Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

AKTUÁLNE Na Slovensku už dominuje delta variant: Odhalili ďalšie desiatky prípadov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Prvý prípad delta variantu sme na Slovensku zaznamenali v júni. Vláda chcela predísť jeho zavlečeniu na Slovensku vo väčšej miere, preto prijala obmedzenia na hraniciach. Minulý týždeň sa už podľa epidemiológa Martina Pavelku začala tretia vlna. Úrad verejného zdravotníctva dnes potvrdil, že delta mutácia už vo vzorkách prevláda.

Prvý laboratórne potvrdený prípad delta variantu sme zaznamenali v júni. V tom čase mal na Slovensku jednoznačnú prevahu variant alfa. Podiel pozitívnych vzoriek s delta variantom postupne narastal v priebehu prvých dvoch júlových týždňoch, koncom mesiaca už variant dominoval.

Išlo o očakávaný jav

Vzhľadom na vysokú infekčnosť delta variantu išlo podľa Úradu verejného zdravotníctva išlo o očakávaný jav, ktorý priebežne potvrdzovali aj výsledky sekvenácie pozitívnych vzoriek. "V prvých dvoch júlových týždňoch ešte alfa variant výrazne dominoval. Vo vzorkách sekvenovaných 22. 7. už pozorujeme prevahu delta variantu. Zo 181 úspešne sekvenovaných vzoriek bol delta variant potvrdený v 112 prípadoch, alfa variant v 66 a zvyšok tvorili iné varianty," uviedol úrad. 

Na Slovensku už dominuje delta variant, informovala biologička ÚVZ SR Anna Kaliňáková (Zdroj: ÚVZ SR)

Potvrdili aj delta variant nesúci navyše ďalšiu mutáciu

"Vo vzorkách sekvenovaných o päť dní neskôr bol delta variant potvrdený už v 75 prípadoch, z toho u jednej vzorky sa potvrdil aj delta variant nesúci navyše ďalšiu špecifickú mutáciu. Alfa variant bol potvrdený v 12 prípadoch," uviedla laboratórna diagnostička a molekulárna biologička na ÚVZ SR Anna Kaliňáková s tým, že na sekvenovanie bolo určených 96 vzoriek, z toho úspešne osekvenovaných bolo 87. Vzorky sekvenované v závere júla teda potvrdili dominantné postavenie delta variantu.

AKTUÁLNE Na Slovensku už
Zobraziť galériu (2)

Deltu odhalili celkovo v takmer 300 vzorkách

Od spustenia sekvenovania do konca júla bol variant delta identifikovaný celkovo v 293 prípadoch, v jednom prípade išlo o delta variant s ďalšou špecifickou mutáciou. "Táto mutácia sa vyskytuje aj u iných variantov vírusu a nateraz neexistujú dôkazy o tom, že by ďalej navyšovala riziká spojené s variantom delta," vysvetlil úrad. Na sekvenovaní vzoriek spolupracujú laboratóriá Úradu verejného zdravotníctva SR, Vedeckého parku Univerzity Komenského v Bratislave a Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Od 1. do 31. júla sa na Slovensku pomocou PCR testovania identifikovalo 1045 pozitívnych vzoriek. Na sekvenovanie bolo postúpených 672, čo predstavuje približne 64 % zo všetkých pozitívnych vzoriek. Pri počte 625 úspešne sekvenovaných vzoriek je ich podiel 60 % zo všetkých pozitívnych vzoriek.

ÚVZ SR prosí ľudí, aby dodržiavali opatrenia

Na žiadosť hlavného hygienika Jána Mikasa vykonávajú laboratóriá sekvenáciu všetkých pozitívnych vzoriek na SARS-CoV-2 s hodnotou Ct 25 a nižšou (Ct hodnoty vyššie ako 25 výrazne znižujú úspešnosť sekvenácie). "Prosíme ľudí, aby dodržiavali platné protiepidemické opatrenia: spomaľujú šírenie vírusu SARS-CoV-2 vrátane jeho infekčnejších variantov. Cieľom opatrení je brániť prudkému nárastu infikovaných osôb, následnému vzostupu hospitalizácií, preťaženiu zdravotného systému a zabrániť úmrtiam," uviedol úrad. 

"Očkované osoby sú chránené pred život ohrozujúcimi stavmi. Vzhľadom na rýchlosť šírenia delta variantu môže na význame naberať komunitné šírenie medzi neočkovanými osobami," dodal hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Viac o téme: OčkovanieMutácieKoronavírusÚVZ SRDelta variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu