Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Diplomatická vojna pokračuje! Ostrý odkaz do Maďarska: Naša krajina nie je Felvidek!

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok Zobraziť galériu (5)
Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Účasť predsedu maďarského parlamentu Lászlóa Kövéra na podujatí v Šamoríne má dohru. Do Maďarska putuje diplomatická nóta. Jej diplomatický jazyk však tentokrát nevyhovoval ani ministrovi zahraničných veci Ivanovi Korčokovi. Rozhodol sa preto celú "kauzu" dopovedať.

Jazyk diplomatov tentoraz šéfovi našej diplomacie nestačil. Menej formálnou, no veľmi efektívnou cestou sa tak rozhodol k celej veci vyjadriť v ostrejšom duchu. Prostredníctvom statusu na sociálnej sieti pripomenul, že normálny postup v diplomacii je, že keď ide vysoký predstaviteľ štátu na návštevu, a nie je to na pozvanie prijímajúcej krajiny, dopredu povie za akým účelom a na aké podujatie.

László Kövér
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: wikimedia)

"Okrem iného aj preto lebo hosťujúca krajina zodpovedá za bezpečnosť a zároveň je prejavom rešpektu z druhej strany dať vedieť čo tam idem robiť, v tomto prípade na Slovensko. Toto sa z maďarskej strany nestalo a až následne sme sa dozvedeli, že išlo o účasť na akcii, o ktorej naši maďarskí susedia dobre vedeli, že jej témou je otázka, ku ktorej má Vláda SR a slovenské demokratické parlamentné strany diametrálne odlišný postoj," pripomenul. V tomto prípade tak podľa neho chýbalo "aj trochu základného taktu."

V takýchto situáciách sa podľa vlastných slov vždy ohradí aj v budúcnosti. "Naša krajina nie je Felvidek ! Názov našej krajiny je Slovensko resp. Slovenská republika. Používanie názvu Felvidék zo strany maďarských štátnych predstaviteľov, nie je, diplomaticky povedané, prejavom susedskej empatie," povedal.

Diplomatická vojna pokračuje! Ostrý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Lekcie dejepisu nepotrebujeme

Maďarských predstaviteľov tiež poprosil, aby prestali dávať Slovensku lekcie z dejepisu. "Pripomínam, že každý európsky národ utrpel historické krivdy a platí, že to, čo jeden cíti ako krivdu, druhý to vníma ako spravodlivosť, začiatok slobody a koniec poroby. Tak to bolo v roku 1918. Kým sa s týmto nezmierime, budú sa nám a budúcim generáciám podlamovať nohy pod bremenom zložitej európskej histórie, sami si budeme zväzovať ruky aj mysle a nebudeme schopní robiť to čo od nás vyžaduje súčasnosť a budúcnosť," pripomenul.

Poukázal tiež na to, že nikto zo Slovenska nechodí do Maďarska na pamätníky Trianonu zapaľovať naše vatry zvrchovanosti, ani prednášať plamenné reči o tom, čo pre Slovákov znamenal život do roku 1918. "Nerobíme to, lebo by to Maďarov bolelo," odkázal. "Predseda Köver mal za ostatné obdobie možnosť povedať čokoľvek priamo do očí premiérom Matovičovi, Hegerovi alebo predsedovi Kollárovi. Bol som pri tom. Neurobil to ani raz a preto nechápem, prečo to treba hovoriť NAŠIM občanom v Šamoríne," dodal.

Diplomatická vojna pokračuje! Ostrý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Oficiálna nóta

V súvislosti s účasťou predsedu maďarského parlamentu Lászlóa Kövéra ministerstvo zahraničných vecí zaslalo Maďarsku diplomatickú nótu, v ktorej žiada, aby maďarská strana postupovala v zmysle zaužívaných a štandardných diplomatických postupov a vopred informovala slovenskú stranu o účele návštevy svojich štátnych predstaviteľov

 "Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR pripomína, že je naďalej pripravené poskytnúť štandardnú logistickú podporu oficiálnym návštevám z Maďarska, nepoväzujeme však za vhodné, že sa slovenská strana až následne dozvedá o tom, na akých podujatiach sa vysokí politickí predstavitelia Maďarska zúčastňujú na území SR. V tejto súvislosti Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí v diplomatickej nóte vyjadruje sklamanie z účasti a vyjadrení na podujatí pri odhalení pamätníka vysídleným Maďarom v Šamoríne 2. augusta 2021, ktoré neboli v duchu deklarovaného záujmu o dobré susedské vzťahy," uvádza sa v dokumente.

Viac o téme: MinisterstvoMaďarskoLászló KövérIvan KorčokDiplomatická nóta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu