Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

PRIESKUM o tom, prečo sa Slováci nechali zaočkovať: Tieto dva dôvody u nich jasne vyhrali

Očkovanie na Slovensku Zobraziť galériu (3)
Očkovanie na Slovensku (Zdroj: TASR - Lukáš Mužla)

BRATISLAVA - Odborníci sa zhodujú v tom, že očkovanie je zatiaľ stále najúčinnejší spôsob, ako zabrániť šíreniu ochorenia COVID-19. V tejto súvislosti vykonala agentúra AKO prieskum o tom, prečo sa dávajú ľudia očkovať proti koronavírusu. Z výsledkov jasne vyplýva, že ním chcú chrániť najmä svojich blízkych.

Prieskum o očkovaní a opatreniach proti Covidu: Očkovanie - téma, ktoré rozdeľuje spoločnosť

Prieskum o očkovaní a opatreniach proti Covidu: Očkovanie - téma, ktoré rozdeľuje spoločnosť (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Agentúra AKO realizovala prieskum pre Iniciatívu za dobré vzťahy. Vyplynulo z neho, že ľudia sa nechávajú zaočkovať proti novému koronavírusu najmä z dôvodu ochrany zdravia svojich blízkych a okolia, čo deklarovala presne polovica opýtaných. O niečo menej (46,3 percenta) sa dalo zaočkovať pre ochranu vlastného zdravia. Tretím najčastejším dôvodom bolo tvrdenie, že respondenti nepotrebovali vakcínu, ale nechceli byť obmedzovaní opatreniami (17,4 percenta). 

PRIESKUM o tom, prečo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Agentúra AKO)

Viac ako 15 percent opýtaných sa nechalo zaočkovať z dôvodu, že chceli prispieť k celospoločenskému riešeniu pandémie. Viac ako deväť percent sa spoľahlo na odporúčanie autorít, ako sú lekári či vedci. Na opačnom konci spektra sa ocitli napríklad ľudia, ktorí absolvovali vakcináciu kvôli z dôvodu finančnej motivácie či úmrtia blízkeho. 

PRIESKUM o tom, prečo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Prieskum sa realizoval v dňoch 6. až 13. septembra formou telefonického dopytovania na vzorke tisíc respondentov. Cieľom prieskumu bolo získať aj informácie o motívoch očkovaných ľudí, keďže doteraz bola skúmaná najmä motivácia nezaočkovaných.  

Viac o téme: PrieskumOčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu