Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

PREDIKCIE najbližších dní: Koronavírus naplno zaútočí! Výrazný nárast hospitalizovaných

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Najdôležitejšie je to, koľko ľudí končí v nemocniciach. Prelom leta a jesene so sebou priniesol nárast pozitívnych prípadov. Ľudí nakazených koronavírusom síce pribúda, no to, čo si treba pri delta variante všímať, sú práve počty hospitalizácií.

Podľa analytikov z projektu Dáta bez pátosu je dôležité si všímať okrem počtu hospitalizácií ešte prípadne príjmy do nemocníc a ťažké stavy na JIS a Umelej pľúcnej ventilácii. "Tiež súhlasíme, že pri týchto číslach nejde o pandémiu, sú veľmi nízke, je leto, pohoda. Ale opäť: nie je dôležitý len stav DNES, ale aj TREND za posledné týždne. Hospitalizovaní sa dostali za mesiac na 5-násobok a za posledné 2 týždne na 2-násobok," zdôraznili.

PREDIKCIE najbližších dní: Koronavírus
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Dáta bez pátosu)

Pri pohľade do nemocníc sa pritom objavilo viacero dobrých správ. Prvou je, že pacienti zostávajú vďaka lepšiemu veku v nemocnici kratšie, ako na jar. Pozitívom podľa analytikov je aj to, že začíname z nízkych čísiel a stavu hospitalizovaných a nie ako niektoré krajiny, ktoré idú z vlny do vlny. Dodali k tomu tiež, že úmrtia netvoria 30 percent z počtu pacientov, ale približne 10 percent. "Z augustových 216 príjmov bolo približne 20 úmrtí. Tento parameter sa môže neskôr meniť," upozornili.

Počty hospitalizovaných narastú

Predpovede na najbližšie týždne sú však už menej radostné. Očakáva sa totiž, že počty hospitalizovaných za 2 týždne dosiahnu ku koncu septembra 4-násobok. Výrazne stúpnu aj počty príjmov do nemocníc, a to z dnešných 20 na asi 50 denne. Zmení sa aj stav hospitalizovaných. Ten narastie z dnešných 200 na 500-750. Podľa analytikov ide však stále o manažovateľný stav, ale veľmi rôzny po regiónoch.

Viac o téme: NemocniceKoronavírusDáta bez pátosuDelta variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu