Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Je tu zoznam najbohatších Čechov a Slovákov: Prvýkrát je na čele žena, pozrite sa, kto je za ňou!

Rebríčku najbohatších Čechov a Slovákov velí žena, no z pochopiteľných dôvodov. Zobraziť galériu (4)
Rebríčku najbohatších Čechov a Slovákov velí žena, no z pochopiteľných dôvodov. (Zdroj: PPF, Topky/Ján Zemiar, TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA/PRAHA - Rebríček najbohatších Čechov a Slovákov, ktorý zostavuje pravidelne časopis Euro, tento rok po prvýkrát vedie žena. Renáta Kellnerová v roli správkyne pozostalostí a očakávanej hlavnej dedičky nahradila v čele prehľadu svojho, už zosnulého manžela a bývalého majiteľa finančnej skupiny PPF Petra Kellnera. Na druhom mieste je realitný magnát Radovan Vítek a tretím je Daniel Křetínský, ktorý podniká predovšetkým v energetike.

Český premiér Andrej Babiš klesol oproti predchádzajúcemu ročníku zo štvrtej pozície na šiestu. Stovka najbohatších Čechov a Slovákov disponuje podľa Eura dohromady majetkom za asi 63 miliard eur.

Na čele je manželka nebohého Kellnera

Hodnotu majetku Renáty Kellnerovej a jej rodiny odhadli v časopise Euro na 9,8 miliard eur. V porovnaní s predchádzajúcim rebríčkom, zostavovaným v roku 2019, to znamená pokles o 0,8 miliard eur. Dôvodom je predovšetkým pokles hodnoty splátkovej spoločnosti Home Credit a tiež tragické úmrtie šéfa PPF, ktoré prišlo tento rok koncom marca. "V úlohe hlavného korporátneho stratéga bude Petr Kellner pravdepodobne nenahraditeľný," uvádza časopis.

Je tu zoznam najbohatších
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: časopis Euro)

Majetok podnikateľa Vítka, ktorý ovláda realitnú skupinu CPI Property Group, má podľa časopisu hodnotu 3,9 miliárd eur. V porovnaní s predchádzajúcim hodnotením týždenníka si Vítek polepšil o 0,3 miliardy eur.

Tretím najbohatším biznismenom v česko-slovenskom priestore sa po prvýkrát stal Daniel Křetínský, ktorého odhadovaný majetok vzrástol na 3,3 miliardy eur. Dostal se tak pred majiteľa finančnej skupiny KKCG Karla Komáreka, ktorý aj vďaka podnikaniu v priestore stávok a lotérií vlastní majetok s úrovňou 3,1 miliard eur.

V prvej pätici je Slovák

Päticu bohatých Čechov a Slovákov uzatvára s majetkom v odhadovanej hodnote 2,8 miliárd eur rodák z Bratislavy a finančník Patrik Tkáč. V posledných rokoch sa Tkáč pohybuje hlavne v štruktúrach okolo investičnej skupiny J&T, ktorú pred viac ako dvoma dekádami spoluzaložil. Svoj majetok oproti predchádzajúcim dvom rokom znásobil takmer o ďalších 0,7 miliárd eur. Ten sa nedávno objavil aj na verejnosti na premiére jedného z muzikálov.

Je tu zoznam najbohatších
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Na šiestej priečke rebríčka sa tento rok umiestnil český predseda vlády Andrej Babiš, ktorému spomínaný časopis pripisuje majetok v odhadovanej hodnote 2,7 miliárd eur. V porovnaní s minulým rebríčkom je to o 0,1 miliardu eur menej. "Je za tým pokles ziskovosti holdingu Agrofert, ktorého formálnym vlastníkom sú dva zverené fondy Babišovej rodiny," uviedol týždenník.

Najväčší nárast majetku má vlastník Avastu

Najväčší prírastok majetku zaznamenal spoluvlastník softvérovej spoločnosti Avast Pavel Baudiš. Za posledné dva roky si polepšil o viac ako 0,7 miliardy eur na aktuálnych 2,2 miliardy eur, čo mu vystačilo na šiestu priečku v rebríčku.

Prvú desiatku najbohatších Čechov a Slovákov podľa Eura uzatvára Slovák a realitný podnikateľ Ivan Chrenko, v energetike podnikajúci miliardár Pavel Tykač a najväčší akcionár investičnej skupiny Penta Jaroslav Haščák s rodinou.

Je tu zoznam najbohatších
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vzhľadom k zhoršeným výsledkom spoločnosti Home Credit z rebríčka desiatich najbohatších vypadol Jiří Šmejc. Tento rok obsadil s majetkom 19,5 miliardy českých korún až 19. místo.

Viac o téme: Andrej BabišJaroslav HaščákPentaPetr KellnerNajbohatší Česi a SlováciRenáta Kellnerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu