Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Kam sa podel ivermektín? Odporúčanie sa potichu stiahlo a odrazu je po zázračnom lieku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Veľká bublina spľasla. O tom, že ivermektín môžu mať v boji s koronavírusom isté účinky sa začalo písať ešte počas minulého roka, na Slovensku sa dokonca v niektorých obciach nakupoval pre obyvateľstvo. Teraz sa potichu stiahol a nenájdete ho ani v odborných odporúčaniach.

O tichom konci lieku, ktorý je pôvodne určený na zabíjanie parazitov, píšu Hospodárske noviny. V aktualizovaných pokynoch hlavného odborníka pre anestéziológiu a intenzívnu medicínu sa už totiž podľa nich nenachádza ani jediná zmienka o ivermektíne.

Na archívnej snímke liečivo ivermektín v balení, v akom sa vyskytuje v Juhoafrickej republike.
Zobraziť galériu (3)
Na archívnej snímke liečivo ivermektín v balení, v akom sa vyskytuje v Juhoafrickej republike.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Denis Farrell)

Ešte začiatkom roka bola situácia iná

Ešte v januári tohto roka zásady a odporúčania pre diagnostiku a liečbu pacientov s ochorením covid-19 umožňovali na v nemocniciach podávať pacientom ivermektín, v novej verzii z konca júla sa už toto antiparazitikum viac neuvádza a ide tak o tichý koniec tohto lieku.

KORONAVÍRUS Kam sa podel
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AFP)

Dokument vyprodukoval doktor Jozef Firment. Ide o odborník pre špecializačný odbor anestéziológie a intenzívnej medicíny, pričom sú uvedení aj spoluautori. Verzia z januára ešte obsahovala záverečný bod o podávaní niektorých liečiv v tiesni.

"Na základe klinických skúseností, ktoré nie sú podporené veľkými vedeckými štúdiami, ale na pracoviskách sú v tiesni úspešne využívané, je možné podať u pacienta s potvrdeným COVID-19 s potrebou inhalácie kyslíka, neinvazívnej ventilácie pľúc, ale aj pri indikácii umelej ventilácie pľúc Ivermectin,“ píše sa v dokumente s odporúčaným dávkovaním ivermektínu na 2 až 5 dní do odznenia príznakov.

Ide o antiparazitikum širokospektrálneho charakteru

Ivermektín je širokospektrálne antiparazitikum, ktoré je u nás registrované len na použitie vo veterine. Ešte bývalý šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) schválil terapeutické použitie tohto neregistrovaného lieku na prevenciu a liečenie choroby covid-19. Jeho platnosť sa ale teraz končí.

Slovo dostala aj hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo Adriana Šimková, ktorá pre Zdravotnícke noviny potvrdila, že o ďalšie povolenie sa už ani nebude žiadať. "Máme ďalšie možnosti liečby a máme vakcíny,“ povedala Šimková s tým, že momentálne je diametrálne odlišná situácia v porovnaní so zimnými mesiacmi, kedy sa po dohode troch hlavných odborníkov ministerstva zdravotníctva umožnilo používanie ivermektínu v liečbe koronavírusovej infekcie v nemocničnej aj ambulantnej praxi.

Ivermektín na liečbu ochorenia COVID-19 najskôr odporúčala aliancia FLCCC (Front Line COVID-19 Critical Care Alliance). Egyptská štúdia, ktorá v závere minulého roka potvrdila zníženie úmrtnosti pacientov s covidom pri včasnom podaní ivermektínu o 90 percent, sa neskôr ukázala ako nepravdivá. WHO či EMA jeho používanie pri terapii ochorenia neodporúčajú.

Viac o téme: SprejLiekParazityOdporúčanieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu