich väzbe.

archívne video

Na Krajskú prokuratúru v Bratislave priviezli ďalšieho zadržaného príslušníka NAKA (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Krajský súd v Bratislave prepustil z väzby na slobodu 1. októbra štyroch vyšetrovateľov. Ján Čurilla, Pavol Ďurka, Milan Sabota a Štefan Mašin do zadržania pracovali na najvážnejších korupčných prípadoch. Uznesenie, ktoré je verejne dostupné, uvádza, že podozrenia elitných vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry voči tímu vyšetrovateľky Diany Santusovej na policajnej inšpekcii boli vážne a oprávnené.

Vojna v polícii naberá na obrátkach! Obvinili dvoch vyšetrovateľov NAKA: Inšpekcia zadržala aj vlastného šéfa

Štvoricu vyšetrovateľov obvinili vyšetrovatelia Úradu inšpekčnej služby zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. Dvoch z nich obvinili v trestnej veci ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov. Krajský súd však nič také nezistil. Vylúčil, že by si niečo účelovo vymysleli, či vyfabulovali.

Podľa senátu operatívne informácie, ktoré vyšetrovatelia mali, viedli k začatiu trestného stíhania. Krajský súd nevidí nič zlé a neobvyklé ani na tom, že sa medzi sebou rozprávali o tom, ak napíšu uznesenie o začatí trestného stíhania a ani na tom, ako ho budú kvalifikovať. 

"Dôkazy nazhromaždené vyšetrovateľom nie sú dostatočným podkladom pre trestné stíhanie," píše sa v uznesení. Okrem vyšetrovateľov prepustili z väzby aj dočasného šéfa policajnej inšpekcie Petra Scholtza. Ten bol obvinený za to, že pomáhal policajtom z NAKA pri vyšetrovaní svojich podriadených. 

Viac o téme: VyšetrovateliaSúd NAKAOčistecJán Čurilla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu