Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Hygienici evidujú v okrese Bardejov približne 290 pozitívne testovaných

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

BARDEJOV – Približne 290 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19, ktorým je nariadená karanténa, evidujú hygienici aktuálne v okrese Bardejov. Ako uviedla vedúca oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bardejove Daniela Klimová, epidemiologická situácia v porovnaní s predchádzajúcim týždňom je porovnateľná, čo sa týka prírastku denných počtov nových pozitívne testovaných.

"V tomto týždni sme zatiaľ na základe epidemiologických šetrení nezaznamenali ohnisko nákazy, ktoré by súviselo s usporiadaním spoločenských akcií, ako sú svadby, rodinné oslavy a podobne. Ide o komunitné šírenie, kde dominantným variantom je delta variant, ktorý je infekčnejší," povedala Klimová.

Delta je infekčná prakticky od prvého dňa

Dôležité je podľa nej uvedomiť si, že delta je infekčná prakticky od prvého dňa, a tak pri nedodržiavaní prijatých opatrení v súvislosti s druhým stupňom ostražitosti, nedodržiavaní karanténnych opatrení a zľahčovaní danej situácie sa počty pozitívne testovaných môžu niekoľkonásobne zvýšiť zo dňa na deň. "Treba však aj pripomenúť, že zaočkovanosť v našom okrese je, bohužiaľ, nízka," skonštatovala Klimová.

Bardejov je v bordovej fáze

Na základe epidemiologickej situácie v 36. týždni bol okres Bardejov zaradený do bordovej fázy s prijatými opatreniami hneď od piatka 17. septembra. "Bolo potrebné v okrese pozastaviť a obmedziť organizovanie vysoko rizikových aktivít, ktoré nám spôsobili taký prudký nárast pozitívne testovaných v 36. týždni. Epidemiológovia zabezpečujú epidemiologické vyšetrenia u pozitívne testovaných do 24 hodín, nariadenie karantény úzkym kontaktom a vyšetrenia PCR," vysvetlila Klimová.

Hygienici apelujú na ľudí, že pri akomkoľvek príznaku respiračného ochorenia by v súčasnosti mali predovšetkým myslieť na to, že môže ísť o COVID-19, izolovať sa a nečakať na nasledujúci deň, či náhodou príznaky nepominú a nešlo len o prechladnutie.

V karanténe je 15 tried v 15 mestských základných školách

Celkovo 15 tried v 15 základných školách (ZŠ) v pôsobnosti mesta Bardejov je v karanténe. Dôvodom je výskyt ochorenia COVID-19. Podľa hovorcu mesta Štefana Hija sú v karanténe i Detské jasle na ulici Komenského.

Šesť tried je v karanténe v ZŠ na Komenského ulici, dve triedy v ZŠ na Wolkerovej ulici, dve triedy v ZŠ Bartolomeja Krpelca na ulici Tarasa Ševčenka, tri triedy v ZŠ s Materskou školou (MŠ) na ulici Pod Vinbargom a dve triedy sú v karanténe v ŽS na Námestí arm. Gen. L. Svobodu.

"Detské jasle na ulici Komenského sú od stredy (22. 9.) poobedia v karanténe na desať dní. Je to z dôvodu pozitívneho rodiča a dieťaťa. Zaočkovanosť personálu v jasliach je 85 percent," uviedol Hij. Zariadenia pre seniorov (ZpS) sú podľa jeho slov naďalej zelené. "Predpokladáme, že je to výsledok vysokej miery očkovanosti. Druhou dávkou je zaočkovaných 76 percent klientov ZpS Topľa a 94 percent klientov ZpS na Wolkerovej ulici. Samozrejme, je za tým nielen vysoká miera očkovania, ale aj prijaté opatrenia, ktoré pomáhajú udržať zariadenia v zelenej farbe. Tento stav je už od konca minulého roku," priblížil Hij.

Čo sa týka mestského úradu, mali jeden prípad úzkeho kontaktu s infikovanou osobou. "Zamestnanec a jeho kolegovia zo spoločnej kancelárie sú momentálne v karanténe, v mestských spoločnostiach sú ojedinelé prípady karantény, ale ide o jednotlivca, respektíve jednotlivcov. Aj napriek bordovej farbe okresu Bardejov je situácia v samotnom meste relatívne priaznivá, pravidelne ju monitoruje mestský krízový štáb, dbá sa na dodržiavanie prísnych opatrení či už na samotnom úrade, alebo v zariadeniach, kde je samospráva zriaďovateľom," dodal Hij.

Viac o téme: TestovanieBardejovKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu