Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

ONLINE Pápežov druhý deň na Slovensku: V príhovore kritizoval korupciu! Prezidentka pripomenula klimatickú krízu

Pápež František má aj počas druhého dňa návštevy na Slovensku bohatý program. Zobraziť galériu (31)
Pápež František má aj počas druhého dňa návštevy na Slovensku bohatý program. (Zdroj: TASR/Michal Svitok, Martin Baumann)

BRATISLAVA - Je tu ďalší deň veľmi dôležitej návštevy pápeža Františka na Slovensku. Ten nás svojim príchodom poctil v nedeľu poobede a už odvtedy stihol na našom území navštíviť viaceré miesta a stretnúť sa v niekoľkými ľuďmi nášho spoločenského života. Pápež má dnes v hlavnom meste ďalší program. Stretol sa s prezidentkou a členmi vlády v paláci, spolu so Zuzanou Čaputovou predniesol príhovor a počas nasledujúcich dní ho čakajú aj ďalšie slovenské mestá.

  • pápež František v nedeľu priletel na Slovensko
  • Svätý Otec sa na letisku privítal s viacerými štátnymi predstaviteľmi vrátane prezidentky Zuzany Čaputovej, predsedu parlamentu Borisa Kollára či predsedu vlády Eduarda Hegera a iných predstaviteľov katolíckej cirkvi na Slovensku
  • stretnutie so Svätým otcom dnes začalo v prezidentskom paláci, ktoré pokračovalo jeho príhovorom a príhovorom prezidentky, v ňom apelovali aj na budúcnosť a klimatickú krízu
  • pápež František označil Slovensko za srdce Európy a spomenul aj význam chleba a soli ako spätosť s dávnymi cyrilo-metodskými tradíciami krajiny
  • pápež na Slovensku pobudne do stredy 15. septembra, navštívi ešte Košice, Prešov a Šaštín

Bratislava pripomína mesto duchov: VIDEO Cez hlavné ťahy neprejdete! Tieto cesty sú uzavreté


VIDEO Eduard Heger po stretnutí s pápežom Františkom:

Predseda vlády Eduard Heger si pochvaľuje stretnutie so Svätým otcom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

VIDEO Tlačová konferencia Borisa Kollára:

Predseda parlamentu Boris Kollár popisuje stretnutie s pápežom Františkom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

ONLINE

19:00 Vážení čitatelia, týmto tento online prenos z druhého dňa návštevy Svätého otca ukončujeme. Ďakujeme, že ste ho sledovali spolu s nami.

16:16 Pápež František prichádza do centra Betlehem v bratislavskej časi Petržalka. V blízkom areáli centra sa už rozmiestnili policajné zložky. Privítala ho predstavená centra z kongregácie Matky Terezy. Misionárky lásky sa venujú charitatívnej činnosti, najmä s dôrazom na pomoc pre ľudí bez domova. V budove bývalej materskej školy ponúkajú útočisko aj pre ťažko chorých.

Príchod pápeža na stretnutie s miestnou komunitou sprevádzal na nádvorí detský spevácky zbor. Prítomní boli aj rodičia s deťmi. Svätý Otec sa prítomným krátko prihovoril. Vyjadril radosť z tohto stretnutia. Poďakoval sestrám za ich službu. "Keď sme aj v skúške, Pán je vždy medzi nami, nikdy nás neopustí. Nikdy na to nezabudnite, ani v ťažkých chvíľach," povzbudil prítomných.

ONLINE Pápežov druhý deň
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Topky/Natália Podhorná)

ONLINE Pápežov druhý deň
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

15:41 Premiér Heger sa popoludní stretol v Zrkadlovej sále Úradu vlády SR v Bratislave so štátnym sekretárom Svätej stolice kardinálom Pietrom Parolinom. Stretnutia sa zúčastnil aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Parolina sprevádzali aj ďalší predstavitelia štátneho sekretariátu Svätej stolice. Podvečer sa má Heger stretnúť aj s pápežom Františkom.

14:00 Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR v súvislosti s návštevou pápeža Františka na Slovensku posilnilo služby na tiesňovej linke 155 vo všetkých krajských operačných strediskách. Informovala o tom hovorkyňa operačného strediska Alena Krčová s tým, že návštevníci stretnutí s pápežom by nemali zabudnúť ani na prevenciu.

13:26 Pápež František daroval prezidentke Čaputovej na pondelkovom stretnutí medailu, ktorá odkazuje na prebiehajúcu návštevu Slovenska. V strede medaily je zobrazená Panna Mária, patrónka Slovenska. V pozadí je dvojkríž, ktorý patrí k symbolom krajiny. Pastoračnú cestu Svätého Otca pripomína aj dátum a text na okraji medaily.

ONLINE Pápežov druhý deň
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Prezidentská kancelária SR)

12:56 Prejav pápeža Františka v záhrade Prezidentského paláca uchopil našu dušu i charizmu Slovenska, ktorej by sme sa nemali vzdať. Uviedol to predstaviteľ katolíckeho disentu a bývalý politik František Mikloško. Prezidentka Zuzana Čaputová našla podľa neho vo svojom príhovore vyváženosť medzi náboženským a sekulárnym.

František Mikloško
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

"Takýto prejav nám ešte nikto nikdy nepovedal. Je to prejav, ktorý uchopil našu dušu," opísal Mikloško pápežov príhovor. Vyzdvihol tiež to, že pápež ho predniesol z pultu a nie z kresla. Ide podľa neho o znak toho, že Svätý Otec sa nerobil väčší ani dôležitejší. "Bol to prejav, v ktorom uchopil charizmu Slovenska, ktorej by sme sa nemali vzdať, tá je v histórii, prírode, dobrosrdečnosti. A zároveň to posunúť ďalej. Ten jeho presah, že musíme byť súčasťou národov, je úžasný, pretože tá naša malosť, že len my sme tu, my sme pupok sveta, to je hrôza," reagoval.

12:48 Návšteva pápeža Františka na Slovensku je nesmierna pocta, pretože Svätý Otec reprezentuje jedno z najsilnejších náboženstiev vo svete. Povedala to expremiérka Iveta Radičová, ktorá sa zúčastnila na stretnutí s pápežom v Prezidentskej záhrade v Bratislave. Ľudia by podľa nej nemali zabúdať na to, že kresťanstvo znamenalo najväčšiu revolúciu vo vývoji civilizácie. Pre Radičovú je podľa jej vlastných slov najpodstatnejšie to, aké posolstvá zanecháva pápež na Slovensku. "Pripomenul, že tá najzásadnejšia otázka nie je túžba žiť, ale načo žijeme a dokázať na ňu nájsť odpoveď," podotkla.

Iveta Radičová
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)

12:27 Z prejavov, ktoré predniesli v záhrade Prezidentského paláca pápež František a prezidentka Zuzana Čaputová, si môžeme odniesť potrebu zmieru, kompromisu a to, že jedine spoločne môžeme prejsť ďalšími skúškami, ako je v dnešnej dobe pandémia. Povedal to vedec Pavol Čekan, ktorý bol medzi pozvanými hosťami. "Zaujalo ma, že oba prejavy hovorili o zmieri, o tom, že spoločne a naozaj kompromismi sa táto spoločnosť dostane ďalej," povedal Čekan.

Pavol Čekan
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

12:25 Najsilnejší odkaz z príhovoru pápeža Františka v Prezidentskom paláci bolo, že Slovensko má byť srdcom pokoja pre Európu. Uviedol premiér Eduard Heger. "Páči sa mi, že vyzdvihol bratstvo, že nemá byť len s Čechmi, ale že máme tento postoj šíriť aj ďalej," poznamenal Heger. Dodal, že v ňom zarezonovalo aj podobenstvo chleba a soli. Chlieb by sme podľa pápeža nemali zhromažďovať, ale deliť sa oň. Podobenstvom soli chcel ukázať, že soľ dáva chuť len vtedy, keď sa rozpustí, tak aj spoločnosť nájde chuť cez nezištnosť toho, kto sa stravuje, pre druhých. Heger zdôraznil, že dôležitými sú aj pápežove posolstvá o starostlivosti o núdznych.

Premiér Heger a ministri Remišová a Budaj čakajúci na pápežov príhovor.
Zobraziť galériu (31)
Premiér Heger a ministri Remišová a Budaj čakajúci na pápežov príhovor.  (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

11:28 Svätý Otec príjma v chrame dary, ktoré mu adresujú viacerí predstavitelia zo Slovenska. Za veľkého potlesku sa odoberá z chrámu Katedrály sv. Martina. Toho dnes na programe ešte čaká súkromná návšteva centra "Betlehem" v bratislavskej Petržalke, stretnutie so židovskou komunitou na Rybnom námestí a nakoniec stretnutie s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina) a predsedom vlády Eduardom Hegerom (OĽaNO).

VIDEO Príhovory pápeža Františka a prezidentky Zuzany Čaputovej:

Pápež František a prezidentka Zuzana Čaputová v prezidentskom paláci predniesli svoje príhovory (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)


VIDEO Príhovor Svätého Otca v záhrade Prezidentského paláca


11:19 Pápež dáva po konci svojho prejavu ľuďom v kostole apoštolské požehnanie.

ONLINE Pápežov druhý deň
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

10:52 "Pani prezidentke som pred malou chvíľou povedal, že táto krajina je "jedna poézia"," hovorí František v Katedrále sv. Martina. Cirkev má byť podľa neho znakom slobody a prijatia. Má byť pokorná ako Ježiš, ktorý sa zriekol všetkého a stal sa chudobným, aby nás obohatil. Pápež vyzdvihol slobodu, tvorivosť a dialóg ako aspekty, ktorými sa má cirkev riadiť.

ONLINE Pápežov druhý deň
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

"Cirkev, ktorá formuje ľudí v zmysle vnútornej a zodpovednej slobody a ktorá vie byť tvorivá v ponáraní sa do dejín a kultúry, je tiež cirkvou, ktorá vie viesť dialóg so svetom – s tými, ktorí vyznávajú Krista, hoci nie sú 'od nás', s tými, ktorí kráčajú namáhavou cestou duchovného hľadania, a tiež s tými, ktorí neveria,"  vyhlásil Svätý Otec v príhovore duchovným.

10:45 Svätý Otec sa už nachádza v Katedrále sv. Martina. Arcibuskup Stanislav Zvolenský ho víta príhovorom v chráme. Láska pápeža Františka voči chudobným, voči tým, ktorí sú na perifériách, je pohľad, ktorý sa snažia biskupi a kňazi nanovo nadobudnúť aj s pomocou svojich patrónov, ako aj svätého Martina, patróna bratislavskej Katedrály sv. Martina. V príhovore na stretnutí s pápežom v priestoroch katedrály to vyhlásil Zvolenský.

Biskupi a kňazi sa podľa Zvolenského usilujú, aby poznali a správne porozumeli to, čo im Peter hovorí dnes. "Sme tu s vami, vaša svätosť, sprítomňujeme všetkých zasvätených a laikov, ktorí chcú ohlasovať evanjelium," dodal Zvolenský.

ONLINE Pápežov druhý deň
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

10:40 Pápež František prichádza k Dómu sv. Martina.


Príhovor prezidentky Zuzany Čaputovej v záhrade Prezidentského paláca


10:24 Oficiálna časť stretnutia v prezidentskom paláci sa týmto krokom ukončila. Pápeža teraz čaká stretnutie s arcibiskupom Stanislavom Zvolenským a smerujú do katedrály sv. Martina.

ONLINE Pápežov druhý deň
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

10:20 Pápež v príhovore spomína aj pohorie Tatier, ktoré dokonca presahujú hranice krajiny. Toto spomína v rámci toho, aby pripomenul spojitosť s našimi poľskými bratmi. "Nech Boh žehná Slovensko," povedal na záver v slovenčine pápež František.

ONLINE Pápežov druhý deň
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

10:18 František pokračuje v príhovore okolo symbolu soli. "Vaša ústava spomína budovanie štátu na základe Cyrila a Metóda a ich symbolických zvyklostí. Toto je tá správna cesta. Nie boj o získanie priestoru a významu, ale cesta, ktorú ukázalí svätí - cesta blahoslavenstiev. Odtiaľ pramení kresťanská vízia spoločnosti. Okrem toho oni dvaja ukázali, že uchovať si dobro neznamená opakovať minulosť, ale otvoriť sa novosti bez toho, aby sme sa vykorenili," pokračuje Svätý Otec.

ONLINE Pápežov druhý deň
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

10:12 Pápež oceňuje aj slovanský spôsob privítania v spôsobe chleba a soli. Chlieb podľa neho je mimoriadne dôležitým bodom kresťanskej histórie. "Nalámaný a rovnakým dielom rozdelený chlieb pripomína význam spravodlivosti a dávať každému priležitosť sa realizovať a zasadiť sa o budovanie budúcnosti, v ktorej sa zákony rovnako aplikujú pre všetkých a aby spravodlivosti neostala len "na predaj"," vyzval pápež na boj proti korupcii. Pápež rovnako pripomína, že neoddeliteľný prívlastok chleba je "každodenný", pričom v tomto kontexte hovoril o práci aj o práve, aby bol každému vydaný chlieb práce a aby nikto nebol nezostal marginalizovaný. "Vy ste soľ zeme. Soľ je prvý symbol, ktorý Ježiš použil, keď začal učiť svojich učenníkov," pripomína František.

10:09 Podľa pápeža Františka je práve teraz mimoriadne dôležité spoliehať sa na súdržnosť a bratstvo so slovanskými národmi. Povedal to v súvislosti s ťažko skúšanou ekonomikou v dôsledku pandémie. "Slovenské dejiny sú nezmazateľným spôsobom poznačené vierou. Pevne verím, že to tak aj ostane. Tento symbol priniesli aj Cyril a Metód. Prenos ich viery sa tak prejavila v ich spontánnej otvorenosti. Je to dedičstvo, ktorého ovocie ste povolaní zbierať, aby ste aj teraz boli znakom jednoty a bratstva," pokračuje pápež.

10:06 Čaputová v záverečných slovách oficiálne privítala pápeža na Slovensku. Slovo si berie Svätý Otec. "Všetkých vás pozdravujem a som rád, že som tu na Slovensku. Prišiel som tu ako pútnik, do zeme, ktorá má hlbokú históriu. Naozaj sa nachádzam v strede zeme a v srdci Európy," začína pápež. Pred 28 rokmi podľa neho svet obdivoval, že sa rozdelili krajiny na 2 bez konfliktu.

10:04 Prezidentka však apeluje aj na klimatickú krízu, ktorej problem vníma aj sám pápež František. "Pri mnohých príležitostiach opakujete, že akákoľvek forma antisemitizmu, ale tiež náboženskej neznášanlivosti, je nezlučiteľná s kresťanstvom. Spomínam si tiež na slová, ktoré ste povedali pri jednom z našich rozhovorov: „Boh odpúšťa vždy, človek občas a príroda nikdy“. Súhlasím s Vami a ak máme prežiť, musíme sa znovu učiť tomu, ako byť citliví voči našej planéte, ktorá nám v minulosti šepkala a teraz už kričí, že nás nedokáže uniesť, lebo sme pre ňu priťažkí," pripomína prezidentka.

ONLINE Pápežov druhý deň
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

10:03 "Pre budúcnosť nášho Slovenska, aj pre budúcnosť kresťanstva v ňom je veľmi dôležitý spôsob, akým predkladáte posolstvo evanjelia pre našu dobu – nielen ako „dedičstvo otcov“, ale aj ako cestu pretvárajúcu našu prítomnosť a ukazujúcu do budúcnosti," pokračuje prezidentka. "Výsledkom každej našej snahy, spoločenskej diskusie či politickej súťaže nesmie byť víťazstvo a porážka, ale pochopenie a nájdenie porozumenia. Svet čelí krízam, a pritom jediný spôsob, ako ich zvládnuť, spočíva v spolupráci," číta ďalej príhovor prezidentka.

10:01 "V týchto dňoch máme možnosť ukázať Vám, že Vaša osoba, Vaše duchovné poslanie a Vaše myšlienky majú miesto v našich srdciach. Myslím na Vaše slová, že „táto doba nie je len epochou zmien, ale je zmenou epochy," začína svoj príhovor prezidentka.

ONLINE Pápežov druhý deň
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

9:59 Prezidentka Čaputová darovala pápežovi Františkovi symbolický peceň chleba, ale aj med z Prezidentskej záhrady. Súčasťou jej darov sú tiež nabíjacie stanice pre elektromobily, ale aj medicínske vybavenie pre vatikánsky fond, ktorý pomáha v boji proti pandémii v najchudobnejších častiach sveta. Pápežovi ich prezentovala počas pondelkového stretnutia v Prezidentskom paláci.

9:58 Začína sa oficiálny ceremoniál a o chvíľu Čaputová aj pápež František vystúpia s príhovormi.

9:57 Na fotografií sú zachytení aj čakajúci prezidenti Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič, Andrej Kiska a minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

ONLINE Pápežov druhý deň
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

9:50 Medzi čakajúcimi osobnosťami sú aj ostatní politici, ktorí primárne na Slovensku nepôsobia. Napríklad europoslanec Peter Pollák za OĽaNO.

ONLINE Pápežov druhý deň
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Facebook/Peter Pollák)

Na stretnutie s pápežom čaká aj lekár Peter Visolajský.

ONLINE Pápežov druhý deň
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Facebook/Peter Visolajský)

9:35 Na podujatia s pápežom Františkom sa prihlásilo celkovo vyše 100.000 ľudí. Konferencia biskupov Slovenska v noci z nedele (12. 9.) na pondelok po mesiaci uzavrela oficiálnu registráciu účastníkov na verejné podujatia spojené s jeho návštevou na Slovensku.

ONLINE Pápežov druhý deň
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Približne polovica registrovaných príde na záverečnú svätú omšu so Svätým Otcom 15. septembra do Šaštína, zvyšok do Košíc a Prešova. KBS upozorňuje, že bez registrácie sa záujemcovia na verejné podujatia spojené s návštevou pápeža Františka nedostanú. Na podujatia sa prihlásilo aj takmer 7000 nezaočkovaných ľudí.

Galéria: Privítanie pápeža na nádvori prezidentského paláca

9:28 Na stretnutí s pápežom sa nachádzajú aj také mená ako expremiérka Iveta Radičová, bývalí prezidenti Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič a Andrej Kiska, župan a bývalý minister obrany za Smer-SD Jaroslav Baška či bývalý poslanec NR SR Gyula Bárdos. Takmer všetci z nich majú nasadené rúška.

ONLINE Pápežov druhý deň
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

9:16 Pápež sa na nádvorí paláca opäť zvítal s predstaviteľmi štátu a cirkvi a po boku prezidentky zamierili dovnútra paláca. Čaputová sa so Sv. otcom presunula na stretnutie medzi štyrmi očami do zlatého salóna. Prítomný tam bude aj tlmočník, pretože Čaputová bude počas schôdzky hovoriť v slovenskom jazyku a pápež v talianskom. Obvykle je na osobný rozhovor so Svätým Otcom vyhradených 15 minút, hlava štátu však dostala "nadpriemerný čas". Nasledovať bude stretnutie Svätého Otca s úzkou rodinou Čaputovej v Zelenom salóne Prezidentského paláca.

ONLINE Pápežov druhý deň
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

9:00 Viacerí hostia sú už pripravení na začiatok oficiálneho stretnutia s pápežom v prezidentskom paláci. Prítomní sú viacerí hostia z najaktuálnejších sfér spoločenského a aj politického života na Slovensku.

ONLINE Pápežov druhý deň
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Topky)

VIDEO Pápež František v prezidentskom paláci:

Pápež začína druhý deň návštevy Slovenska, v prezidentskom paláci sa stretne s členmi vlády (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)


Niektorí pozvánky dostali, no neprídu

Sú tu však aj poslanci, ktorí síce pozvánku dostali, no pre nezaočkovanosť sa podujatia nemôžu alebo nechceli zúčastniť. Medzi takých patrí napríklad aj exposlanec ĽSNS Miroslav Radačovský.

ONLINE Pápežov druhý deň
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Facebook/Miroslav Radačovský)

Kotleba rovnako nepríde, nie je zaočkovaný

Keď už sme pri kotlebovcoch, pozvánku dostal dokonca aj líder ĽSNS Marian Kotleba, no rovnako nepríde. "Pozvánku sme dostali, avšak ako podmienka účasti bolo zaočkovanie, tak sme to, prirodzene, odmietli," napísal pre portál Aktuality Kotleba.

ONLINE Pápežov druhý deň
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Hlasisti prídu bez Pellegriniho

Na podujatí sa tiež priamo nezúčastní ani líder mimoparlamentného hlasu a expremiér Peter Pellegrini, ktorý podľa všetkého ešte stále nie je zaočkovaný a to je rovnaká prekážka pri stretnutí sa so Sv. otcom. Hlas ale posiela na stretnutie s pápežom dvoch svojich zástupcov, a síce Erika Tomáša a zrejme aj Richarda Rašiho.

ONLINE Pápežov druhý deň
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

ONLINE Pápežov druhý deň
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Facebook/Richard Raši)

Dnes má pápež opäť bohatý program

Prezidentka SR Zuzana Čaputová a pápež František vystúpia dnes, t. j. v pondelok 13. septembra o 10.00 h s príhovormi na stretnutí v Prezidentskej záhrade v Bratislave. Na podujatí, ktoré sa uskutoční po oficiálnom uvítacom ceremoniáli, sa zúčastní približne 500 pozvaných hostí zo všetkých sfér politického a spoločenského života.

ONLINE Pápežov druhý deň
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Topky)

Okrem najvyšších ústavných činiteľov, členov vlády SR, zástupcov Národnej rady SR a poslancov Európskeho parlamentu, či bývalých prezidentov, budú prítomní aj predstavitelia najvýznamnejších štátnych a verejných inštitúcií, predstavitelia akademickej a vedeckej obce, lekári, zdravotníci a záchranári, predstavitelia stavovských, náboženských a cirkevných organizácií, predstavitelia samosprávy a ozbrojených síl, predstavitelia kultúrnej obce a médií, športoví reprezentanti, predstavitelia politických strán, menšín a zástupcovia neziskových organizácií a členovia diplomatického zboru.

ONLINE Pápežov druhý deň
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Topky)

Oficiálny uvítací ceremoniál sa uskutočňuje na prednom nádvorí Prezidentského paláca. Po súkromnom stretnutí prezidentky SR s pápežom Františkom v Zlatom salóne, pápež pozdraví aj členov najbližšej rodiny prezidentky SR a napokon si osobne vymenia dary v Zelenom salóne Prezidentského paláca.

Viac o téme: Návšteva PápežSlovenskoFrantišekDruhý deň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu