Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Po návšteve pápeža Františka sa nakazil arcibiskup: Ďalší prípad? Začalo sa epidemiologické šetrenie

Pápež František a metropolita Ján Babjak (vparvo) Zobraziť galériu (3)
Pápež František a metropolita Ján Babjak (vparvo) (Zdroj: SITA / Viktor Zamborský)

BRATISLAVA - Pred týždňom Slovensko žilo návštevou pápeža Františka. Včera hovorca prešovského arcibiskupstva Michal Pavlišinovič potvrdil, že sa počas návštevy nakazil arcibiskup Ján Babjak. Regionálny úrad verejného zdravotníctva začal vo veci šetrenie. Nakaziť sa mal aj ďalší biskup.

Mnohí odborníci ešte pred návštevou varovali, že takéto hromadné podujatie v čase nástupu tretej vlny je mimoriadne rizikové. Po takmer týždni od návštevy sa objavil prvý potvrdený prípad. Nakaziť sa mal prešovský arcibiskup, ktorý bol priamo s pápežom nielen počas omše, ale aj v papamobile. 


Lekári sa boja najhoršieho: Delta po pápežovej návšteve udrela naplno, infikovaný je aj arcibiskup!


VIDEO Metropolita Ján Babjak, ktorý bol na stretnutí s pápežom Františkom, mal pozitívny test na COVID-19

Metropolita Ján Babjak, ktorý bol na stretnutí s pápežom Františkom, mal pozitívny test na COVID-19 (Zdroj: Topky)

RÚVZ začal šetrenie

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove začal v tejto súvislosti bezodkladné epidemiologické vyšetrovanie. "Zabezpečuje všetky potrebné protiepidemické opatrenia," uviedla pre Topky hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková. Čo sa týka ostatných miest, ktoré pápež návštívil, tam regionálne úrady zatiaľ neevidujú žiadny potvrdený prípad koronavírusu. 

Po návšteve pápeža Františka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA / Viktor Zamborský)

"RÚVZ so sídlom v Senici a RÚVZ so sídlom v Košiciach k dnešnému dňu vo svojej územnej pôsobnosti neevidujú laboratórne potvrdený prípad na prítomnosť vírusu SARS-CoV-2, ktorý má príčinnú súvislosť s účasťou na podujatiach spojených s návštevou pápeža Františka," dodala hovorkyňa. 

Nakazený by mal byť aj ďalší biskup

Televízia Markíza uviedla, že nakaziť sa mal aj  rímskokatolícky biskup a prvý ordinár Ordinariátu ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republiky František Rábek. Konferencia biskupov Slovenska však informáciu nepotvrdila. Oslovili sme aj Ordinariát ozbrojených síl, no zatiaľ neodpovedali. 

Návšteva pápeža na šírenie COVIDU nemala výrazný efekt

Spúšťačom akcelerácie šírenia ochorenia COVID-19 sú najmä väčšie rodinné zábavy, ako napríklad svadby. Na základe skúseností regionálnych hygienikov to v stredu pri predstavení epidemiologickej situácie potvrdili zástupcovia ministerstva zdravotníctva. Naopak, masové podujatia počas návštevy pápeža Františka k zintenzívneniu pandémie prispieť výrazne nemali.

Po návšteve pápeža Františka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

"Z informácií, ktoré máme a ktoré konzultujeme, nemala návšteva Svätého Otca nejaký výrazný efekt na šírenie," povedal minister zdravotníctva Lengvarský. Riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz MZ Matej Mišík pri prezentácii nárastu ochorení a počtu okresov, v ktorých je potrebné sprísňovať pravidlá, skonštatoval, že zdrojom zrýchlenia šírenia bývajú väčšie zábavy, najmä svadby. Apeloval preto na zodpovednosť.

Návšteva pápeža

Pápež František navštívil Slovensko od nedele 12. septembra do stredy 15. septembra. Počas návštevy sa stretol s viacerými skupinami – židovskou a rómskou komunitou, s mladými, štátnikmi, odslúžil aj omšu v Šaštíne na sviatok Sedembolestnej panny Márie, na ktorej sa zúčastnilo vyše 50-tisíc ľudí. Od návštevy pápeža sa nakazil aj prvý predstaviteľ cirkvi – konkrétne prešovský arcibiskup Ján Babjak.

"Prešovský grécko-katolícky arcibiskup Ján Babjak postúpil v sobotu RT-PCR test na prítomnosť ochorenia COVID-19 a jeho výsledok bol pozitívny. Arcibiskup sa ihneď utiahol do domácej karantény, je očkovaný a má len mierne príznaky," informoval hovorca prešovského arcibiskupstva Michal Pavlišinovič. Dôvodom testovania bolo, že bol v kontakte s pozitívne testovaným biskupom z Grécka, s ktorým bol na stretnutí s pápežom v Budapešti a v utorok 14. septembra v Prešove. Informoval o tom portál tvnoviny.sk. 

Nateraz je otázne, či bude musieť byť v karanténe aj samotný pápež František. "Všetkých zo skupiny Konferencie biskupov Slovenska, ktorí mohli byť v kontakte s Mons. Babjakom, sme informovali o výskyte pozitívneho prípadu. Prosíme, aby ľudia boli pozorní na bežné prechladnutie, ktoré prichádza pri zmene počasia, pretože príznaky pri covide môžu byť podobné," dodal Pavlišinovič.

Viac o téme: KoronavírusPápež FrantišekÚVZ SRJán Babjak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu