Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Drucker sa obul do koalície: Najviac to schytal Kollár! Návrh, ako by to mali robiť

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Tomáš Drucker)

BRATISLAVA – Predseda mimoparlamentnej strany Dobrá voľba Tomáš Drucker pripomenul predsedovi parlamentu a lídrovi strany Sme rodina Borisovi Kollárovi jeho sľub o výstavbe 25-tisíc nájomných bytov ročne. V čase, kedy sa téma skloňuje v súvislosti so zotrvaním Sme rodina v koalícii, prišiel s vlastným návrhom.

Výstavba tisícok nových nájomných bytov patrila medzi najväčšie predvolebné sľuby strany Borisa Kollára. Tému dokonca dostal aj do programového vyhlásenia vlády.

S realizáciou sľubov však nastal problém. Byty zatiaľ nestoja a po slovách ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) to vyzerá, že tak skoro ani stáť nebudú. Ten totiž Kollárovi najnovšie odkázal, že ich súčasný návrh podporu nemá. Sám Kollár pritom pohrozil, že ak jeho strane neprejdu zmeny v nájomnom bývaní, z koalície možno sám odíde.

Drucker o nájomnom bývaní: Odkaz koalícii (Zdroj: Facebook/Tomáš Drucker)

Témy sa chytil aj bývalý minister Tomáš Drucker, ktorý navrhuje, aby štát zaradil podporu nájomného bývania medzi strategické investície. "Keď na Slovensku nebolo v predchádzajúcom období dosť práce, štát reagoval tým, že výstavbu nových fabrík zaradil do kategórie strategických investícií. V mene modernizácie dopravnej infraštruktúry sa strategickou investíciou stala výstavba diaľnic," pripomenula Dobrá voľba.

Problém s bývaním majú podľa nich aj ľudia pracujúci v dôležitých, ale na Slovensku stále slabo platených profesiách ako sú zdravotné sestry alebo učitelia. "Mladý učiteľ, ktorý nemá žiadny majetok, napríklad v Bratislave alebo inom väčšom meste, nemá ako prežiť, a preto tam ani nepríde a nebude mať kvalitnejšie školstvo," poukázala strana.

S návrhom zaradiť nájomné bývanie medzi strategické investície sa dnes Drucker obrátil priamo na predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽANO) .

Drucker sa obul do
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Návrh zákona o podpore štátneho nájomného bývania je už v druhom čítaní. Podľa neho výstavba nových nájomných bytov, ktorých nájom by mal byť vďaka štátnej podpore o 30 percent lacnejší ako v prípade komerčných prenájmov, by mala byť systémom neutrálnym voči štátnemu rozpočtu aj voči rozpočtu samospráv.

Plénum parlamentu však na aktuálnej septembrovej schôdzi o návrhu nerozhodne. Rokovanie presunuli na októbrovú schôdzu.

Premiér Eduard Heger sa má budúci týždeň stretnúť s podpredsedom vlády Štefanom Holým (Sme rodina), ktorý má tému nájomného bývania na starosti. "Pre mňa ako pre premiéra je dôležité pomôcť tejto téme. Na druhej strane, alfou a omegou akéhokoľvek riešenia musí byť kvalita. Vidíme z verejnej diskusie, že riešenie, ktoré máme dnes na stole, nespĺňa parametre plnej kvality," upozornil Heger.

Viac o téme: KoalíciaNájomné bytyBoris KollárTomáš DruckerSme rodinaDobrá voľba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu