Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Kollár na tlačovke vybuchol od hnevu: Koalícii dal ultimátum a kričal na nich, hrozia predčasné voľby?

Boris Kollár kričal na svojich koaličných partnerov. Zobraziť galériu (4)
Boris Kollár kričal na svojich koaličných partnerov. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Zdá sa, že vládna koalícia nemá vôbec dôvod na úsmev a môže sa kľudne obávať aj možného konca. Príliš vysoký tlak aktuálnych káuz a udalostí doľahol na šéfa koaličnej Sme rodina Borisa Kollára. Ten s krikom na tlačovej konferencii vyhlásil, že sa nebude zúčastňovať cirkusu, ktorý vraj ide vláda spáchať stvorením novej skupiny, ktorú včera avizoval sám premiér Eduard Heger po bezpečnostnej rade.

Boris Kollár začal vyhlásenie bez možností otázok pomerne mierne, keď vyzval koaličných partnerov aby sa vrátili "na začiatok" a prečo vlastne vznikli. Postupne však jeho hnev narastal a zdá sa, že za to môže aj odložený zákon o výstavbe štátnych nájomných bytov. "Urobili sme veľa vecí, ale ja sa pýtam, kde je tá exekučná amnestia, kde je ďalšie kilečko pre podnikateľov?" pýtal sa rétoricky na brífingu Kollár, ktorého hnev ale napredoval a začal na svojich koaličných partnerov doslova zvyšovať hlas.

VIDEO Kollárovo dnešné vyhlásenie:

Kollár dnes adresoval svojim partnerom pomerne ostré slová a zvýšil na nich hlas, tohto cirkusu vraj už stačilo! (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nerobíme nič, len sa hádame, kritizuje doterajšie vládnutie Kollár

"Rok a pol nerobíme nič iné, len sa hašteríme o tom, kto kde bude sedieť, kto koho povalí, či môže byť Matovič, alebo Heger premiér. Celý čas je to len jedna hádka za druhou a jeden cirkus za druhým," dohováral svojim partnerom Kollár. Podľa Kollára navyše už všetky hranice prekročilo aj aktuálne dianie na polícii. "Keď sme si prečítali to uznesenie o tom, čo sa tam všetko deje, my sme to od začiatku hovorili!" kričal Kollár počas vyhlásenia.

Ten jedným dychom ale aj Petrovi Pellegrinimu adresoval, že túto vládu nepovalí len preto, aby sa vrátila "Ficova mafia, ktorá tu bola, ukradla tento štát a sprivatizovala si spravodlivost". Najnovšie dianie kritizuje aj s tým, že by mohla vzniknúť aj "Čurillovská mafia" čím zrejme naráža na zadržaného vyšetrovateľa z kauzy Očistec Jána Čurillu.

Tlačová konferencia strany Sme
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Naštvali ho aj odložené byty, koalícii dal zrejme pomyselné ultimátum

Kollár na tlačovom brífingu kričal aj preto, že mu počas tohto týždňa na schôdzi neprešiel zákon ohľadom výstavby štátnych nájomných bytov, čo bola jediná predvolebná priorita Sme rodina. Do vývrtky sa dostal aj pre avizované stúpajúce ceny energií. "Prečo tu nemáme permanentnú komisiu na zníženie cien energii? Teraz sa budú zdražovať plyn, elektrina, voda... Ja som nepočul, že by sme niečo robili," pokračoval naštvaný Kollár.

Tlačová konferencia strany Sme
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Čo je s tými nájomnými bytmi? Prečo nám to odkladajú? Prečo nám to sabotujú?" pokračoval v otázkach Kollár. Ten rovnako nerozumie kritike na aktuálneho generálneho prokurátora. "To su všetci mafiáni? Zvoláme komisiu a celé to proste zhodíme?" pokračoval v rétorických otázkach rozrušený Kollár. "Ja sa tohto zúčastňovať nebudem. Týmto kolegom oznamujem, že sa nebudem zúčastňovať ani permanentného štábu a nebudem podporovať aby sa tu vytvorila z jednej mafie druhá mafia - Ficova, Čurillova," uzavrel a adresoval výzvu svojim koaličným partnerom, ktorým však teraz vážne pohrozil a nie je isté, ako dlho to takto v koalícii Sme rodina ešte vydrží.

Heger oznámil vznik skupiny vo štvrtok

Vznik odbornej pracovnej skupiny avizoval premiér vo štvrtok ako reakciu na "mimoriadne znepokojujúci" vývoj v orgánoch činných v trestnom konaní. Riešiť má obnovu dôvery v právny štát. Má zasadať nepretržite od pondelka (20. 9.). Pre vládu a parlament pripraví návrhy zmien na zlepšenie fungovania súdov, polície a prokuratúry.

Premiér Eduard Heger vo štvrtok zdôraznil, že na vzniku skupiny je v koalícii zhoda, na tlačovej konferencii pri ňom stáli viacerí koaliční partneri vrátane podpredsedu Sme rodina a ministra práce Milana Krajniaka. "To, čo odznelo na štvrtkovej tlačovej konferencii, bolo iné, než som mal pocit, že sa dialo vnútri. Žiadne trestné konania nesmú byť krivené. Na tlačovej konferencii som zrazu počúval, že kolegovia si zrejme už stranu vybrali, ale my sa nepridáme na jednu alebo na druhú stranu. My chceme, aby tu platil zákon," povedal Krajniak v piatok novinárom.

Vznik pracovnej skupiny oznámila koalícia po zasadnutí bezpečnostnej rady štátu. Zvolal ju premiér po tom, ako tento týždeň Úrad inšpekčnej služby zadržal štyroch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry, ale aj dočasného riaditeľa inšpekcie.

Kollár vraj najskôr súhlasil s nápadom skupiny, potom zmenil názor, tvrdí Sulík

"Každým ďalším opakovaním toho 'zaklínadla' je účinok slabší," reagoval Sulík na vyjadrenia Kollára aj o možnom odchode z koalície. Šéf SaS skonštatoval, že každý je nejaký a má svoj štýl komunikácie. Netreba podľa neho robiť zo všetkého drámu. Vyjadrenie Kollára ho však mrzí. Skonštatoval, že ešte na stredajšej (15. 9.) koaličnej rade súhlasil s nápadom. "Ale zmenil názor, to sa stáva," dodal Sulík.

VIDEO Kollár na tlačovke
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Aktuálnu situáciu v bezpečnostných zložkách Sulík označil za neprehľadnú a zamotanú. Poukázal aj na to, že na internete už kolujú rôzne dokumenty. Potrebná je podľa neho uvážená reakcia, a aj preto sa chcú v strane rozprávať s ministrom vnútra. "Máme mnoho otázok, máme aj výhrady. Chceme viesť internú diskusiu, a potom sa vyjadríme aj verejne," poznamenal. Nechcel však konkretizovať, či majú zásadné výhrady, a aké otázky na ministra majú.

Poslanec zo strany Za ľudí Juraj Šeliga pripomenul, že súčasná koalícia vznikla na protikorupčnom základe. V reakcii na vyjadrenia Kollára sa pýta, kto bude vyšetrovať prípadnú korupciu pri miliónových investíciách do nájomných bytov, ak sa neurobí poriadok v silových zložkách. "Základom je nastaviť systém aj bezpečnostné zložky tak, aby platilo 'padni komu padni'. To, že sa dejú chyby, je evidentné. Dnes je totálny bordel v polícii," vyhlásil. Každá inštitúcia podľa neho musí mať jasné vedenie. V tomto sa však zastal Mikulca, pretože ak si sám nemôže vyberať personálne obsadenie, ťažšie ho bude podľa Šeligu meniť.

Viac o téme: VýzvaKoalíciaKonflikt Boris KollárSme rodina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu