Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Detská šunka či párky? Vieme, na čo všetko sa zamerať pri výbere

Je len málo detí, ktoré by nemali rady párky Advertoriál Zobraziť galériu (2)
Je len málo detí, ktoré by nemali rady párky (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Začiatok školského roka so sebou prináša celkom iný režim, ako majú letné dni. Na deti aj rodičov čaká viac povinností, času sa zdá, naopak, menej – a to aj na prípravu raňajok či večere. Popri zelenine či mliečnych výrobkoch môžu varenie uľahčiť napríklad deťmi obľúbené párky či šunka. Mali by však byť nielen chutné, ale aj kvalitné – na čo všetko sa pri ich výbere zamerať?

Aby detské údeniny nielen zahnali hlad, ale zároveň predstavovali pre malého škôlkara či školáka hodnotnú potravinu, treba si pri kúpe poriadne preštudovať etiketu. Aké informácie hľadať, približuje výrobný riaditeľ HYZA, a. s., Blažej Bodnár, ktorý sa zaoberal aj vývojom a výrobou detských výrobkov Dobrotkovo od spoločnosti Hyza.

Šunka by mala mať minimálne 90 percent mäsa

Pri šunke je vždy dôležité všimnúť si podiel mäsa. „Myslím si, že šunka vhodná pre deti by mala mať 90+ obsahu mäsa,“ približuje odborník. Pozor, tento podiel mäsa nie je medzi detskými šunkami ani dnes samozrejmosťou. „Dôležité tiež je, aby bola vyrobená z čerstvej suroviny a obsahovala minimum prídavných látok,“ pokračuje Blažej Bodnár.

Popri nutričných hodnotách výrobku a zložení si podľa neho treba všímať aj samotného výrobcu. Dobrým znakom je, ak ide o slovenskú spoločnosť a aj spracované mäso je pôvodom slovenské. Táto informácia síce na obale byť nemusí, ale ak to tak je, zväčša sa ňou výrobca pochváli. V ideálnom prípade používa surovinu z vlastných zdrojov. To platí, samozrejme, aj pri iných mäsových výrobkoch.

S párkami je to zložitejšie

Je len málo detí, ktoré by nemali rady párky. Aj pre rodičov ide často najmä počas týždňa o obľúbenú voľbu na prípravu rýchlej večere. Pri výbere mnoho z nich sleduje obsah mäsa, neraz sa však stane, že práve tieto párky ich potomkom nechutia. Prečo je to tak?

„S vysokým obsahom mäsa sa zvyšuje tuhosť párkov a deti ich potom veľmi nechcú konzumovať. Skôr by sme mali hovoriť o správnom nastavení zloženia, aby boli párky pre detského zákazníka mäkké a šťavnaté,“ vysvetľuje Blažej Bodnár. Párky by tiež podľa jeho slov nemali obsahovať alergény a mali by v nich byť iba také aditíva, ktoré sú technologicky najnutnejšie a zaistia bezpečnosť výrobku.

Bravčové alebo hydinové?

Na Slovensku v spotrebe dlhodobo víťazí bravčové mäso, hneď za ním nasleduje hydina. Tieto dva druhy mäsa sa tiež najčastejšie využívajú pri výrobe detských produktov. Ktoré z nich je pre malých škôlkarov či školákov vhodnejšie?

Nutričné hodnoty sa prikláňajú skôr k hydinovým výrobkom. Obsahujú menej tuku a často majú vyšší podiel bielkovín ako tie bravčové. Pri oboch druhoch sa oplatí sledovať aj množstvo soli. Pri párkoch sa zväčša pohybuje od 1,5 do 2 g na 100 gramov. Čím je jej menej, tým lepšie.

Slovenské a kvalitné

S detskou hydinovou šunkou a párkami s názvom Dobrotkovo prichádza na trh aj slovenská Hyza. Žiadali ich samotní zákazníci. „Pri vývoji sme dbali na to, aby tento výrobok deťom chutil a, samozrejme, aby bol pre ne bezpečný. Pri párkoch Dobrotkovo sme dosiahli, že je v nich pomerne vysoký obsah hydinového mäsa, ale sú ešte stále prijateľne šťavnaté a deťom chutia. Zároveň je ich obal svojou grafikou na prvý pohľad pútavý a zaujímavý,“ vysvetľuje Blažej Bodnár.

Okrem vysokého podielu mäsa najvyššej kvality sú výrobky Dobrotkovo bez alergénov, bez lepku a mäso, ktoré sa na ne používa, pochádza výhradne zo slovenských chovov Hyzy. Výroba v Hyze pritom pri všetkých výrobkoch podlieha veľmi prísnym pravidlám. „Je u nás stály veterinárny dozor, ktorý kontroluje všetky procesy vo výrobe. Samozrejme, sú kontrolované všetky suroviny a aditíva používané na výrobu všetkých výrobkov.“

Súťažte so svojou škôlkou

Hyza zároveň pre svojich malých zákazníkov a ich škôlky pripravila zaujímavú súťaž, do ktorej sa jednoducho môžete zaregistrovať už dnes. Prvých dvesto škôlok automaticky získa tematický balíček Dobrotkova s maňuškami, pexesom, nálepkami či maľovankami. V samotnej súťaži sa potom medzi škôlky rozdelí až 9 500 eur.

ZISTIŤ VIAC O SÚŤAŽI S DOBROTKOVOM

Detská šunka či párky?
 (Zdroj: Hyza)

Advertoriál pripravený v spolupráci so spoločnosťou Hyza.

Viac o téme: ŠunkaPárkyHyzaDobrotkovoBlažej Bodnár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu