Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Známy vedec Čekan obeťou konšpirátorov: Urobili z neho MRZÁKA! Ostrá reakcia

Pavol Čekan Zobraziť galériu (3)
Pavol Čekan (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA – Hoaxy a konšpirácie súvisiace s očkovaním alebo priamo koronavírusom zaplavujú sociálne siete rovnako dlho, ako je tu samotné ochorenie. A rovnako dlho sa ich snažia vedecké a lekárske kapacity vyvracať. Občas sa však pritrafí aj bizarnejší prípad, keď musia vysvetľovať hoax o sebe samom, tak ako sa to teraz stalo Pavlovi Čekanovi.

"Kde sa stratil Čekan?" Týmito slovami začína status zverejnený na sociálnej sieti Facebook. Podľa jeho autora sa pod uznávaným vedcom "zľahla zem". Nikto ho nevidel, nikto o ňom nepočul a "prestali ho ukazovať v rôznych debatách či propagácii vakcín."

Autor si na otázku z úvodu aj odpovedal. S odvolaním sa na zdroj blízky lekárom, ktorý však nemenoval, vraj vie, že Čekan je po mRNA očkovaní a následnom zápale srdca v nemocnici. "Tri týždne (nielen týždeň, ako uviedol on sám), ležal na kardiológii VÚSCH v KE a ešte počas toho sa mu rozbehla autoimunitná polyradikulitída – zápal nervov a oslabli mu končatiny: sedem týždňov bol v NRC Kováčová. Učí sa chodiť a zadychava sa – je mrzák," píše autor príspevku. Tým však jeho status nekončí.

Známy vedec Čekan obeťou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Pavol Cekan)

Informácie o jeho údajne vážnom stave, sa, ako inak, dostali aj k Pavlovi Čekanovi. Vedec dokonca priznal, že s nimi bol konfrontovaný ako s faktami. "Posledné dni počúvam z okolia absurdné príbehy o tom, ako som po očkovaní skončil v nemocnici. Túto informáciu šíria rôzne profily na sociálnych sieťach, aj blízki ľudia mi hovoria, že sa ich známi na to pýtajú ako na fakt. Na sociálnych sieťach sa dokonca tieto hoaxy odvolávajú na vyjadrenia „nemenovaných doktorov“, ktorí ma ošetrovali, podľa ktorých som ešte nevyšiel z nemocnice," uviedol.

Je to naozaj žumpa

Pravda je však, ako vysvetlil, niekde úplne inde. "ešte v máji som bol na liečení, a to kvôli miernej recidíve chronického neurologického ochorenia ADEM, ktoré mi prvýkrát diagnostikovali v roku 2015," vysvetlil. "Zneužívanie diagnózy názorového oponenta, ktorá pred rokmi viedla aj k tomu, že som sa učil nanovo chodiť, na vytvorenie hoaxu o nežiaducich účinkoch vakcíny je naozaj žumpa," dodal ostrejšie. To, že posledné mesiace pracuje a venuje sa rodine je možné vidieť aj z jeho príspevkov na sociálnej sieti, kde verejne zdieľa aj o fragmenty zo svojho osobného života.

Známy vedec Čekan obeťou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Časť spoločnosti neverí už ani fotkám

Problém je však omnoho rozsiahlejší. "Je to len jedna z mnohých ukážok problému, ktorý tu budeme mať aj po odznení pandémie. Časť spoločnosti neverí už dokonca ani fotkám či živým vystúpeniam v diskusiách," zhodnotil.

Ako ďalej poukázal, hoaxy šírené v ich okruhu potom formátujú aj schopnosť kriticky vyhodnocovať aj falošné informácie, ktoré sú vyvrátiteľné fotkami či videami. "Nedávno prešla médiami informácia o smutnom prípade, kedy zákazník v Nemecku zastrelil pumpára potom, čo ho vyzval nasadiť si rúško. U nás nemysliteľné? Nie som si istý. Dezinfoscéna a hoaxy zjavne ľudí naučili neveriť už ani len vlastným očiam," dodal na záver.

Viac o téme: OčkovanieKonšpirácieKoronavírusHoaxyPavol Čekan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu