Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Uhrík ohlásil spojenie s Ficom: Veľký protest v Košiciach! VIDEO Andrej Danko hovorí o chybe

Uhrík sa spojí s Ficom na spoločnom proteste. Zobraziť galériu (3)
Uhrík sa spojí s Ficom na spoločnom proteste. (Zdroj: TASR - Branislav Račko, Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Na slovenskej politickej scéne sme zrejme svedkami nového spojenie. Kým v minulosti sa kedysi vládny Smer-SD vyjadroval o strane ĽSNS Mariana Kotlebu ako o fašistickej strane a v roku 2016 hovoril o hrádzi proti extrémizmu, o odídencoch z nich má zrejme iný názor. Svedčí o tom aj status predsedu Republiky Milana Uhríka, ktorý vyhlásil, že sa s Robertom Ficom dohodol na septembrovom proteste v Košiciach a vraj chcú zatlačiť na Ústavný súd.

Uhrík o dohode píše v novom statuse. "Dohodli sme sa s Robertom Ficom na spoločnom masovom proteste. Pridajú sa aj ďalšie strany?" pýta sa Uhrík. 

Drobné rozdiely

Uhrík si myslí, že v ideách medzi nimi nie sú až také veľké odlišnosti. "Áno, dokázali sme rokovať, prekonať drobné rozdiely a zjednotiť sa v podpore spoločného protestu. Nejdeme politikárčiť a súťažiť o to, kto tam bude mať viac straníckych vlajok," píše Uhrík s tým, že protest má byť 1. septebra v Košiciach, kde sídli Ústavný súd, na ktorý chcú "zatlačiť".

Uhrík ohlásil spojenie s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Milan Uhrík • Republika)

Národniari tvrdia, že Smer robí chybu

Z nového spojenectva ale nie sú "nadšení" všetci, a to nie sú ani bývalí koaliční partneri Smeru - SNS. "Slovenská národná strana v plnej miere podporuje všetky aktivity proti tejto vláde. Protest 1. 9. však musí byť na území Slovenska generálnym štrajkom. Generálny štrajk s celoslovenskou aktivitou vie zabezpečiť len Konfederácia odborových zväzov. Občianske iniciatívy a iniciatívy politických strán sa míňajú účinku," tvrdí SNS, ktorý považuje krok Smeru spolupracovať s Uhríkom za chybu. Danko chce, aby boli hybnou silou odbory a nie politické strany. Ani jedna z opozičných strán v parlamente podľa neho nemá v súčasnosti silu na to, aby tlak na odchod vlády vyvinula.

VIDEO Dankovo vyjadrenie k protestu Smeru v Košicicach

Danko má pocit, že protesty sa míňajú účinkom, Smer podľa nich robí chybu (Zdroj: Andrej Danko)

"Dnešný deň je príkladom toho, ako sa zbytočne trieštia sily, a ako sa vládnuci páni čím ďalej viac môžu smiať z jednotlivých protestov. Tejto vláde narastá sebavedomie aj preto, že tieto protesty nie sú koordinované autoritou, ktorá ich zlúči bez ohľadu na politické vyznanie," pokračujú národniari.

Štrajkovať áno, ale s odbormi a zväzmi, ktoré to zastrešia

SNS sa dlho netají tým, že nepodporuje ani Kotlebovu ĽSNS a ani ich odídencov, preto ich stanovisko nie je prekvapujúce. "Preto považujeme za obrovskú chybu strany Smer-SD, že iniciuje protesty v Košiciach miesto toho, aby sme viedli dialóg napríklad s Konfederáciou odborových zväzov. SNS sa obrátila na prezidenta Konfederácie odborových zväzov s iniciatívou, aby odbory zastrešili tento štrajk 1. 9. 2021. Veríme, že si politické strany Smer-SD a ďalšie uvedomia, že tieto štrajky potrebujú celoslovenskú morálnu a spoločenskú autoritu, ktorá generálny štrajk zastreší," uzavreli dankovci.

Šeliga tvrdí, že topiaci sa aj slamky chytá

Spojenectvo s Uhríkom komentuje aj bývalý podpredseda parlamentu Juraj Šeliga zo Za ľudí, podľa ktorého sa Fico ako topiaci aj slamky chytá. "Dnes sa Fico spája s Mazurekom a spol., ktorí otvorene hovoria, že na Ústavný súd treba tlačiť a ak im nevyhovie, tak ho musíme rozpustiť. Sú to tí, čo nevedia povedať jasné nie holokaustu a nenávisti, ktorú šíril fašizmus," tvrdí Šeliga.

"Ktokoľvek je nespokojný a má právo na kritiku, účasťou na proteste, ktorý organizuje fašista s komunistom sa kompromituje. Pretože platí, počúvaj nielen čo sa hovorí, ale najmä kto to hovorí. Fico a Mazurek na pódiu zdiskreditujú akúkoľvek kritiku. Jeden na to, aby zachránil kamarátov pred basou a druhý, aby získal čo najviac voličov od Kotlebu. Fašista s komunistom však krajinu nikam neposunú," uzavrel.

Uhrík ohlásil spojenie s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Juraj Šeliga - Za ľudí)

Viac o téme: ProtestRobert FicoSmer-SDRepublikaMilan UhríkKošice. september
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu