Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Opozícia reaguje na založenie Hegerovej pracovnej skupiny: Hlas hovorí o výsmechu, Smer sa obracia na Brusel

Opozícia reaguje na zriadenie pracovnej komisie Zobraziť galériu (2)
Opozícia reaguje na zriadenie pracovnej komisie (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - V čase, kedy vládna garnitúra počas vojny policajtov zriadila pracovnú skupinu na obnovu dôvery v právny štát, opozícia ju výdatne kritizuje a majú na to viaceré dôvody. Kým mimoparlamentný Hlas Petra Pellegriniho hovorí o výsmechu právnemu štátu, jeho parlamentný kolega Robert Fico zo Smeru sa obracia na Európsku komisiu.

Odborná pracovná skupina, ktorá sa má zaoberať situáciou v bezpečnostných zložkách, je výsmechom právneho štátu. Na závery prvého zasadnutia skupiny tak reagoval mimoparlamentný Hlas-SD. Podľa strany rokovania skupiny nepovedú k obnove dôvery v právny štát, ale extrémne rýchlymi zmenami zákonov spôsobia viac škody ako osohu.

"Nie je potrebné pri každom jednom probléme meniť zákony. Oveľa dôležitejšie je, aby boli kľúčové inštitúcie právneho štátu obsadené poctivými ľuďmi, ktorí budú namiesto politiky presadzovať zákonnosť. Takýmito ľuďmi určite nie sú napríklad Roman Mikulec či Daniel Lipšic," namieta líder Hlasu-SD a nezradený poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini.

Opozícia reaguje na založenie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Znepokojuje ho najmä možné posilnenie právomocí špeciálnej prokuratúry. Hovorí o koncentrácii moci. Myslí si, že Lipšic bude vždy viac politikom ako prokurátorom. "Ak dostane ešte väčšie právomoci a stratí sa akákoľvek kontrola nad jeho krokmi, žiaden človek na Slovensku si nebude môcť byť istý svojimi právami a slobodami," dodal Pellegrini.

Je to v rozpore s demokraciou

Kriticky o skupine píše na sociálnej sieti aj poslanec Peter Kmec. "Zriadenie špecialnej komisie, ktorá má “upraviť” právny štát podľa politického zadania úzkeho vedenia štátu je v rozpore so všetkými demokratickými pravidlami," myslí si Kmec.

Zároveň poznamenal, že diskusia o zmene právomocí jednotlivých mocenských inštitúcií by sa mala viesť podstatne dlhšie a za účasti právnych špičiek, akademikov či odborníkov na ústavné právo. Neúčasť zástupcov Najvyššieho súdu (NS) SR a ďalších organizácií na pondelkovom zasadnutí považuje za symbol toho, že tento postup nemá oporu medzi odborníkmi.

Zriadenie odbornej pracovnej skupiny schválila minulý týždeň bezpečnostná rada štátu v súvislosti so situáciou v bezpečnostných zložkách. Premiér Eduard Heger (OĽANO) očakáva prvé konkrétne návrhy skupiny pre obnovu dôvery v právny štát už tento týždeň. Skupina má problémy identifikovať, analyzovať a navrhnúť riešenia.

Fico sa obracia na Brusel a chce od nich, aby začali konať

Medzitým opozičný Smer-SD spustil tlačovú konferenciu výhradne pre české médiá, aby ich informoval o dianí na Slovensku. Podľa nich je potrebné konať a obracajú sa na Brusel. "Vyzývam Európsku komisiu aby začala konať proti vláde Slovenskej republiky za to, že rozvracia právny štát a porušuje ľudské práva, čo sú základné hodnoty fungovania Európskej únie. Inú cestu nemáme," hovoril Fico na brífingu.

Opozičný Smer informoval českých novinárov o situácii na Slovensku, ktorá je podľa nich zvrátená (Zdroj: Facebook/Smer-SD)

"Krivenie spravodlivosti na Slovensku nadobudlo také obludné rozmery, že Slovenská informačná služba (SIS, pozn. red.) nemohla ignorovať rozsah prichádzajúcich informácií. Spracovala preto správu, o ktorej obsahu boli v máji tohto roku tajne oboznámení a informovaní najvyšší predstavitelia Slovenskej republiky. Neurobili nič, vypočuli si hrozné veci," dodal Fico s tým, že kriminalizácia opozície im podľa všetkého vraj vyhovuje.

Viac o téme: Robert FicoSmer-SDPeter PellegriniHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu