Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensko zasiahli mimoriadne silné búrky: VIDEO Z rozsahu škôd mrazí, viaceré obce zaplavilo

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: FB / Obec Čičmany, HaZZ)

BRATISLAVA – Búrky a počasie opäť ukázali svoju silu. Zatopené ulice, povyvracané stromy, strhnuté strechy, ale aj úder guľového blesku do strechy rodinného domu. To všetko museli počas nedele riešiť hasiči. Najhoršie je na tom okolie Trenčína. Pod vodou boli aj obľúbené turistické miesto!

Slovensko opäť zasiahli silné búrky. Západné Slovensko ich silu okúsilo už v noci zo soboty na nedeľu, kedy krátko po polnoci prešli hlavným mestom. Búrky sa vytvorili v Rakúsku. Tie boli sprevádzané silným vetrom, prívalovými dažďami a intenzívnou bleskovou aktivitou. Tie sa následne posúvali smerom na východ.

VIDEO Búrky opäť vyčíňali: Valaská Belá bola pod vodou!

Búrky opäť vyčíňali: Valaská Belá bola pod vodou! (Zdroj: FB / I love Nová Dubnica)

Nadránom prešli hranicami ďalšie silné búrky. Podľa obyvateľov Šamorína ich krátko pred 6. hodinou ráno zobudila silná rana sprevádzaná svetlom – priamo nad centrom mesta bolo totiž jadro búrky. Tie sa rovnako postupne presúvali smerom na východ.

Množstvo výjazdov

Silné búrky po sebe zanechali spúšť. Zatopili ulice, pivnice, garáže, povytrhávali stromy. Podľa hovorkyne Hasičského a záchranného zboru Kataríny Križanovej zasahovali celkom 130-krát, najviac v Trenčianskom kraji (47 výjazdov). 42 výjazdov mali v Nitrianskom kraji. Takmer k dvom desiatkam výjazdov boli vyslaní hasiči v Trnavskom kraji, pár krát zasahovali tiež v Bratislavskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji. Išlo prevažne o odčerpávanie vody z vytopených priestorov a odstraňovanie popadaných stromov,“ uviedla Križanová.

Slovensko zasiahli mimoriadne silné
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB / HaZZ)

Okolie Trenčína na tom bolo najhoršie. V Bánovciach nad Bebravou vydali meterológovia ešte v nedeľu večer výstrahy tretieho stupňa pred povodňami. Následne aj vodný tok Bebrava dosiahla tretí stupeň povodňovej aktivity, a to nie len v Bánovciach nad Bebravou, ale aj vo vyššie položenej Krásnej Vsi. V Čiernej Lehote, ktorá je od Bánoviec vzdialená 25 kilometrov, napadlo až 89,5 milimetra vody. Podľa hasičov v Slatine nad Bebravou bola cesta do obce neprejazdná.

Slovensko zasiahli mimoriadne silné
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

„V obci spúšť po vyliatom potoku. Hasičská jednotka zo Slatiny zprejazdnila cestu a odčerpala vodu zo šachty kde hrozilo riziko úrazu elektrickým prúdom. Po vyriešení sme pokračovali v čerpaní vody z dvorov ,garáží , pivníc u niekoľkých domoch v obci Šipkov,“ uviedli miestni hasiči.

Slovensko zasiahli mimoriadne silné
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB / Hasiči Slatina nad Bebravou)

Vysoká hladina potoka bola aj v obci Omšenie v okrese Trenčín. Vo Valaskej Belej bola celá obec prakticky pod vodou.

V obci dokonca vyhlásili v súvislosti s nedeľnými prívalovými zrážkami mimoriadnu situáciu. Informoval o tom v pondelok vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Prievidzi Dušan Krovina. V nedeľu v obci spadlo približne 255 milimetrov zrážok, počas 20 minút zatopilo celú obec, priblížil Krovina. "Situácia je zlá. Škody budú obrovské, nedajú sa vyčísliť, ale budú omnoho väčšie ako naposledy," povedal starosta Miloš Cúcik.

Slovensko zasiahli mimoriadne silné
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB / Hasiči Slatina nad Bebravou)

V obci podľa neho postupne odstraňujú nánosy, zábrany, voda je naďalej vysoká. "Už teraz vieme, že zobralo lavičky, zlomilo nám jeden most, kde ľudí odrezalo od prechodu. Riešime to cez vojsko pontónovým mostom. Robíme všetko, čo sa dá," priblížil.   

Povodne zasiahli Valaskú Belú i v noci z 25. na 26. júla. Vyliate prítoky Nitrice a voda z lesov zatopili pivnice rodinných domov, poškodili miestne komunikácie, viacero lazov zostalo pre povodeň odrezaných od sveta. Škody vtedy starosta Miloš Cúcik odhadol na niekoľko sto tisíc eur. Financie na odstraňovanie následkov prisľúbil obci v závere minulého týždňa premiér Eduard Heger. 

Rovnaká situácia bola aj v Košeci a Košeckom Rovnom, kde sa valila voda.

Slovensko zasiahli mimoriadne silné
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB / Ľubomíra Ľubka)

Zatopené pivnice a cesty

Nedeľné (1. 8.) búrky nenapáchali na hornej Nitre väčšie škody na majetku. Situácia na problematických tokoch v okresoch Bánovce nad Bebravou, Prievidza a Partizánske je momentálne stabilná. Informovala o tom v pondelok na sociálnej sieti trenčianska krajská polícia. 

"V dôsledku celodenného dažďa zatopila voda pivnice rodinných domov a vozovky v obciach najmä v okresoch Bánovce nad Bebravou, Prievidza a Partizánske," uviedla polícia. Policajti riadili a usmerňovali dopravu na miestach, kde to bolo potrebné, a monitorovali situáciu na vodných tokoch.

Silné dažde spôsobili problémy aj v obci Vrbové v piešťanskom okrese, kde zatopili mnohé ulice, ale aj pivnice a suterény. "Prudké dažde vo Vrbovom odhalili aj nedostatky dažďovej kanalizácie, ako napríklad jej kompletné upchatie na Námestí Jozefa Emanuela, nedostatočnú kapacitu na Ulici Pavla Jantauscha, či dokonca upchatie kanálových vpustov suchou vegetáciou z dôvodu nedostatočného čistenia ulíc po kosení a úprave mestských záhonov," uviedli na sociálnej sieti. 

Tretí stupeň povodní

Prívalové zrážky v nedeľu (1. 8.) zatopili vozovky a pivnice rodinných domov vo viacerých obciach okresu Bánovce nad Bebravou. Obce Hálačovce, Veľké Chlievany, Dvorec, Šípkov, Otrhánky vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity, druhý stupeň vyhlásila obec Zlatníky. Informoval o tom vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Bánovciach nad Bebravou Marián Baláž. 

"Bola to povodeň z vodných tokov a priľahlých polí po prudkej búrke. Voda zaliala ulice, cesty, záhrady a pivnice rodinných domov," opísal Baláž. Obce v pondelok podľa neho riešia záchranné práce, odstraňujú následky v súčinnosti s hasičským a záchranným zborom a dobrovoľnými hasičskými zbormi obcí. "V noci kulminovali hladiny vodných tokov, po ustaní zrážok je pokles na všetkých tokoch s predpokladom odvolania tretích stupňov povodňovej aktivity a ponechania druhých stupňov. Obce by mali naďalej pokračovať v záchranných prácach," dodal.

Slovensko zasiahli mimoriadne silné
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB / Obec Čičmany)

Zatopené Čičmany

Búrky nešetrili ani Čičmany. Ľudová architektúra a drevené domčeky, ktoré lákajú aj zahraničných turistov, ničila voda, ktorá zaliala ulice obce. „Po intenzívnom daždi sa vyliala voda z Lúčiek a pretekal až do dediny. Taktiež Rajčianka vymyla breh na strednom parkovisku a odplavila bočné brvna,“ informovala starostka obce Iveta Michalíková na sociálnej sieti.

VIDEO Búrky nemajú zľutovanie: Čičmany pod vodou!

Búrky nemajú zľutovanie: Čičmany pod vodou! (Zdroj: FB / I love Trenčín)

"Vylieval sa potok, ktorý ide od salaša a aj potok pod lyžiarskym strediskom. Podobnú situáciu sme tu už mali, ale takéto dažde neboli veľmi dávno. Čistili sme rúry a prekopávali vpusty, aby voda netiekla po ceste. Trochu nám vymyla aj bočné cesty, ale dá sa po nich prejsť. Situáciu ideme riešiť, pretože máme miesto, na ktoré sa nedostanú ťažké mechanizmy. Musíme tam nasadiť pavúka od Povodia Váhu a oni nám musia pomôcť to vyčistiť. Inak to bude robiť stále problémy," podotkla Michalíková.

Objekty ľudovej architektúry v Čičmanoch v okrese Žilina sú po nedeľňajšom (1. 8.) prívalovom daždi v poriadku. Po obhliadke objektu o tom informovala hovorkyňa Považského múzea v Žiline Magdaléna Lacková.

Slovensko zasiahli mimoriadne silné
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB / Obec Čičmany)

"Obe drevenice - Radenov dom aj Dom č. 42, sú v poriadku a interiér expozícií nebol nijakým spôsobom poškodený. Prúd vody, ktorý tiekol vedľa Radenovho domu, vyzeral naozaj hrozivo. Aj vďaka susedovi Jurajovi Kudjakovi, ktorý pri svojej drevenici vyhĺbil rigol, však voda ľahšie odtiekla," doplnila Lacková.

Problémy aj v Žiline

Nepríjemná situácia bola aj v Žiline, kde prívalové dažde zaplavili ulice. Opäť to „schytal“ rondel a podjazd smerom k známemu veľkoobchodu. Zaplavené boli najmä podchody, ktoré majú dlhodobo problém s náporom lejakov. Podľa meteorológov však na Slovensko prišli oveľa slabšie búrky, ako sa pôvodne očakávalo. 

Podľa portálu Meteo Slovensko boli viaceré búrky supercelárne a na viacerých miestach boli sprevádzané aj tzv. downburstom, čo je mimoriadne silný nárazový vietor. Jedna supercela sa vytvorila aj nad Topoľčanmi. Fotografie, ktoré portál zverejnikĺ, vyzerajú naozaj desivo. 

Následky nedeľných búrok odstraňovalo do pondelkového rána v Trenčianskom kraji viac ako 200 profesionálnych i dobrovoľných hasičov. V obciach odstraňovali poškodenú strechu bytového domu, spadnuté stromy na vozovkách, odčerpávali vodu zo zatopených pivníc a dvorov rodinných domov. V pondelok o tom informoval hovorca hasičov v Trenčianskom kraji Marián Petrík. 

Od nedele do pondelka 6.00 h zasahovali príslušníci Hasičského a záchranného zboru z Trenčianskeho kraja a záchrannej brigády zo Žiliny celkom 21-krát. Členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí z okresov Prievidza, Partizánske, Bánovce nad Bebravou, Ilava, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Považská Bystrica boli nasadení spolu 29-krát, uviedol ďalej Petrík. "Hasiči odstraňovali poškodenú strechu z bytového domu, spadnuté a vyvrátené stromy z ciest a miestnych komunikácií, ako aj stromy spadnuté na elektrické vedenie, respektíve zaparkované motorové vozidlo," opísal Petrík. 

Slovensko zasiahli mimoriadne silné
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB / HaZZ)
 

Profesionálni hasiči v súčinnosti s členmi miestnych dobrovoľných hasičských zborov podľa neho taktiež zasahovali pri odčerpávaní vody zo zatopených pivníc a dvorov rodinných domov, ako aj pri odstraňovaní naplavenín, ktoré upchávali priepusty na mostoch miestnych vodných tokov. "Celkovo v rámci Trenčianskeho kraja zasahovalo počas nedele a pondelňajšej noci 42 príslušníkov HaZZ s 19 kusmi hasičskej techniky a 161 členov DHZO so 49 kusmi hasičskej techniky," zhrnul Petrík. 

Viac o téme: PočasieBúrkyČičmanyValaská BeláZaplavené cestySupercelaKošecaNepriaznivé počasieKošecké Rovné
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu