Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kováčik čelí ďalšej obžalobe: Fico po rozsudku Záleskej tlieskal! Na sudkyňu podali trestné oznámenie

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

PEZINOK - Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik si v pondelok poobede vypočul rozsudok. Za to, že mal podľa obžalovy zobrať úplatok 50-tisíc eur a mal aj spolupracovať s mafiánskou skupinou, ho sudkyňa Pamela Záleská odsúdila na 14 rokov väzenia a prepadnutie majetku. Rozsudok nie je právoplatný, Kováčik sa odvolá a bude tak rozhodovať Najvyšší súd.

Vypočujte si rozsudok v prípade Dušana Kováčika

Rozsudok v prípade exšpeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Súd mu vymeral dlhé roky za mrežami (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik známy ako pán "61:0", si v pondelok poobede vypočul rozsudok sudkyne Špecializovaného trestného súdu Pamely Záleskej. Tá ho odsúdila na 14 rokov väzenia v ústave na výkon trestu s najnižším stupňom stráženia a zároveň mu uložila trest prepadnutia majetku. Kováčik je vinný z toho, že zobral 50-tisíc eur úplatok a za spoluprácu s mafiánskou skupinou. Jeden z hlavných svedkov proti Kováčikovi bol aj najznámejší slovenský kajúcnik Ľudovít Makó. Práve on mal Kováčikovi úplatok odovzdať.

MIMORIADNE Súd rozhodol o Kováčikovi: Dlhé roky za mrežami! Bývalý špeciálny prokurátor sa môže odvolať

Na vyhlásenie rozsudku sa prišiel osobne pozrieť aj predseda strany Smer Robert Fico, poslanec Ľuboš Blaha aj Ladislav Kamenický. Fico pri vyhlásení rozsudku zo zadnej lavice zatlieskal. "Dúfam, že ste spokojní," povedal prítomným novinárom a spolu s Blahom a Kamenickým opustili pojednávaciu miestnosť. Novinárov ešte obvinil zo "špinavej roboty"

Trestné oznámenie na sudkyňu

Poslanci Smeru sa rozhodli, že na sudkyňu Pamelu Záleskú, podajú trestné oznámenie. Fico vyhlásil, že od samého začiatku išlo o typický politický proces, ktorý možno porovnať s procesmi z 50. rokov minulého storočia.

Na výhlasenie rozsudku nad
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

"Tento proces, vedený sudkyňou Záleskou, bol ešte horší," skonštatoval. Sudkyňa odsúdila Dušana Kováčika na 14-ročný trest podľa šéfa Smeru-SD na základe "prakticky ničoho". Bývalého špeciálneho prokurátora označil Fico za nevinného človeka. "Je neuveriteľné, ako svojvoľne sudkyňa rozhodovala. Stále odmietala vykonávanie dôkazov v prospech Dušana Kováčika," tvrdí.

Záleská podľa neho konala od samého začiatku až po koniec svojvoľne. Vytkol aj podľa jeho slov priateľský vzťah sudkyne s novinárkou Monikou Tódovou. Tá, ako podotkol, písala články proti Dušanovi Kováčikovi. "O akej objektivite môžeme hovoriť v tejto súvislosti," skonštatoval.

Kováčik čelí ďalšej obžalobe

Na bývalého špeciálneho prokurátora podali ďalšiu obžalobu pre zločin prijímania úplatku. Potvrdila to hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu  Katarína Kudjáková. Upozornil na to portál Aktuality.sk.

Kováčik čelí ďalšej obžalobe:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

"Obžaloba Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v tejto trestnej veci bola podaná na ŠTS 14. septembra. Napadla zákonnému sudcovi na pracovisku v Banskej Bystrici," spresnila hovorkyňa. Obžalobu podali aj na podnikateľa Petra Košča pre prečin podplácania. Podľa medializovaných informácií mal od neho prijať Dušan Kováčik úplatok vo výške 50.000 eur za odňatie spisov jednému z prokurátorov ÚŠP.

Viac o téme: RozsudokTrestné oznámenieObvinenie PezinokDušan Kováčik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu