Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Potlesk vystriedali vyhrážky: Zdravotníci čelia nechutným útokom! Polícia je pripravená konať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Pred rokom ľudia zdravotníkom tlieskali z balkónom, dnes im adresujú najhoršie vyhrážky a vulgarizmy. Téma očkovania a pandémia koronavírusu rozdelila ľudí na dva tábory a niektorí sa neštítia ničoho.

archívne video

Prieskum o očkovaní a opatreniach proti Covidu: Očkovanie - téma, ktoré rozdeľuje spoločnosť (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Už vo viacerých slovenských mestách vyčíňali skupiny ľudí, ktoré prekazili očkovanie proti koronavírusu. Stalo sa tak napríklad na severe Slovenska v obci pri Žiline. Miestni protestujúci sa zamestnancov mobilných očkovacích stanovíšť pýtali, či im nevadí, že "experimentujú" s ľudskými telami a jednotlivých zaočkovaných presviedčali od samotnej vakcíny. Tým, ktorí sa zaočkovať nechali niektorí sarkasticky popriali "veľa zdravia". Situáciu riešila aj polícia. 

VIDEO Antivaxeri na severe udreli: Chceli zakročiť proti stánku, kde sa očkovalo, na miestach bola aj polícia

Odporcovia očkovania sa však vyhrážajú aj odborníkom a zhromažďujú sa pred ich domami. Zažil to už aj infektológ Vladimír Krčméry, ale aj iní. Nehovoriac o tom, že na sociálnych sieťach musia čeliť vulgárnym nadávkam a vyhrážkam. Nebezpečným vyhrážkam čelia aj zdravotníci. 

Ministerstvo zdravotníctva teraz vyzýva ľudí, aby akékoľvek protiprávne konanie nahlásili polícii. "Evidujeme prípady verbálnych útokov a nebezpečného vyhrážania sa zdravotníkom v súvislosti s očkovaním. Chceme poprosiť zdravotníkov a zdravotníčky, aby ste sa neváhali obrátiť na políciu, ak sa stanete terčom útokov alebo nebezpečného vyhrážania sa. Polícia Slovenskej republiky vám bude nápomocná," informoval rezort. 

Zároveň vyzýva aj na to, aby boli oznamené prípady, kedy boli vydané falošné potvrdenia o očkovaní. "Boli tiež medializované prípady falošných potvrdení o očkovaní. Falšovanie a vyhotovenie nepravdivej zdravotnej dokumentácie je trestným činom, ak sa s tým stretnete, neváhajte to oznámiť polícii," dodal rezort zdravotníctva.

Viac o téme: OčkovanieZdravotníciVyhrážanie saKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu