Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Teplý flek pre Matovičovho človeka vyvolal ostrú kritiku: TOTO sa koalícii bude čítať ťažko!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Ostrá kritika z každej strany. Koalícia, ktorá dlhodobo kritizovala politické nominácie predchádzajúcej garnitúry a hovorila o transparentnosti, teraz hodila rétoriku za hlavu. Na teplé miesto dosadila bývalého poslanca strany OĽaNO Jána Marosza.

To, že v prípade vymenovania Marozsa za nového šéfa Slovenského pozemkového fondu ide o politickú nomináciu, otvorene priznal aj premiér Eduard Heger (OĽaNO). S tým, ako prebehli dve riadne výberové konania, totiž nebol spokojný.

Za krok v štýle "vodu káže, víno pije" si však súčasná koalícia vypočula spŕšku kritiky. Nešetrila ňou parlamentná opozícia ani mimoparlamentné strany. Spôsob obsadenia lukratívneho miesta skritizovala aj Transparency International Slovensko, podľa ktorých vláda oslabuje dôveru vo výberové konania.

Vlčan považuje rozpočet za dobrý, aj keď si to predstavoval inak, predstavil tiež novú posilu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Mimovládka pripomenula, že vláda sa Marozsa rozhodla vymenovať napriek dvom výberovým konaniam na túto pozíciu, ktoré v uplynulých týždňoch zorganizovalo ministerstvo pôdohospodárstva.

"Víťaza prvého konania Karola Rajnohu stopol minister Samuel Vlčan, pretože Rajnoha pred vyše 20-timi rokmi pracoval v advokátskej kancelárii, ktorá sa s SPF súdi. V druhom výbere, do ktorého ako člena komisie prizvali aj zástupcu Transparency, uspel lesník Peter Magát. Nás veľmi nepresvedčil, evidentne mu chýbali skúsenosti z oblasti a rozpačito vyznela aj jeho koncepcia. Protikorupčné plány pre organizáciu, ktorá spravuje státisíce hektárov pozemkov štátu aj nezistených vlastníkov, neponúkol vôbec, hoci jej dve bývalé riaditeľky skončili pre korupciu vo väzbe," ozrejmili.

 

‼ VLÁDA OSLABUJE DÔVERU VO VÝBEROVÉ KONANIA 😡 Vláda Eduarda Hegera dnes nečakane schválila za šéfa Slovenského...

Posted by Transparency International Slovensko on Thursday, October 14, 2021

 

Ak vláda nebola spokojná s výberom komisie, mala svoje výhrady predovšetkým dôveryhodne a zrozumiteľne verejnosti vysvetliť a výber lepšie nastaviť a znovu zopakovať. "Namiesto toho bez diskusie priamo vybrala politického nominanta, o ktorého odbornosti v oblasti ani predstave riadenia fondu nevieme dokopy nič," vytkla Transparency.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Podľa mimovládky aj napriek tomu, že Ján Marosz v minulosti vystupoval ako protikorupčný aktivista a je možné, že Slovenský pozemkový fond pod jeho vedením začne fungovať transparentnejšie a efektívnejšie, pachute zo spôsobu svojej nominácie sa bude zbavovať ťažko. "O nešťastne zvolený postup ide aj preto, že spochybňuje význam výberových konaní a verejných vypočutí ako takých. A to nielen v očiach verejnosti, ale aj odborníkov, ktorí budú účasť vo výberových konaniach do verejných pozícií v budúcnosti zvažovať," dodali.

Na nohách je parlamentná aj mimoparlamentná opozícia

Transparentnosť výberového konania skritizovala aj opozičná strana Smer-SD. "Je do neba volajúce, akým spôsobom vládna koalícia netransparentne vyberá jednotlivých nominantov a ako funguje," uviedol podpredseda strany Smer-SD Richard Takáč. Marozsa nazval človekom Matoviča a Hegera, ktorý sa ani nezúčastnil výberového konania.

To zdôraznil aj nezaradený poslanec Róbert Puci zo strany Hlas-SD. "Po korupčnom škandále na SPF, pre ktorý musel odstúpiť minister Mičovský, ho teraz povedie učiteľ náboženstva, ktorý v živote s pozemkovým právom neprišiel do styku," komentoval Puci.

 

🎭INŠTITÚCIU SPRAVUJÚCU MILIARDOVÝ MAJETOK ŠTÁTU POVEDIE UČITEĽ NÁBOŽENSTVA Z OĽANO‼ ▶ OĽaNO pokračuje v Matovičovej v...

Posted by Róbert Puci on Thursday, October 14, 2021

 

Kritika ohľadom priamej politickej nominácie prichádza však aj od strán, ktoré sú aktuálne mimo parlamentu. "Už pri politickej príslušnosti sa človeku dvihne obočie, ale kam až to obočie dvihnúť pri informácií, že tento človek sa ani nezúčastnil výberového konania. Toho sa zúčastnili úplne iní ľudia. Stať sa víťazom výberového konania bez toho, aby sa ho niekto zúčastnil. Na to sa skutočne ani Chuck Norris nechytá," uviedla Lucia Plaváková z Progresívneho Slovenska.

Poznámku na adresu nominácie mal aj Matovičov kritik Radoslav Baťo. "Vládni poslanci schválili zákon, ktorý uľahčuje politické čistky v štátnej správe. Šéfom pozemkového fondu sa stal káder OĽaNO Ján Marosz, ktorý sa ani len nezúčastnil výberového konania. Robert Fico po voľbách pri návrate k moci a obsadzovaní štátu ani nemusí predstierať úroveň. Slovami ministra financií: Gratulujem, idioti," uviedol.

Teplý flek pre Matovičovho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

O funkcie núdzu nemal

Marozs bol v minulosti poslancom Národnej voľby za stranu OĽaNO, kde mal povesť odborníka na dopravu. Po voľbách 2020 sa o ňom hovorilo ako o možnom ministrovi dopravy. Nakoniec však rezort pripadol strane Sme rodina a ministrom sa stal ich nominant Andrej Doležal. Marozsovi ale pripadlo miesto štátneho tajomníka.

Vo funkcii však nepobudol ani dva týždne a vláda ho odvolala. "Rozhodli sme sa, že bude lepšie, ak jeho manažérske schopnosti využijeme priamo na úrade vlády," povedal k odvolaniu Marozsa vtedajší premiér Igor Matovič. Podľa životopisu potom Marozs pôsobil ako poradca predsedu vlády pre oblasť dopravy a je tiež uvedený ako členom dozornej rady spoločnosti Tipos.

 "Moje prvé kroky vo funkcii generálneho riaditeľa SPF budú viesť k tomu, aby sme všetky procesy nastavili tak, aby občan bol na prvom mieste. Aby sme zrýchlili proces vybavovania žiadostí a aby si fond zároveň plnil všetky svoje zákonné povinnosti," uviedol včera Marosz. Boj proti korupcii označil za svoju životnú misiu. "Preto som s dôverou prijal túto výzvu a spolu s tímom odborníkov sa vrhneme od prvých dní do práce, sprehľadníme pravidlá na SPF a minimalizujeme akýkoľvek priestor pre korupciu," povedal. Funkcie sa oficálne ujme o 1. novembra. 

 

Viac o téme: NomináciaKritikaSlovenský pozemkový fondJán Marosz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu