Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tretia vlna útočí a nemocnice sa plnia: Na COVID sme pripravení! Najhoršie je to zatiaľ v Košiciach a Prešove

Lengvarský ohlásil začiatok reprofilizácie nemocníc Zobraziť galériu (10)
Lengvarský ohlásil začiatok reprofilizácie nemocníc (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa, Pavol Zachar, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Tretia vlna sa rozbieha oveľa rýchlejšie ako druhá a pomaly sa začínajú plniť aj nemocnice. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský už v pondelok schválil reprofilizáciu nemocníc v niektorých krajoch. Vďaka očkovaniu by mal byť nápor na nemocnice menší ako počas druhej vlny, no zaočkovaných máme málo a nemocnice sa pomaly začínajú plniť.

Najvýraznejšie, čo sa počtu pozitívnych prípadov týka, narástol Košičký a Prešovský kraj. S počtom prípadov stúpajú aj výjazdy záchranárov i počet hospitalizovaných pacientov s koronavírusom, ktorých je momentálne najviac v Košickom kraji. Ako sú na tom nemocnice na Slovensku?

VIDEO COVID pacientov v nemocniciach pribúda: Začala sa prvá fáza reprofilizácie

COVID pacientov v nemocniciach pribúda: Začala sa prvá fáza reprofilizácie (Zdroj: Vladimír Lengvarský, nemocnice, reprofilizácia, Matej Mišík)

Začala sa reprofilizácia nemocníc

Práve počet pacientov v nemocniciach by mal byť faktorom, ktorý bude v porovnaní s druhou vlnou iný. Dôvodom je očkovanie, ktoré začalo v januári tohto roku. Na Slovensku je však miera zaočkovanosti nízka, momentálne je plne zaočkovaných 42 % Slovákov, čo predstavuje niečo vyše 2,3 milióna ľudí. V nemocniciach síce končia aj zaočkovaní ľudia, no je ich oveľa menej, než nezaočkovaných a zväčša nekončia na prístrojoch. 

Tretia vlna útočí a
Zobraziť galériu (10)

Keďže počty prípadov rýchlo stúpajú a momentálne sme na tisícke, stúpajú aj počty ľudí v nemocniciach. Začiatkom tohto týždňa sa oficiálne začala reprofilizácia nemocničných lôžok a Lengvarský podpísal mobilizačné príkazy pre nemocnice. Ide o nemocnice v Prešovskom, Košickom, Nitrianskom a Banskobystrickom kraji. Nemocnice nemajú manuál, ktoré lôžka majú reprofilizovať a každá to má urobiť podľa svojich možností. 

Šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík doplnil, že nemocnice sú zaplnené približne na 8 až 9 % z maxima, ktoré Slovensko dosiahlo počas druhej vlny. Ilavská nemocnica je zaplnená na viac ako 40 percent a prešovská dokonca na 75 percent. Nemocnice sú však vo všeobecnosti na tretiu vlnu pripravené lepšie. 

Bratislavská nemocnica sa dôsledne pripravila

V Univerzitnej nemocnici v Bratislave je aktuálne hospitalizovaných 26 pacientov, z toho šiesti sa nachádzajú na jednotke intenzívnej starostlivosti. Momentálne je tak obsadená z XY percent. „Naša nemocnica sa na jeseň dôsledne pripravila, skúsenosti sme už nabrali aj počas prvých dvoch vĺn pandémie. Prebehli kontroly a opravy kyslíkových rozvodov, vymieňajú sa zásobníkové stanice na kvapalný roztok, realizovali sme údržbu priestorov využívaných pre kovidových pacientov,“ uviedla pre Topky hovorkyňa nemocnice Eva Kliská. 

Tretia vlna útočí a
Zobraziť galériu (10)

Počas druhej vlny boli pacienti často izolovaní od svojich najbližších dlhodobo. „Nakoľko propacientsky prístup je pre nás prioritou na oddeleniach, ktoré sa pripravujú k reprofilizácii sme pripravili bezplatnú wifi-sieť pre pacientov,“ povedala hovorkyňa.

UNB zároveň v podporou rezortu zdravotníctva zakúpila na každý urgentný príjem prístroj, ktorý umožňuje priamo na urgente zrealizovať presný RT-PCR test do 20 minút. „Okrem koronavírusu zachytí aj vírus chrípky,“ ozrejmila Kliská. Podľa skúseností z druhej vlny zároveň dopĺňajú zásoby osobných ochranných prostriedkov, UNB spolupracuje s rezortom na nastavení systému vzájomnej komunikácie. „Rovnako s operačným strediskom záchrannej služby a s ostatnými poskytovateľmi, zvlášť s NÚDCH, aby sme boli pripravení na prípadní nárast počtu detských pacientov. Obnovili sme činnosť odberových miest na AG testy, v prípade potreby rozšírime odbery aj o PCR testy,“ dodala. 

Najviac hospitalizovaných je v Košickom kraji

Najviac hospitalizovaných je momentálne v Košickom kraji. V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach je momentálne hospitalizovaných 58 pacientov, z toho deviati sú v kritickom stave a napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. „Štrnásť  pacientov je na JIS, potrebujú vysokoprietokový kyslík, teda neinvazívnu ventiláciu, 90% z kovidových pacientov, ktorých dnes máme na lôžkach v UNLP, nebolo očkovaných,“ uviedla pre Topky hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.

Tretia vlna útočí a
Zobraziť galériu (10)

S 350-imi reprofilizovanými lôžkami bola Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice najväčším kovidovým pracoviskom na Slovensku. „Maximálny počet hospitalizovaných kovidových pacientov v tom najnáročnejšom období (zima 2021) bol 320. Na liečbu bola vyčlenená ako tzv. červené pracovisko nemocnica v areáli na Rastislavovej ulici,“ ozrejmila hovorkyňa.

Obsadených je vyše 70 percent lôžok

Zdravotníci majú s liečbou koronavírusu veľké skúsenosti a nemocnica sa na tretiu vlnu zodpovedne pripravuje. „Realizovali sme už prvé menšie reprofilizácie, ktoré sa týkali predovšetkým tých pracovísk, kde prioritne zabezpečujú liečbu COVID-19 - Klinika infektológie a cestovnej medicíny, Klinika pneumológie a ftizeológie a  OAIM – Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny,“ vysvetlila Krišková. 

Tretia vlna útočí a
Zobraziť galériu (10)

„V súčasnosti máme 81 reprofilizovaných lôžok, z nich je takmer 72% obsadených. Akonáhle si to situácia vyžiada, budeme reprofilizovať aj ďalšie pracoviská UNLP, tak aby sme vedeli zabezpečili akútnu zdravotnú starostlivosť aj starostlivosť o kovidových pacientov,“ dodala. 

Prešov je obsadený už na 75 percent

O čosi horšie je na tom s kapacitou Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Primár oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny prešovskej nemocnice Boris Mavrodiev pre Topky uviedol, že momentálne majú k 22. septembru na oddelení infektológie hospitalizovaných 31 pacientov a podporu umeleckej pľúcnej ventilácie potrebujú traja ľudía.

„Aktuálne je obsadenosť cca 75% kapacity v 1. fáze reprofilizácie lôžok. V prípade zvyšovania počtu pacientov sme pripravení reprofilizovať ďalšie lôžka,“ povedal riaditeľ nemocnice Ľubomír Šarník. Počty lôžok pre pacientov s COVIDOM sa však priebežne navyšujú podľa potreby a určených fáz reprofilizácie. „Po skúsenostiach s predchádzajúcimi vlnami sme v spolupráci s MZ SR pripravili také opatrenia, aby sme boli pripravení zvládnuť 3. vlnu pandémie,“ dodal riaditeľ. 

Nitrianska nemocnice má pripravené lôžka na viacerých oddeleniach

Vo Fakultnej nemocnici v Nitre je aktuálne hospitalizovaných 18 pacientov. „Z toho dvaja sú na highflow ventilácii a štyria sú na JIS Infekčnej kliniky. Žiaden z pacientov si nevyžaduje pripojenie na umelú pľúcnu ventiláciu a všetci pacienti sú hospitalizovaní na Infekčnej klinike,“ uviedla pre Topky hovorkyňa nemocnice Tatiana Kubinec. 

Tretia vlna útočí a
Zobraziť galériu (10)

Aktuálne sa nemocnica nachádza v prvej reprofilizačnej fáze, teda reprofilizovaná je časť kyslíkových lôžok na Infekčnej klinike, kde je možnosť pacientov napojiť na HighFlow ventiláciu. „Non- COVID „infekční“ pacienti sú aj naďalej hospitalizovaní na ostatných lôžkach kliniky, ktoré sú aktuálne postačujúce, preto nie je poskytovanie zdravotnej starostlivosti v našej nemocnici obmedzené,“ uviedla. 

COVID urgentný príjem

V ďalších reprofilizačných fázach budú pripravené ďalšie lôžka na Infekčnej klinike, následne v prípade potreby prebehne reprofilizácia v Pavilóne chirurgických disciplín a ako posledné budú reprofilizované lôžka v priestoroch Gynekologicko-pôrodníckeho pavilónu. „Jednotlivé oddelenia budú reprofilizované podľa aktuálnej situácie non-COVID zdravotnej starostlivosti ako i spektra samotných COVID-19 pacientov,“ ozrejmila hovorkyňa. 

V porovnaní s minulým rokom priestory COVID ambulancie, ktorá v prípade potreby bude fungovať ako „COVID urgentný príjem“ s možnosťou rýchlej zobrazovacej diagnostiky (RTG, USG), upravili. „Naša nemocnica má možnosť aj rýchlej PCR diagnostiky (90 minútová) ako i tzv. „bed-side“ s výsledkom do 30 minút. Samozrejmosťou je aj vynovenie materiálno- technického zabezpečenia jednotlivých kliník a oddelení,“ dodala Kubinec. 

V Banskej Bytrici prehodnotia situáciu v pondelok

V Banskej Bystrici je momentálne hospitalizovaných 12 pacientov s koronavírusom. „Všetci sú hospitalizovaní na Oddelení infektológie. Desiati z týchto pacientov sú nezaočkovaní proti Covid-19,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Tretia vlna útočí a
Zobraziť galériu (10)

„Na Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny zatiaľ nie hospitalizovaný žiadny pacient. Prevádzka nemocnice zatiaľ beží v štandardnom režime,“ povedala. Nemocnica situáciu prehodnotí v pondelok (27. 9.) a v prípade potreby prijme sprísnenie epidemiologických opatrení. „Lôžka na iných oddeleniach sme zatiaľ nereprofilizovali,“ dodala.

Rozhodne miera zaočkovanosti 

Počty hospitalizovaných sa zvyšujú aj v Trenčíne. Vo Fakultnej nemocnici tam momentálne s koronavírusom leží 35 pacientov, z čoho piati sú napojení na umelú pľúcnú ventiláciu. „Ďalších 21 hospitalizovaných pacientov čaká na výsledok testov,“ povedala pre Topky asistentka riaditeľa nemocnice Martina Holecová. 

Aj tu sú na tretiu vlnu pripravení. „Naša nemocnica pri vyčleňovaní lôžok postupuje v zmysle usmernenia MZSR. Zastavili sme príjem pacientov na infekčné oddelenie, s tým, že toto oddelenie je vyčlenené pre pacientov s ochorením COVID—19. Pre pacientov s uvedeným ochorením máme vyčlenených 56 lôžok s napojením na kyslík a 6 lôžok s napojením  na UPV,“ ozrejmila. V porovnaní s minulým rokom je väčšina populácie zaočkovaná. „V prípade infikovania teda predpokladáme miernejší priebeh ochorenia a teda menší nápor na ústavné zdravotnícke zariadenia,“ dodala Holecová. 

V Trnave sa počty postupne navyšujú

Aj vo Fakultnej nemocnici v Trnave bude rozhodovať miera zaočkovanosti v danom regióne. Momentálne majú hospitalizovaných 13 pacientov s koronavírusom, pričom podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje päť z nich, na JIS nie je zatiaľ nikto. Na základe príkazu rezortu zdravotníctva majú v Trnave reprofilizovaných 50 lôžok, bežná medicína obmedzená nie je. 

Tretia vlna útočí a
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Getty Images)

„Situácia je momentálne zvládnuteľná, avšak postupne sa počty pacientov navyšujú. FB Trnava sa dlhodobo pripravuje na 3. vlnu COVID-19. Po technickej stránke pripravuje celú Kliniku infektológie, ktorá je vyčlenená pre hospitalizáciu pacientov s ochorením COVID-19,“ povedal pre Topky hovorca nemocnica Matej Martovič. 

V Martine je zatiaľ situácia porovnateľná s minulým rokom

V Martine majú takisto momentálne hospitalizovaných 13 pacientov s koronavírusom. „Pacienti majú prevažne stredne ťažký priebeh ochorenia a sú hospitalizovaní na infekčnej klinike. Na JIS sú dvaja, na umelej pľúcnej ventilácii štyria. Ide najmä o pacientov mimo spádu UNM, z okresu Martin sú iba dvaja,“ ozrejmila pre Topky horovkyňa Univerzitnej nemocnice Martin Katarína Kapustová.

Zatiaľ majú v martinskej nemocnici vyčlenených pre pacientov s koronavírusom 17 lôžok. „Očakávame však príkaz na ďalšiu reprofilizáciu. V rámci prvej fázy budeme mať 50 lôžok, z toho 5 na high flow ventiláciu a 8 na umelú pľúcnu ventiláciu,“ doplnila. Na tretiu vlnu sú takisto pripravení. 

„Postupujeme podľa pôvodných plánov reprofilizácie, nakoľko sa nám tento model minulý rok osvedčil. Aktuálne sú covidoví pacienti hospitalizovaní na Klinike infektológie a cestovnej medicíny. Reprofilizovať ďalšie lôžka budeme postupne podľa aktuálnej potreby a s cieľom zachovať dostatočnú kapacitu lôžok na poskytovanie tzv. bielej medicíny čo najdlhšie,“ dodala Kapustová s tým, že situácia je zatiaľ v nemocnici porovnateľná s minulým rokom. 

Hospitalizovaných pacientov majú aj v Ružomberku, Michalovciach a Vranove nad Topľou

Viac ako tretinu obsadených lôžok majú v Ústrednej vojenskej nemocnice SNP v Ružomberku. „Aktuálne máme v ÚVN SNP Ružomberok -  FN hospitalizovaných 13 pacientov s COVID-19 z nich 5 pacientov je na Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny-  pričom 3 sú na ÚPV. Momentálne máme pre COVID-ových pacientov k dispozícii 36 lôžok,“ informovala hovorkyňa nemocnice Petra Dišková. 

Tretia vlna útočí a
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Getty Images)

Ťažkú situáciu  minulý zažívali aj v michalovskej a vranovskej nemocnici. „V michalovskej nemocnici je aktuálne hospitalizovaných 12 COVID pacientov, z toho traja potrebujú podporu umelej pľúcnej ventilácie. V prvej fáze má nemocnica vyčlenených celkovo 29 lôžok pre COVID pacientov,“ uviedla hovorkyňa siete nemocníc Svet zdravia, pod ktorú patria obe nemocnice, Jana Fedáková. „Vo vranovskej nemocnici sa zdravotníci starajú o dvoch pacientov s ochorením COVID-19 (nik UPV nepotrebuje). V prvej fáze má nemocnica pre COVID pacientov vyčlenených 27 lôžok,“ dodala.

V Poprade si pripravení navyšovať počty lôžok

V popradskej nemocnici je hospitalizovaných päť pacientov, z nich jeden je na umelej pľúcnej ventilácii. „Momentálne sa nachádzame v I. fáze reprofilizácie lôžok, na COVID urgentnom príjme máme k dispozícii 6 O2 lôžok (s pripojením na kyslík, pozn. red.)  a 2 OAIM lôžka,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda
 
„Urobili sme všetko preto, aby sme v prospech pacientov i zdravotníckeho personálu využili skúsenosti nadobutnuté počas predchádzajúcich vĺn pandémie. Našu pripravenosť však skutočne preverí až 3. vlna,“ zhodnotila hovorkyňa. Momentálne majú k dispozícii celkovo osem lôžok, no v prípade potreby vedia počty lôžok navyšovať. 

Je na každom jednotlivcovi urobiť maximum pre svoje zdravie, dodržiavať nastavené opatrenia, vyhýbať sa riziku nákazy či zmierniť možný priebeh prípadného ochorenia preventívnou vakcináciou. „Nariadené opatrenia uplatňujeme aj pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti a prosíme pacientov o ich rešpektovanie a dodržiavanie. Vo všetkom však platí, že je lepšie byť pripravený na horšie a dostať lepšie. Veríme, že s vynaložením všetkých síl, porozumením a ohľaduplnosťou každého jednotlivca voči svojmu okoliu zvládneme aj nadchádzajúce obdobie,“ dodáva hovorkyňa.

V nemocnici vo Zvolene sú dvaja zamestnanci v karanténe

Situáciu monitorujú aj v sieťach nemocníc AGEL. „Nemocnica AGEL Zvolen je na tretiu vlnu pandémie pripravená, má pripravené reprofilizované lôžka pre pacientov s covid-19 a tiež dostatok ochranných osobných pomôcok pre zdravotníkov. V tejto chvíli chod iných oddelení nebol dotknutý. Aktuálne nemocnica poskytuje zdravotnú starostlivosť 7 pacientom s koronavírusom, stav ďalších 2 si vyžaduje napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu,“ uviedla hovorkyňa Martina Pavliková.

Zo zamestnancov nemocnice vo Zvolene sú momentálne v karanténe kvôli koronavírusu dvaja zamestnanci. „Pandemická situácia si už vyžiadala vydať zákaz návštev pacientov tak v Nemocnici AGEL Krupina, ako aj v Nemocnici AGEL Zvolen. Pri hospitalizácii pacientov je potrebné disponovať platným testom ( PCR nie starším ako 72 hodín, alebo antigénovým testom nie starším ako 48 hodín). Rovnako sa test vyžaduje v ambulanciách pri vyšetreniach, ak pacient nie je očkovaný proti koronavírusu, resp. ak covid-19 neprekonal alebo má akékoľvek príznaky koronavírusu,“ povedala. 

Kežmarok, Spiš či Krompachy zatiaľ nemajú COVID pacientov

Vedenie nemocníc robí podľa Pavlikovej všetko preto, aby sa zabránilo ťažkému dopadu pandémie pre ich chod, ako tomu bolo v 2. vlne pandémie. „Fakultná nemocnica AGEL Skalica má hospitalizovaných na reprofilizovaných lôžkach sedem pacientov s covid ochorením. Žiadny covid pacient nemá riadené dýchanie s podporou umelej pľúcnej ventilácie (UPV). Covid oddelenie má kapacitu 21 lôžok a na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny sú pripravení 4 lôžka pre pacientov na umelej pľúcnej ventilácii," uviedla. 
 
Zatiaľ najpriaznivejšia je situácia v nemocniciach na Spiši, Nemocnica AGEL Krompachy, Nemocnica AGEL Levoča či Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku nemajú žiadneho hospitalizovaného pacienta s koronavírusom. „Nemocnice  sú pripravené na tretiu vlnu pandémie, majú reprofilizované lôžka, dostatok ochranných osobných pomôcok. V rámci celej siete AGEL na Slovensku je zaočkovaných už takmer 80% zamestnancov proti koronavírusu,“ dodala Pavliková. 

Viac o téme: NemocnicaKoronavírusVladimír LengvarskýReprofilizáciaAktuálne covid opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu