Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

AKTUÁLNE Premiér Heger po bezpečnostnej rade: Nová pracovná skupina! Výzva sudcom aj policajtom

Tlačová konferencia vlády po zvolaní Bezpečnostnej rady Zobraziť galériu (8)
Tlačová konferencia vlády po zvolaní Bezpečnostnej rady (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Minister financií SR a líder OĽANO Igor Matovič je presvedčený, že za ostatným dianím vo vnútri polície sú "aktivity ľudí, ktorí dlhé roky v stámiliónoch eur rozkrádali verejné zdroje a hrozilo im, že skončia v base".

Aktualizované 18:26 Opozičný Smer-SD podá ďalší návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Informoval o tom predseda Smeru-SD Robert Fico. Kritizoval závery bezpečnostnej rady štátu v súvislosti s aktuálnou situáciou v silových zložkách. Hovorí o škandalóznom zasadnutí. Fico skonštatoval, že vzhľadom na závažnú situáciu a podozrenia z marenia vyšetrovaní očakávali odchod Mikulca z funkcie. Poukázal pritom na rôzne podozrenia. Zároveň podotkol, že premiér Eduard Heger (OĽANO) nemôže tolerovať pošliapavanie spravodlivosti a právneho štátu.  

"Bezpečnostná rada je mimoriadne dôležitý ústavný orgán, ktorý zásada v situáciách, kedy je krajina v kríze, alebo kedy treba reagovať na pravdepodobnosť krízových situácií. Vychádzali sme z toho, že bezpečnostná rada bude rokovať o tom, čo sa deje predovšetkým na Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) a na špeciálnej prokuratúre," skonštatoval Fico.

Očakával, že rada bude hovoriť o tom, ako si vyšetrovatelia NAKA "vymýšľajú trestné činy, vyrábajú úradné záznamy a na základe týchto vymyslených úradných záznamov a vymyslených trestných činov začínajú trestné konanie vo veci". Tieto informácie podľa Ficových slov vyplývajú z nahrávok a uznesení o vznesení obvinenia voči vyšetrovateľom NAKA. Myslí si, že sa to nemohlo diať bez toho, aby o tom vedeli minister vnútra a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Dodal, že vyšetrovatelia zrejme nekonali len tak, ale na niečí pokyn.

Aj vzhľadom na to Smer-SD očakával, že po rokovaní bezpečnostnej rady skončí Mikulec vo funkcii. Miesto toho však podľa Ficových slov prišli členovia rady so zámerom odobrať kompetencie Generálnej prokuratúre (GP) SR a posilniť špeciálnu prokuratúru. Hovorí, že tak chcú odobrať právomoci prokurátorom a vyšetrovateľom, ktorí chcú zločiny vyšetriť a pridať ich zločincom. "Môžeme sa tešiť, že nám v bleskovom tempe predložia do NR SR v skrátenom legislatívnom konaní šialené novelizácie trestného zákona a trestného priadku. Výrazne sa posilní Lipšic a výrazne sa oslabí (generálny prokurátor Maroš-pozn.) Žilinka," podotkol.

Bezpečnostná rada štátu sa zišla vo štvrtok popoludní v reakcii na "mimoriadne znepokojujúci" vývoj v orgánoch činných v trestnom konaní. Premiér po jej rokovaní avizoval vznik odbornej pracovnej skupiny, ktorá má riešiť obnovu dôvery v právny štát. Od pondelka (20.9.) bude nepretržite zasadať. Pre vládu a parlament má pripraviť návrhy zmien pre zlepšenie fungovania súdov, polície a prokuratúry.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) načrtol, že zmenami by mohlo byť napríklad jednoznačné oddelenie právomocí generálnej a špeciálnej prokuratúry, úprava použitia paragrafu 363 trestného poriadku či skrátenie väzby. Nevylúčil, že úpravy budú schvaľovať v zrýchlenom režime.

Aktualizované 18:22 Vláda zakladá pracovnú skupinu na riešenie obnovy dôvery v právny štát, pretože nevie ponúknuť konkrétne riešenia ako ďalej a nevie vysvetliť, prečo skupina elitných vyšetrovateľov skončila vo väzbe. Vyhlásil to líder mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini.      

"Namiesto konkrétneho a razantného rozhodnutia nám opäť ponúka typické 'matovičovské' divadlo nejakých zasadnutí v zrkadlovej sále úradu vlády. Robí tak preto, lebo nevie ponúknuť konkrétne riešenia, ako z toho von. Nevie vysvetliť, prečo skupinka elitných vyšetrovateľov skončila vo väzbe. Nedokáže vyvrátiť, že ich mnohé vyšetrovania boli zmanipulované a sfalšované. Len dookola omieľa slová o mafii a o tom, ako sa jej musí zbaviť," povedal v stanovisku Pellegrini. Pravdou podľa neho je to, že "práve skupinka vyšetrovateľov s tou reálnou mafiou dokonca spolupracovala".

Reakciou na "mimoriadne znepokojujúci" vývoj v orgánoch činných v trestnom konaní je vznik odbornej pracovnej skupiny. Riešiť má obnovu dôvery v právny štát. Od pondelka (20. 9.) bude nepretržite zasadať. Pre vládu a parlament pripraví návrhy zmien na zlepšenie fungovania súdov, polície a prokuratúry. Premiér Eduard Heger (OĽANO) o tom informoval po štvrtkovom zasadnutí bezpečnostnej rady štátu. Zdôraznil, že na vzniku skupiny je v koalícii zhoda.

Zasadnutie bezpečnostnej rady zvolal premiér po tom, ako tento týždeň Úrad inšpekčnej služby zadržal štyroch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry, ale aj dočasného riaditeľa inšpekcie. Obvinili ich zo zneužívania právomoci verejného činiteľa, dvoch policajtov zároveň aj v trestnej veci takzvaného ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov. Stíhaní majú byť väzobne, rozhodnutia súdu zatiaľ nie sú právoplatné.

Aktualizované o 17:17

Koalícia má podľa jej lídrov rovnaké vízie a cieľ s tým, že chcú očistiť bezpečnostné zložky od "skorumpovaných ľudí". Podľa nich musí platiť rovnaké právo pre všetkých. 

"12 rokov tu budovali obludný systém, dobre vieme, že rok a pol je málo na to, aby sme očistili obludný systém, ktorý sa tu budoval 12 rokov. Teraz vrcholí boj o právny štát. Preto som veľmi rád, že koalícia je pevná a odhodlaná nastaviť tento systém tak, aby bol odolný," povedal premiér Heger. 

Tlačová konferencia vlády po
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Pán premiér má pravdu v tom, že panuje veľká zhoda, že nesmieme používať dvojaký meter na nikoho. Zákonnosť je pre mňa, aj pre hnutie Sme rodina priorita. Musí tu byť zákonnosť, to musí byť jediné, čim sa treba riadiť. Úlohou tej pracovnej skupiny bude, že musíme prísť na to, či sa ide o zlyhanie jednotlivcov alebo je to systémová chyba," dodal Milan Krajniak. 

Podľa expremiéra Igora Matoviča za zlyhanie môže aj on. "Nečistili sme bezpečnostné zložky dostatočne rýchlo. Kým budú medzi prokurátormi, policajtmi či sudcami takí, ktorí sa dajú kúpiť, nebude tu nikdy poriadok," povedal Matovič. 

Tlačová konferencia vlády po
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované o 17:10

Pracovná skupina pre vládu a parlament pripraví návrhy zmien pre zlepšenie fungovania bezpečnostných zložiek. Budú v nej zástupcovia súdov, prokuratúry, ministerstiev a ďalších inštitúcií podľa štatútu bezpečnostnej rady.

Tlačová konferencia vlády po
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Premiér Eduard Heger ďalej uviedol, že Roman Mikulec ako minister vnútra, má aj naďalej jeho dôveru. Ten na tlačovej konferencii nie je. Heger ozrejmil, že sa jej zúčastnili len zástupcovia koaličných strán a on ako premiér. 

Aktualizované o 17:05

Na tlačovej konferencie je aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová, minister práce Milan Krajniak a minister financií Igor Matovič. 

"Že vznika táto odborná skupina, je buchnutie po stole. Toto tu takto ďalej nemôže fungovať. Tu nemôže fungovať systém, kde páchatelia budú obeťami a obete budú označené za páchateľov," povedal Matovič. 

Tlačová konferencia vlády po
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované o 17:00

Premiér Eduard Heger po skončení bezpečnostnej rady avizoval, že od pondelka bude zriadená nepretržitá pracovná skupina, ktorá bude mať za úlohu obnovenie dôvery v právny štát. 

Budú v nej zástupcovia polície, prokuratúry, súdov a ministerstiev. Od pondelka bude zasadať nepretržite a pripraví návrh zmien, ktoré zlepšia fungovanie bezpečnostných zložiek.

Naznačil tiež, že týmto aktivitám pomáhajú aj niektoré orgány spravodlivosti. Povedal to po rokovaní vlády. "Títo ľudia urobia všetko pre to, aby zvrátili chod dejín. SR zažíva zlomový moment, sme však odhodlaní bojovať a neohneme chrbty,“ uviedol Matovič. Líder OĽANO stojí za ministrom vnútra Romanom Mikulcom. Naznačil, že bezpečnostná rada sa bude prioritne venovať inej inštitúcii, ako je vedenie rezortu vnútra. "Cestičku mafii nevytvára Roman Mikulec, ale podľa môjho presvedčenia cestičku mafii vytvárajú iné orgány spravodlivosti, ktoré by mali spravodlivosť chrániť, práve preto sa bude konať bezpečnostná rada," uviedol.

Vojna v polícii naberá na obrátkach! Obvinili dvoch vyšetrovateľov NAKA: Inšpekcia zadržala aj vlastného šéfa

Matovič tvrdí, že sa mafia postarala o to, aby do väzby vzali nevinných. "Som presvedčený, že nič nemanipulovali," uviedol v súvislosti so stredajším (15. 9.) väzobným stíhaním viacerých príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

Minister financií Igor Matovič k súčasnej situácii vo vládnej koalícii (Zdroj: Topky/Maarty)

Sulík hovorí o razantných opatreniach

Vicepremiér Richard Sulík (SaS) sa stotožňuje s tvrdením, že situácia je vážna a že je potrebné prijať razantné rozhodnutie, zároveň ho prenecháva na premiéra, aby o tom informoval po zasadnutí bezpečnostnej rady.

"Všetci máme obavu vo vláde, že závažné kauzy môžu ostať nedoriešené, aj preto zasadá bezpečnostná rada,“ povedal Sulík. Za SaS opätovne deklaroval podporu ministrovi vnútra. Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) i minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) súhlasia s tým, že bezpečnostná otázka v krajine je prioritou, ktorá odsúva načas do úzadia aj diskusie okolo prípadného prerozdelenia mandátov vo vláde.

AKTUÁLNE Premiér Heger po
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Kým nie je v štáte jasno, kto sú gauneri a kto policajti, ostatné body sú menej zaujímavé," dodal Budaj. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková si myslí, že by sa mali pozrieť na právny systém, či nevytvára príliš veľa priestoru na konflikt inštitúcií v rámci trestného konania. "Treba sa rozprávať o tom, ako by mala vyzerať naozaj nezávislá inšpekcia. Myslím si, že je na mieste rozprávať sa o vytvorení nezávislej inštitúcie, ktorá by mala na starosti inšpekciu," povedala šéfka rezortu.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Vie si predstaviť, že by takáto inštitúcia bola pod vládou a jej šéfa by volil parlament. "Odborná debata k tomu neprebehla, ale zbežne sme sa rozprávali s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina) a vieme si predstaviť takúto cestu," poznamenala Kolíková.

Súd v stredu rozhodol o vzatí do väzby trojice vyšetrovateľov NAKA Jána Čurillu, Pavla Ďurka a Milana Sabotu, rovnako bude väzobne stíhaný dočasne poverený šéf Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Peter Scholtz. Obvinili ich zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. Dvoch z nich obvinili v trestnej veci ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov.

Viac o téme: MafiaVyšetrovateliaBezpečnostná radaIgor Matovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu