Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

AKTUÁLNE Prokurátor zrušil obvinenie novinárom Tódovej a Čikovskému

Trestné oznámenie na novinárov podal Peter Tóth Zobraziť galériu (4)
Trestné oznámenie na novinárov podal Peter Tóth (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Obvinenie, ktoré polícia vzniesla voči novinárom Monike Tódovej a Konštantínovi Čikovskému z Denníka N, zrušil bratislavský krajský prokurátor ako nezákonné a neopodstatnené. Informoval o tom hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

archívne video

Peter Tóth prišiel vypovedať v kauze motákov, v ktorej je obžalovaný Marian Kočner (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Na základe pokynu generálneho prokurátora Slovenskej republiky z 20. septembra 2021, aby krajský prokurátor v Bratislave zabezpečil urýchlené preskúmanie zákonnosti a opodstatnenosti uznesenia policajta, ktorý vzniesol obvinenie redaktorom Monike Tódovej a Konštantínovi Čikovskému, krajský prokurátor v Bratislave dňa 20. septembra 2021 rozhodol, že v trestnej veci pôvodne vedenej na Okresnej prokuratúre Bratislava III, v ktorej bolo dňa 14. septembra 2021 policajtom vznesené obvinenie dvom novinárom, bude na ďalšie konanie príslušný prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava.

Novinárov Tódovú a Čikovského obvinili! Trestné oznámenie podal exsiskár Peter Tóth

"Prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava dňa 21. septembra 2021 po preskúmaní vyšetrovacieho spisu v rámci dozorového oprávnenia rozhodol, že uznesenie povereného príslušníka Obvodného oddelenia Policajného zboru Bratislava Nové Mesto – východ, Bratislava III zo 14. septembra 2021 o začatí trestného stíhania a vznesení obvinenia M. T. a K. Č., pre prečin ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti podľa § 353 odsek 1 Trestného zákona, spáchaného formou spolupáchateľstva podľa § 20 Trestného zákona, zrušil ako nezákonné a neopodstatnené, ale aj arbitrárne, pričom uložil poverenému príslušníkovi PZ, aby vo veci znovu konal a rozhodol," informoval hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Novinárov Moniku Tódovú a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Instagram/Monika Tódová)

Trestné oznámenie podal exsiskár Tóth

Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby a exkamarát odsúdeného Mariana Kočnera, ktorý je aj obžalovaný z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, podal trestné oznámenie na novinárku Moniku Tódovú a novinára Konštantína Čikovského. Nepáčilo sa mu, že v DenníkuN pred tromi rokmi zverejnili, že práve Tóth je utajeným svedkom v prípade vraždy Kuciaka a svedčí proti Kočnerovi.

Prvé trestné oznámenie Tóthovi odmietli, ten však podal sťažnosť, o ktorej rozhodoval prokurátor bratislavskej prokuratúry. Ten rozhodol o obvinení. Podľa uznesenia o obvinení sa verejnosť "mohla o svedeckej výpovedi Mgr. Petra Tótha v postavení utajeného svedka dozvedieť len v dôsledku toho, že obvinená Monika Tódová a obvinený Mgr. Konštantín Čikovský identitu vyzradili v predmetnom článku."

Tóth nazval novinárov konšpirátormi a bossami

Na obvinenie novinárov reagovali aj niekoľkí vydavatelia a šéfredaktori otvoreným listom. V ňom, okrem iného, uviedli aj, že obvinenie považujú za ďalšiu snahu zastrašiť novinárov, ktorí dlhé roky odhaľujú prešľapy ľudí vo vysokých funkciách. "Súčasný vývoj pripomína situáciu spred niekoľkých rokov, keď isté skupiny vytvorili v spoločnosti atmosféru neznášanlivosti voči novinárom. Aj tá medzi inými prispela k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej," napísali šéfredaktori a vydavatelia. 

AKTUÁLNE Prokurátor zrušil obvinenie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Novinári totiž čelia neustálym útokom aj zo strany politikov súčasnej koalície aj opozície a v čase pandémie sa zhoršujú slovné útoky aj od ľudí. Tóth však na list reagoval tým, že novinárov nazval konšpirátormi a "bossami". 

"Netreba sa nechať pomýliť výberom slov z vyhlásenia. To, čo nazývajú šéfredaktori a vydavatelia konšpiračnej tlače za vyvolávanie neznášanlivosti voči novinárom, bola a je opodstatnená kritika ich profesionálnych zlyhaní. Ktokoľvek poukáže na ich zlyhania, je okamžite považovaný za šíriteľa nevraživosti. Okolnosť, že manipuláciami, lžami a tendenčnou publikačnou činnosťou sami vytvárajú atmosféru nevraživosti, im v ich nafúkanosti jednoducho uniká," napísal Tóth na sociálnej sieti. Práve on bol jedným z tých, ktorí pre odsúdeného Kočnera sledovali novinárov. 

Viac o téme: ZrušenieProkurátorObvinenie Peter TóthMonika TódováKonštantín Čikovský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu