Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Veľká ŠTÚDIA premorenosti Slovenska: Zapojí sa takmer 5000 ľudí! COVID automat sa môže meniť

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images, MZ SR)

BRATISLAVA - Tretia vlna sa rozbieha a čoskoro by mal podľa odborníkov prísť jej vrchol. Vieme, koľko máme zaočkovaných ľudí a denne čítame štatistiky pozitívne testovaných ľudí. Aká je však reálna premorenosť obyvateľstva? Ministerstvo zdravotníctva chystá veľkú štúdiu.

O tom, že sa chystá štúdia premorenosti, hovoril minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský už začiatkom septembra. Práve v týchto týždňov sa má štúdia na tisíckach dobrovoľníkov vo vybraných okresoch realizovať. 


Počet prípadov sa rapídne zvýšil: Odborníci varujú! Je to problém, bude to ešte horšie


VIDEO Situácia sa zhoršila v 19 okresoch, k bordových pribudol jeden: V časti krajov sa reprofilizujú lôžka pre COVID pacientov

Situácia sa zhoršila v 19 okresoch, k bordových pribudol jeden: V časti krajov sa reprofilizujú lôžka pre COVID pacientov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Veľká štúdia premorenosti 

Štúdia sa už začala realizovať v septembri. "Sérioepidemiologická štúdia na prítomnosť protilátok voči SARS- CoV-2 bude realizovaná v mesiacoch september a október 2021. To znamená, že sa už začala realizovať," uviedol pre Topky komunikačný odbor rezortu zdravotníctva. 

Veľká ŠTÚDIA premorenosti Slovenska:
Zobraziť galériu (4)

"Vytypovali sme oblasti, ktoré majú väčšiu alebo menšiu zaočkovanosť a budeme u ľudí zaočkovaných aj nezaočkovaných robiť testy na prítomnosť protilátok a zjednotíme mapu Slovenska takým spôsobom, že uvidíme premorenosť," povedal začiatkom septembra minister Lengvarský. 

Zapojí sa takmer 5000 ľudí

Na šúdii sa spolu s odborníkmi z rezortu zdravotníctva podieľajú ústavy epidemiológie lekárskych fakúlt Univerzity Komenského v Bratislave a Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach. Vyhodnotenie dát a laboratórnu diagnostiku potom zrealizuje Biomedicínske centrum SAV. "Odber vykonávajú zdravotnícki pracovníci a študenti všeobecného alebo zubného lekárstva (4. - 6.ročník) tzv. ELISA metódou, teda odberom krvi z prsta," informoval rezort. 

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Do štúdie sa zapoja stovky Slovákov. "Zapojených bude spolu 4800 občanov. Primárne pôjde o vekovú štruktúru 12 a viac rokov," uviedol pre Topky rezort. Sérioepidemiologická štúdia na prítomnosť protilátok voči koronavírusu sa bude realizovať v regiónoch Bratislava, Komárno, Považská Bystrica, Čadca, Košice, Košice Okolie, Lučenec a Kežmarok. 

Otestujú ľudí z ôsmich regiónov

Z Bratislavy sa zapojí 900 participantov, z Komárna, Považskej Bystrice, Kežmarku a Čadce po 600 participantov a z Košíc, Košíc Okolia a Lučenca po 300. Výsledky budú známe po ukončení realizácie štúdie a rezort o nich bude verejnosť informovať. Presný dátum však zatiaľ nie je jasný.

Veľká ŠTÚDIA premorenosti Slovenska:
Zobraziť galériu (4)

Aký bude táto štúdiu vplyv na tretiu vlnu či zmenu COVID automatu?

Výsledky štúdie by mali následne vplývať aj na úpravu COVID automatu a mali by ponúknuť pohľad na to, ako sme na tom s imunitou. "Jej vplyv na tvorbu COVID automatu bude záležať práve od výsledkov, ktoré štúdia prinesie. Cieľom štúdie je detekcia protilátok voči vírusu SARS-CoV-2, ktorá umožní odhadnúť proporciu obyvateľov vybraných regiónov Slovenska imúnnych voči ochoreniu Covid-19 na základe jeho prekonania," uviedol rezort. 

Tieto zistenia spolu s doplnením údajov o zaočkovanosti umožnia optimalizovať stratégiu testovania a epidemiologického monitorovania prostredia vo vzťahu k riziku expozície infekcii vírusom SARS-CoV-2 novými, rýchlo sa šíriacimi variantmi vírusu. To následne pomôže pri strategickom rozhodovaní a voľbe vhodných opatrení pri tlmení šírenia COVID-19 v najbližšom období, najmä s dôrazom na reálny stav a možné hrozby pre vybrané skupiny obyvateľstva.

Viac o téme: ŠtúdiaImunitaKoronavírusVladimír LengvarskýPremorenosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu