Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Sudca, ktorý rozhodoval o Kočnerovi a Zsuzsovej: Oslobodzujúci rozsudok Sabovej senátu bol polosurový výrobok!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Senát Najvyššieho súdu v júni rozhodol o tom, že prípad vraždy novinára Jána Kuciaka sa vracia na Špecializovaný trestný súd. Opäť tak bude rozhodovať senát na čele so sudkyňou Ruženou Sabovou.

Najvyšší súd SR zrušil rozsudok, ktorý v kauze Kuciak oslobodil Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Predseda senátu Najvyššieho súdu, ktorý rozhodoval o odvolaní v prípade Mariana Kočnera, Aleny Zsuzsovej a Tomáša Szabóa, vidí nedostatky v rozhodnutí senátu Špecializovaného trestného súdu pod vedením Ruženy Sabovej. Kočnera a Zsuzsovú Špecializovaný trestný súd v septembri 2020 oslobodil spod obžaloby, no odvolací senát poukázal na chyby a nelogické závery, ktorých sa senát Ruženy Sabovej dopustil. 

Vražda Jána Kuciaka: Špecializovanému trestnému súdu nič nebráni k vytýčeniu pojednávania

Vyhotovenie písomného rozsudku trvalo Petrovi Paludovi približne mesiac a rozhodnutie sudcov Sabovej, Stieranku a Matela zhodnotil ako "polosurový výrobok". Povedal to v rozhovore pre portál Aktuality.sk

"Prvostupňový súd si nebol istý, a preto sa radšej rozhodol pre túto možnosť, ako by mal odsúdiť nevinných ľudí. Urobil tak napriek tomu, že mu v rozsudku vytýkame, že nevykonal všetky dôkazy. Keby išiel chronologicky, dôkaz po dôkaze, vykonal aj nevykonané dôkazy, zrejme by nedospel k oslobodzujúcemu rozsudku pre Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú," povedal Paluda s tým, že je to však ťažké hodnotiť, keďže nevie, čo sa udialo medzi skončením dokazovania a vyhlásením rozsudku. 

Senátu Ruženy Sabovej totiž trvalo celý mesiac, kým sa zhodli na rozsudku. V médiách sa objavila aj informácia, že medzi Sabovou a ďalšími dvoma sudčami, panujú nehody. Aj podľa Paludu to bolo neštandardné. 

Pojednávanie v kauze vraždy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

"Áno, bolo to neštandardné, bežne sa to nedeje. Čosi sa udialo, ale neskúmal som to. Išiel som vecne po tom, čo som mal v ruke. Nepýtal som sa na pocity ani poryvy predsedníčky senátu alebo členov senátu. Bral som to, čo som mal k dispozícii – spis, zápisnicu z pojednávania a z toho som vychádzal. Treba si uvedomiť, že rozhodovanie je právom súdu. Ak mal senát doktorky Sabovej pocit, že vykonal všetko a dôkazy neviedli k odsúdeniu, podľa toho aj rozhodol," povedal Paluda.

NS SR 15. júna zrušil rozsudok ŠTS zo septembra 2020, ktorým boli v kauze Kuciak spod obžaloby oslobodení Marian Kočner a Alena Zsuzsová. Vec vrátil späť na ŠTS tomu istému senátu. Obžalovaného Tomáša Szabóa uznal za vinného, a to aj v prípade vraždy podnikateľa Petra Molnára, a odsúdil ho na 25-ročný trest odňatia slobody.

Sudca, ktorý rozhodoval o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/ Jano Zemiar)

Predseda senátu NS SR Peter Paluda vtedy uviedol, že ŠTS rozhodol o oslobodení Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej predčasne, keď sa nevysporiadal so všetkými okolnosťami, neodôvodnil zrozumiteľne rozhodnutie a nevykonal všetky dôkazy. Dodal, že niektoré dôkazy, ktoré ŠTS vykonal, hodnotil izolovane a v rozpore s elementárnou logikou. Upriamil pozornosť aj na to, že súd hodnotil tiež dôkazy, ktoré nevykonal.

Viac o téme: VraždaObžalovaníPojednávaniaSúd Ján KuciakMartina KušnírováMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu