Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Mikulec napriek ďalšej opozičnej snahe ostáva ministrom: Z klubu Sme rodina ho podržal jediný poslanec!

Mikulca dnes budú opäť odvolávať z funkcie. Zobraziť galériu (4)
Mikulca dnes budú opäť odvolávať z funkcie. (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Po včerajšej bohatej rozprave a cirkuse s plagátikom Igora Matoviča (OĽaNO) sa dnes poslanecký zbor napokon posúva k hlasovaniu o sledovanom bode - odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) z funkcie. Už teraz sa očakáva, že iniciatíva opozície bude neúspešná, no parlament a poslanci vždy vedia prekvapiť, hlavne v týchto dňoch.

VIDEO Reakcia OĽaNO:

Podľa Matoviča neexistuje lepšie vysvedčenie na prácu ministra Mikulca ako to, že sa ho Fico snaží odvolať (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

VIDEO Reakcia Smeru-SD na dnešné neúspešné odvolávanie Mikulca:

Poslanci Smeru reagujú na dnešné neúspešné odvolávanie ministra Mikulca (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 12:22

Matovič tvrdí, že sa postoju Sme rodina vôbec nečuduje. Podľa neho nastal zlom v prípade väzby exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského.

Aktualizované 12:12

Peter Pčolinský nemá pocit, že by mal Robert Fico v rukách akékoľvek kompromitujúce či diskreditačné materiály.

Peter Pčolinský po neúspešnom odvolávaní Mikulca (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

VIDEO Hlasovanie o odvolávaní Romana Mikulca:

Roman Mikulec ostáva ministrom vnútra, podpora zo strany Sme rodina bola ale žalostná (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 11:08

Z tábora Sme rodina Mikulca priamo podporil len jediný poslanec - Martin Borguľa.

VIDEO Mikulec napriek ďalšej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: NR SR)

Aktualizované 11:05

Roman Mikulec ostáva vo funkcii ministra vnútra, za bolo 52 poslancov, proti bolo 69 a návrh na vyslovenie nedôvery tak neprešiel.

VIDEO Mikulec napriek ďalšej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: NR SR)

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Milan Laurenčík (SaS) ukončil vo štvrtok večer diskusiu k návrhu na odvolanie ministra Mikulca. Hlasovať o návrhu sa má práve dnes o 11.00 h. Hoci Smer-SD namietal, že po 19.00 h neboli v pléne predkladatelia návrhu, Laurenčík pokračoval v rokovaní a vyzval poslancov prihlásených do rozpravy, aby vystúpili.

Kollárovi to Fico po plagátovom fiasku poriadne spočítal: Ja som neprevážal drogy ani neukradol titul, vyhlásil (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, TASR/Martina Kriková, Facebook/Robert Fico)

Keďže ani tí neboli v pléne, Laurenčík oznámil, že im prepadlo poradie a ukončil rozpravu k návrhu. Smer-SD to kritizuje. Koalícia hovorí, že v pléne sedel aspoň jeden z predkladateľov.

V rokovaní sa mohlo pokračovať, lebo tam sedel jeden z predkladateľov

Plénum si pôvodne odsúhlasilo štvrtkové rokovanie aj po 19.00 h. Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš reagoval, že v pléne sedel Dušan Jarjabek (Smer-SD) ako jeden z predkladateľov, preto sa v rokovaní mohlo pokračovať. Skonštatoval, že pokiaľ sedel v pléne aspoň jeden z poslancov podpísaných pod návrh na zvolanie schôdze, ráta sa ako predkladateľ a diskusia pokračuje. Jarjabek to vidí inak. Poznamenal, že bol prihlásený na predrečníka s faktickou poznámkou, a dokonca nesedel za pultom určeným pre predkladateľa. Hovorí o rôznom výklade rokovacieho poriadku.

VIDEO Mikulec napriek ďalšej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nezaradený poslanec Peter Pellegrini povedal, že aj obštrukciu treba vedieť urobiť. Bola by podľa neho úspešná vtedy, ak by nikto z 30 podpísaných poslancov v pléne v daný moment nesedel. "Žiaľ, kolegovia urobili chybu a niektorí v sále boli, čo sa považuje za prítomnosť predkladateľa a schôdza mohla pokračovať," reagoval na poslancov Smeru-SD. Podľa programu aktuálnej 40. schôdze majú poslanci v piatok ráno rokovať o návrhoch z dielne rezortu financií.

Viac o téme: OdvolávanieRoman MikulecParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu