Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

POZOR na podvodné telefonáty: Ak budete počuť jeden z týchto príbehov, okamžite zložte!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Aj tí, čo to nezažili na vlastnej koži, už určite počuli o fintách podvodníkov, ktorí chcú z dôverčivých ľudí vytiahnuť nejaké to euro. Arzenál ich príbehov, ktoré využívajú na obmäkčenie obetí, je naozaj obsiahly. Polícia preto zosumarizovala, pri akých frázach by ste mali zbystriť pozornosť.

Polícia upozorňuje, že tieto prípady majú spoločné jedno – snahu podvodníkov získať prihlasovacie údaje do internet bankingu poškodených ľudí.  "Za posledné obdobie sme zaznamenali viacero druhov legiend, ktoré podvodníci využívajú na okradnutie ľudí. Za využitia týchto legiend sa im podarilo okradnúť už viac ako 70 ľudí, v takmer 70 prípadoch je vedené trestné konanie a celková škoda bola v súvislosti s týmito prípadmi vyčíslená na 448 000 eur," uviedli.

POZOR na podvodné telefonáty:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Rozprávky na dobrú noc

Spôsobov, ako chcú podvodníci od ľudí vymámiť peniaze, je neúrekom. Rozšírený je napríklad príbeh, v ktorom "lekár" volanému povie, že jeho syn mal autonehodu a má zašitý jazyk v dôsledku čoho nemôže hovoriť a je nutné doplatiť, prípadne zaplatiť za operáciu.

V ďalších prípadoch podvodník kontaktuje svoju obeť prostredníctvom sociálnej siete s príbehom, že pracuje na ropnej plošine a chce, aby ste mu zaslali peniaze na konkrétne číslo účtu.

Známy je aj príbeh, v ktorom vám páchateľka zavolá a predstaví sa ako vojačka z Afganistanu, ktorá má matku z Nitry a chce jej poslať balík s obsahom 850 000 eur, potrebuje však zaplatiť poplatok za poštu.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Stáva sa aj to, že dotyčnej osobe príde SMS z neznámeho čísla s textom, že má zablokovaný bankový účet a na jeho odblokovanie musí zadať číslo účtu a heslo.

V obehu je aj ďalší príbeh s "lekárom." Ten tentokrát zavolá svojej obeti s verziou, že jeho rodinný príslušník mal dopravnú nehodu a následne mu prepojí „policajta“. Ten poškodeného inštruuje, aby vložil konkrétnu sumu peňazí do obálky a zaniesol ju na adresu, ktorú mu uvedie.

Cieľ je pri všetkých však rovnaký, a to obrať vás o peniaze.

POZOR na podvodné telefonáty:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Majú viacero legiend

V obehu je tiež niekoľko takzvaných legiend. Prvá nesie názov POLICAJT. Páchatelia v tomto prípade volajú väčšinou z utajovaného čísla, v dvoch prípadoch však volali z čísla so slovenskou predvoľbou a v jednom prípade zo zahraničia. V telefóne sa predstavujú ako policajti, ktorí vám oznámia, že máte napadnutý bankový účet a je potrebné ho zablokovať. Následne vás prepoja na „pracovníčku“ konkrétnej banky, ktorej tí naivnejší dajú prihlasovacie údaje k svojim účtom.

Druhá legenda sa týka podvodov prostredníctvom bazárových portálov. "V týchto prípadoch páchatelia volajú, prípadne zasielajú SMS zo zahraničných telefónnych čísiel (Česká republika, Rumunsko, Rakúsko, Ukrajina) a komunikujú síce po slovensky, ale v prípadoch písomnej komunikácie nespisovne (pravdepodobne preklad prostredníctvom translatora)," uviedla polícia.

POZOR na podvodné telefonáty:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Podvody zaznamenali prostredníctvom známych portálov www.bazos.sk, www.bazar.sk, ale aj prostredníctvom FB MARKETPLACE. "Páchatelia reagujú na inzeráty na uvedených inzertných portáloch, najčastejšie prostredníctvom aplikácie whatsapp, cez ktorú komunikujú s občanmi. Tým pošlú link s odkazmi na fiktívne platobné brány, kde budú poslané peniaze za kupovaný tovar. Občania však musia na týchto bránach zadať všetky údaje k svojim platobným kartám vrátane potvrdenia overovacích kódov. Po získaní uvedených údajov sú občanom z ich účtov stiahnuté finančné prostriedky v rôznych sumách," opísali.

POZOR na podvodné telefonáty:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Tretia legenda dostala názov MICROSOFT. Páchatelia v tomto prípade volajú svojim obetiam z medzinárodných telefónnych čísiel. Ak takýto hovor zodvihnete, tak anglicky hovoriaci človek, ktorý sa predstaví ako Alex, Brian, Romeo, Jesica alebo Kevin, vystupuje v mene spoločnosti MICROFT. "Občanom oznámia, že majú napadnutý počítač, prípadne vypnutú, respektíve neplatnú licenciu na Microsoft a je potrebné, aby si do počítača nainštalovali program (Team Viewer, Ultra Viewer, AnyDesk, AeroAdmin, AirDroid a pod)," upozornila polícia.

Prostredníctvom týchto programov získajú prístup do počítačov občanov a následne ich inštruujú, aby sa prihlásili do svojho internet bankingu. Takto získajú prístup do internet bankingu občanov a záver je opäť rovnaký ako v predošlých prípadoch - z účtu im stiahnu finančné prostriedky.

Viac o téme: Polícia Podvodné telefonáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu