Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hádka v priamom prenose! Téma rozpočtu vyvolala vášne: TOTO si myslí Matovič o zmrazovaní platov

Igor Matovič a Ladislav Kamenický Zobraziť galériu (3)
Igor Matovič a Ladislav Kamenický (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Exminister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) volá po zmrazení platov členov vlády. Vicepremiér a minister financií Igor Matovič (OĽANO) tvrdí, že s tým problém nemá a platy by zmrazil aj poslancom Národnej rady (NR) SR. Názory si vymenili v diskusnej relácii rádia Slovensko Sobotné dialógy, ktorá sa niesla v duchu návrhu rozpočtu, ktorý tento týždeň schválila vláda.

Kamenický kritizuje, že návrh rozpočtu na budúci rok nepočíta so zvyšovaním platov v štátnej správe. "Dávate veľkú nulu hasičom, policajtom, vojakom, celej verejnej správe. Oháňate sa zvyšovaním platov zdravotníkov na základe nejakého automatu, ktorý tam funguje, ale navyše im nedáte nič a učiteľom chcete dať vtedy, ak vás budú poslúchať vaši koaliční partneri," okomentoval Kamenický.

Hádka v priamom prenose!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Matovič poprel, že by v rámci rokovaní o rozpočte išlo o vydieranie koaličných partnerov. Pripomenul, že ak chce štát niekam dať peniaze navyše, niekde inde zase treba tie peniaze ubrať, ide teda z jeho strany o volanie po zodpovednosti koaličných partnerov.

Zmrazenie platov členov vlády aj poslancov

Kamenický povedal, že on by samotný rozpočet navrhol úplne inak. Medzi krokmi, ktoré by spravil inak ako Matovič, vymenoval aj zmrazenie platov členov vlády. "Napríklad v tomto roku, pán minister mal zmraziť platy celej vláde, doteraz to neurobil," zdôraznil exminister.

Matovič tento návrh okomentoval tak, že by s tým nemal najmenší problém. "A veľmi rád by som znížil aj platy poslancov, ktoré tuto pán Kamenický zvýšil o 1000 eur v čistom, súhlasil s tým ako minister financií," dodal Matovič s tým, že to považoval za mimoriadne nezodpovedné. Kamenického volanie po znižovaní platov preto považuje za farizejské. "Vtedy súhlasiť s absolútne neodôvodneným zvyšovaním mesačného platu poslancov o 1000 eur v čistom a teraz tu ide mudrovať," poznamenal Matovič.

Hádka v priamom prenose!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kamenický zareagoval, že platy poslancov boli za čias vlády Smeru-SD zmrazované niekoľko rokov. "Povedzte svojim pánom poslancom, nech si zmrazia platy a ja s tým nemám absolútne žiadny problém, nech sa páči," poznamenal Kamenický.

Debata priniesla množstvo emócií

Exminister a súčasný minister financií sa počas diskusie zhodli na tom, že ten druhý nerozumie téme verejných financií. Kamenický sa domnieva, že rozpočet má naštudovaný lepšie než sám Matovič a chcel by sa baviť o podrobnostiach. Matovič zase tvrdí, že Kamenický bol najnezodpovednejším ministrom financií v Európskej únii, prehajdákal miliardy a teraz len mudruje.

Viac o téme: DebataPlatyŠtátny rozpočetIgor MatovičLadislav Kamenický
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu