Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Centrum Bratislavy masovo blokujú autobusári: Súkromných dopravcov vraj odignoroval Doležal!

Doležal vraj s dopravcami odmietol rokovať. Zobraziť galériu (2)
Doležal vraj s dopravcami odmietol rokovať. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

BRATISLAVA - Viacero autobusov zablokovalo v utorok cestu pred Úradom vlády SR v okolí Námestia slobody v Bratislave. Dopravu na mieste riadi polícia. Komplikuje to aj premávku mestských hromadných autobusov. Podľa najnovších informácií by sa mali presunúť pred parlament.

Polícia podľa Zelenej vlny vyzýva vodičov, aby sa tomuto úseku vyhli. Dopravný podnik Bratislava informuje, že na Námestí slobody je prerušená premávka linky 203. V smere jazdy na Búdkovú premáva linka 203 zo Žilinskej doľava cez Námestie slobody - Hodžovo námestie a od Hodžovho námestia sa napája na svoju trasu. V smere jazdy na Kolibu jazdí odklonom cez Kollárovo námestie - Radlinského - Imricha Karvaša - Námestie slobody a od Žilinskej už jazdí svojou trasou.

Kritizujú, že ich minister neprizval na rokovania

Ide o súkromných autobusových dopravcov, ktorí upozorňujú na absenciu pomoci zo strany štátu a kritizujú, že ich minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina) neprizval k rokovaniam o novej pomocnej schéme. Bratislavská polícia zároveň na sociálnej sieti informovala, že dopravní bratislavskí policajti zabezpečujú prejazdnosť komunikácie v centre mesta v súvislosti s protestnou jazdou vodičov autobusov, pričom protest bol neohlásený.

FOTO Centrum Bratislavy masovo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Medzi protestujúcimi podľa niektorých informácií boli aj predstavitelia strany Republika Milana Uhríka. Oslovili sme preto ich tlačové oddelenie ohľadom toho, čo majú spoločné s dnešou blokádou hlavného mesta. "Protesty neorganizovala Republika. Medzi protestujúcimi však boli aj naši funkcionári, a požiadavky protestujúcich dopravcov majú našu plnú podporu," odpovedal tlačové oddelenie strany.

Priviedli ich slabé tržby

Podpredsedníčka Únie súkromných autobusových dopravcov Darina Mosná vysvetlila, že pred úrad vlády autobusárov priviedlo to, že už 18 mesiacov majú tržby na úrovni 10 až 30 % v porovnaní s vlaňajškom. "Za minulý rok sme dostali nejaké dotácie, keď to bolo ešte na Ministerstve hospodárstva (MH) SR, ale momentálne to preložili od nového roka na Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR. Máme tu september, blíži sa koniec roka a nikto s nami nerokuje," skritizovala Mosná.

Dodala, že na poslednom rokovaní na MH SR bola ústna dohoda s MDV, že súkromných autobusárov k rokovaniam prizvú, doteraz sa tak však nestalo. "Pán Doležal síce občas odpovie na SMS štýlom, že áno, už to bude, ešte chvíľu, ale doteraz nás neprizvali," uzavrela Mosná. Dodala, že únia takto nevie ani čo v pomocnej schéme má byť, ako bude vyzerať a či sa do nej vôbec dostanú malí a strední dopravcovia. "Nevieme, z akého dôvodu nás minister obchádza," dodala Mosná. Vyčíslila, že v rámci malých a stredných autobusových dopravcov ide o zhruba 370 firiem.

Rezort chcel spustiť pomoc v jeseni

Ministerstvo dopravy ešte 10. septembra informovalo, že ďalšiu pomoc pre autobusárov spustí na jeseň. "Sme pripravení poskytnúť ďalšiu pomoc pre autobusárov. Pomoc bude zameraná na zájazdovú, teda nepravidelnú autobusovú dopravu, ako aj na pravidelnú medzinárodnú autobusovú dopravu. Pripravujeme tiež veľkú schému pomoci pre veľké podniky z tejto oblasti," povedal minister Doležal.

Viac o téme: AutobusyBlokáciaBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu