Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V parlamente je horúco! VIDEO Pellegrini ide po krku Hegera, Fico sa pustil do Kollára za Mikulca

Kolíkovej odvolávanie sa nekoná, prichádza iný návrh Zobraziť galériu (8)
Kolíkovej odvolávanie sa nekoná, prichádza iný návrh (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Dnes nás podľa pôvodných plánov čakala ostrá schôdza v súvilosti s odvolávaním ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej a ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Strana Hlas-SD, ktorá návrh predkladala sa ho však rozhodla na poslednú chvíľu stiahnuť. Všetko si to napokon nechajú na samotného premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO). Okrem toho sa mali poslanci venovať aj výstavbe nájomných bytov, no aj tento bod presunuli.

  • na dnešnej parlamentnej schôdzi sa mala odvolávať ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a Roman Mikulec
  • Hlas-SD nakoniec návrh stiahol a pre závažnú situáciu vyzval na demisiu samotného premiéra Hegera 
  • Fico kritizuje Kollára za to, že presunul odvolávanie Mikulca až na koniec schôdze
  • odchádzajúceho poslanca OĽaNO Jozefa Bubnára v parlamente nahradí Vojtech Tóth, ktorý dnes zložil aj poslanecký sľub

VIDEO Hlasovanie v parlamente:

Hlasovanie poslancov na 40. schôdzi rokovania parlamentu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 17:45

Boris Kollár prerušil schôdzu do zajtrajšieho rána.

Aktualizované 17:27

Poslanci vo štvrtok odsúhlasili posilnenie vojenskej operácie EUNAVFOR MED Irini. Od marca 2022 ju má posilniť do 11 príslušníkov Vojenskej polície. Po dobu šiestich mesiacov by mali plniť úlohy zásahového tímu na lodi pôsobiacej v operácii pod vlajkou Spolkovej republiky Nemecko. Návrh na dočasné rozšírenie zapojenia SR do operácie predložilo Ministerstvo obrany (MO) SR, odsúhlasila ho aj vláda.

Aktualizované 17:19

Vojenské hodnosti by viac nemali získavať verejní funkcionári. Povýšenie do hodnosti vojaka v zálohe by malo byť možné len v prípade, že je povýšený zaradený do aktívnych záloh. Hodnosti vojaka vo výslužbe a vojnového veterána sa majú udeľovať ako prejav morálneho ocenenia, nemali by ich však získavať verejní funkcionári. Predpokladá to novela zákona o brannej povinnosti z dielne Ministerstva obrany (MO) SR, ktorú vo štvrtok poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

Aktualizované 17:14

Poslanci sa vrátili do parlamentu na hlasovanie.

V parlamente je horúco!
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

VIDEO Tlačová konferencia strany Hlas:

Pellegrini má svoje dôvody, prečo chce odvolávať celú vládu, vraj tam musia sedieť všetci! (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 15:37

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) prerušil schôdzu až do hlasovania, ktoré prebehne o 17:00.

Aktualizované 15:00

Opozičný Smer-SD sa nechce len tak vzdať myšlienky odvolávania ministra vnútra a prízvukujú, že je to ich hlavná priorita.

Aktualizované 14:41

Plénum na septembrovej schôdzi definitívne nerozhodne o návrhu zákona, ktorým sa má podporiť výstavba štátnych nájomných bytov. Rokovanie o tomto bode presunuli na schôdzu so začiatkom 19. októbra. Požiadal o to predkladateľ návrhu, poslanec Miloš Svrček (Sme rodina).

"Dôvodom sú predovšetkým stále prebiehajúce a neukončené rokovania k pripomienkam zo strany dotknutých subjektov, ktoré boli predložené v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Verím, že v najbližších dňoch sa sfinalizuje konečný obsah návrhu zákona, ktorý bude prijateľný pre všetky dotknuté strany," priblížil Svrček.

Aktualizované 14:30

So svojimi návrhami zákonov vystúpili už ministri obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) a dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

Aktualizované 13:35

Vojtech Tóth je náhradníkom za chýbajúceho poslanca po tom, ako sa Marek Šefčík stal náhradníkom za Jána Budaja, ktorý poslanecký mandát ďalej nevykonáva v dôsledku toho, že sa stal ministrom životného prostredia. Šefčík sa stane poslancom za Budajovo miesto a ako náhradník za miesto Šefčíka nastupuje spomínaný Tóth. Dnes zloží aj poslanecký sľub.

40. schôdza NRSR
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Tóth je na kandidátke OĽaNO uvedený ako riaditeľ neziskovej organizácie a pochádza z Košíc. Tóth pritom už v parlamente bol ako náhradník, no po návrate Jána Mičovského z ministerstva pôdohospodárstva musel odísť. Teraz sa opäť vracia.

Aktualizované 13:13

Na schôdzi je prítomných 117 poslancov a schôdza sa môže definitívne začať. Predseda Smeru-SD Robert Fico chcel navrhnúť, aby sa posledné body programu 40. schôdze Národnej rady (NR) SR k odvolávaniu ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) presunuli zo záveru na úvod schôdze. Ide o body z troch mimoriadnych schôdzí, ktoré sa pre neuznášaniaschopnosť pléna presunuli na riadne septembrové rokovanie.

Poslanci Smeru-SD okrem toho navrhujú, aby sa do programu aktuálnej schôdze zaradila diskusia o zdražovaní cien potravín, stabilizácii verejných financií a o cenách energií v budúcom roku a dôsledkoch otvorenia prevádzky plynovodu Nord Stream 2. Ak sa body neprerokujú v pléne, Smer-SD avizuje iniciovanie ďalších mimoriadnych rokovaní. Fico už na tlačovej konferencii skritizoval Kollára za to, že odvolávanie Mikulca bolo presunuté až na koniec schôdze.

Predseda Smeru-SD kritizuje šéfa parlamentu Kollára za to, že presunuli odvolávanie Mikulca až na koniec schôdze (Zdroj: Facebook/Smer-SD)

Aktualizované 13:10

Slovo si na úvod zobral podpredseda parlamentu Juraj Blanár. Ten hovorí o odchode ich poslanca Ivana Vargu, ktorý počas tohto týždňa náhle zomrel. Bývalého parlamentného poslanca si uctia minútou ticha.

Poslanci sa po letnej prestávke vrátili do parlamentu, OĽaNO má staronového poslanca, ktorý zložil poslanecký sľub (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 13:00

Počas dnešnej schôdze budeme svedkami aj skladania poslaneckého sľubu. Pravdepodobne ide o náhradníka za odchádzajúceho poslanca Jozefa Bubnára za OĽaNO. 

V parlamente je horúco!
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 12:50 

Parlamentná schôdza by mala každú chvíľu začať. V sále prebiehajú posledné prípravy.

V parlamente je horúco!
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini stiahol návrh na odvolanie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Informoval o tom na štvrtkovej tlačovej konferencii. Tvrdí, že vzhľadom na závažnú situáciu v bezpečnostných zložkách je zbytočné odvolávať jedného člena vlády. Vyzval na demisiu premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO). Avizoval, že jeho poslanci začnú so zberom podpisov na iniciovanie schôdze s cieľom odvolať predsedu vlády.

Pellegrini stiahol návrh na odvolanie Kolíkovej, k demisii vyzval premiéra (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Jediným riešením tejto situácie je, aby zo svojho postu odstúpil predseda vlády, a tým celá vláda," uviedol Pellegrini s tým, že obratom začínajú zbierať podpisy pod návrh na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády. Návrh chce bezprostredne po vyzbieraní potrebných 30 podpisov poslancov podať do NR SR.

Heger podľa Pellegriniho mal tieto informácie už dávno

Tvrdí, že premiér mal informácie o závažnosti situácie v silových zložkách a o podozreniach z marenia vyšetrovaní, preto zvolal aj stretnutie najvyšších predstaviteľov štátu v budove Slovenskej informačnej služby (SIS), no následne nekonal a manipulovanie pokračovalo.

Tlačová konferencia strany Hlas-SD
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Odvoláva sa na uniknuté dokumenty, v ktorom sa opisujú dôvody obvinenia vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). "To sa nedalo čítať. To bol jeden hnus," uviedol Pellegrini. Tvrdí, že v jednotlivých odposluchoch sa píše o tom, ako si "partia ľudí hovorí, koho dá dolu", ako vykonštruovať obvinenia, "našiť niekomu" korupciu, aby to riešila špeciálna prokuratúra a jej vedenie. Pellegrini si nemyslí, že toto všetko bolo z hlavy samotných vyšetrovateľov. Vyzval ich, aby vypovedali o tom, kto im pokyny dával.

Podľa neho aj o tomto s najväčšou pravdepodobnosťou vedeli vysoké politické špičky, vrátane ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Naznačil, že niekto zhora k tomu zrejme dával pokyn. V odvolávaní Kolíkovej či Mikulca preto nevidí zmysel.

Viac o téme: ZrušenieSchôdzaOdvolávanieMária KolíkováRoman MikulecParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu