Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľké odhalenie tesne pred koncom lotérie: Niektorí vyhrali viackrát a je to v poriadku, vieme prečo!

V lotérii sa dá vyhrať na jeden los viackrát a podľa minsiterstva je to normálne. Zobraziť galériu (4)
V lotérii sa dá vyhrať na jeden los viackrát a podľa minsiterstva je to normálne. (Zdroj: reprofoto RTVS, gettyimages.com)

BRATISLAVA - Toto zo začiatku rozhodne nevyzeralo ako fér praktika, no rozuzlenie je pomerne príjemným prekvapením. Diskutujúci na internete a aj ďalší anonymní čitatelia nám do redakcie zaslali viacero podnetov, ktoré hovoria o tom, že na jeden los v očkovacej lotérii je možno vyhrať aj viacero výhier. V princípe ide o to, že pri jednom kóde náhodne vybraných výhercov na webe lotérie sa skutočne nachádza viac ako jedna výhra. Zisťovali sme, čo za tým je.

Vaše tipy

archívne video

OČKOVACIA LOTÉRIA Zuzana prišla o rozprávkovú výhru v poslednej sekunde (Zdroj: Repro RTVS)

Tento podnet nám bol do redakcie zaslaný od jedného z mnohých čitateľov, ktorí sa na ten istý problém sťažovali. "Pri prezeraní zoznamu výhercov som si všimol, že v zozname sa častokrát nachádza jeden kód pre 2 alebo dokonca 3 výhry," popisuje udeľovanie výhier v lotérii jeden z anonymov, ktorý si dal dokonca tú námahu, aby spracoval tabuľku výhercov, ktorí sa v zozname opakujú tak, že na jeden los (v prípade toho istého kódu) boli vyplatené duplicitné či dokonca triplicitné výhry po 100 eur.

V tabuľke nižšie sa dá skutočne vidieť, že niektorí výhercovia na rovnaký kód podľa systému získali viac výhier ako len jednu.

Veľké odhalenie tesne pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: tip čitateľa)

Žili sme v tom, že na jeden kód je možná len jedná výhra

Mnohým čitateľom táto praktika prišla nefér aj z toho titulu, že súťaž organizovaná ministerstvom financií v úvode deklarovala, že na jeden kód je vraj nárokovateľná len jedna výhra z lotérie. "Mal som za to, že jeden kód môže vyhrať iba raz, a preto je čudné, že jeden kód vyhral viackrát (dokonca aj iné sumy)..." pokračuje sklamaný anonym. Nastalo však nedorozumenie, ku ktorému sa dostaneme neskôr.

Čitateľ dokonca upriamil pozornosť aj na pravidlá súťaže, ktoré ministerstvo uvádza na svojom webe. V článku 4, v stati 7 je uvedené, že vyžrebovaný los sa už do žrebovania opätovne nevracia, pričom súťažiaci má možnosť byť vyžrebovaný v rámci súťaže maximálne dvakrát.

Veľké odhalenie tesne pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: MFSR)

Ministerstvo tvrdí, že pri 100-eurových výhrach je šanca na dvojnásobné vylosovanie pomerne vysoká

S predmetnými sťažnosťami sme sa obrátili na ministerstvo financií, ktoré je organizátorom súťaže Byť zdravý je výhra, a teda lotérie ako takej. To nie je z predstavenej situácie vôbec prekvapené. "Takéto prípady vôbec nie sú ojedinelé. Ministerstvo financií už eviduje viacero takýto výhercov, ktorí boli pri 100-eurových výhrach vyžrebovaní viackrát a dokonca na ten istý kód. Ide o to, že každý týždeň sa pri 100-eurových výhrach žrebuje približne 10-tisíc výhercov, čo znamená, že šanca počas trvania súťaže na opätovné vyžrebovanie je "pomerne vysoká". Dôležité je spomenúť aj to, že ide o elektronické žrebovanie bez zásahu človeka a kód aj po vyžrebovaní zostáva v hre aj naďalej," vysvetľuje rezort celú nejasnosť.

Pripomína tiež aj ďalšiu technickú vec. "Ak sa aj stane, že je osoba na rovnaký kód vyžrebovaná viackrát, nikdy sa to nemohlo stať pri jednom žrebovaní. Inak povedané, kód musel byť vyžrebovaný v dva rôzne termíny žrebovania," objasňuje celú situáciu ministerstvo financií.

Veľké odhalenie tesne pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: RTVS)

Rezort vysvetľuje, že losy sa vyraďujú len pri vysokých typoch výhier

Keďže na prvý pohľad ide o 2 výhry na ten istý kód v zjavne neevidovanom dátume vylosovania, natískala sa ešte otázka, či organizátor vyplatí jednu alebo obidve výhry. V tomto bode sme ale prišli k rozuzleniu celej záhady, o ktorej možno viacerí Slováci, ktorí sú zaregistrovaní v lotérii, zreje nemali ani šajnu. "Výherca má nárok na vyplatenie všetkých vyžrebovaných výhier. Opakované výhry na rovnaký kód sú možné len pri žrebovaní 100-eurových (elektronických) výhier. Pri ostatných, teda pri 1000, 10 000 a 100 000-eurových žrebovaniach sa žreby, teda vyžrebované kódy z losovania vyraďujú," vysvetlil celú nejasnosť rezort Igora Matoviča.

Na konci dňa ide teda o veľmi prekvapujúce a pre súťažiacich aj príjemné zistenie, a síce, že v otázke výhradne 100-eurových výhier by jeden človek mohol teoreticky vyhrať hneď niekoľkokrát a zjavne bez nastaveného limitu výhier.

Očkovacia lotéria na Slovensku prebieha od 15. augusta 2021 a potrvá už len do konca tohto mesiaca. Teda posledné veľké výhry budú na obrazovkách verejnoprávnej RTVS losované už len do konca októbra počas nasledujúcich troch sobotných večerov.

Viac o téme: Ministerstvo financiíLotériaKoronavírusLosyByť zdravý je výhraViacnásobné výhry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu