Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Štatistický úrad o úmrtiach na Slovensku: Nadúmrtnosť klesla, covid sa výrazne podpísal, no rapídne klesol

Štatistický úrad prišiel s číslami ohľadom úmrtí ľudí na Slovensku za posledný rok. Zobraziť galériu (4)
Štatistický úrad prišiel s číslami ohľadom úmrtí ľudí na Slovensku za posledný rok. (Zdroj: Gettyimages.com, Štatistický úrad SR)

BRATISLAVA - Život sa začína, no život sa aj končí a aj takýmto smutným témam sa občas musí venovať pozornosť, a to hlavne, keď neustále zúri pandémia koronavírusu. S najnovšími číslami ohľadom úmrtí ľudí na Slovensku a ich príčinám prišiel v týchto dňoch Štatistický úrad SR (ŠÚ). Grafy sú z hľadiska pandémie pozitívnejšieho charakteru, keďže sa priblížili rokom pred vypuknutím koronavírusu, no stále nie sú optimistické.

"Celková nadúmrtnosť sa v júni 2021 na Slovensku znížila na 5 %, v štyroch krajoch SR však dosahovala vyššie hodnoty do 10 %. Covid-19 bol medzi príčinami úmrtí na ôsmej priečke, dosiaľ sa tento rok umiestňoval do tretieho miesta," začína svoju analýzu ŠÚ.

Štatistický úrad o úmrtiach
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Štatistický úrad SR)

Začíname sa dostávať do úrovní pred pandémiou

Situácia v počte zomretých sa podľa úradu skutočne začína približovať k stavu z predchádzajúcich rokov pred príchodom pandémie. Počty úmrtí i celková nadúmrtnosť sa od začiatku tohto roku plynule znižujú. "Nadúmrtnosť je najnižšia od septembra minulého roka, ešte minulý mesiac bola na úrovni 9 % a pred dvoma mesiacmi v apríli na 28 %. Najvyššie hodnoty sme v SR zaznamenali v januári, keď pri rekordných 9,1 tisíca úmrtiach, dosiahla skoro 77 %,“ uviedla Zuzana Podmanická, ktorá pôsobí ako riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR.

Nadúmrtnosť neprekročila 10 percent

Nadúmrtnosť sa počas šiesteho mesiaca tohto roka prejavila v šiestich z ôsmich slovenských krajov, pričom v jednotlivých regiónoch podľa grafov ŠÚ dosahovala 5 až 10 %. Najhoršia situácia bola v Banskobystrickom kraji, nasledovali Košický a Trnavský kraj. V dvoch krajoch – Bratislavskom a Žilinskom – bol počet úmrtí mierne nižší než priemer predošlých piatich rokov.

Štatistický úrad o úmrtiach
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Štatistický úrad SR)

Banskobystrický, Trnavský a Nitriansky kraj si ale ešte stále nevedú dobre, keďže oproti májovým hodnotám sa situácia v miere nadúmrtnosti zhoršila. Najviac to bolo v už spomínanom Banskobystrickom kraji, a to o 8 percentuálnych bodov (v máji bola nadúmrtnosť vyše 1 %). Naopak, v porovnaní s májom bolo najvýraznejšie zlepšenie situácie v Žilinskom kraji (pokles o 15 percentuálnych bodov) a v Prešovskom kraji (pokles o 14 p. b.).

Čo bolo príčinou?

Najčastejšími príčinami úmrtí v šiestom mesiaci tohto roka boli podľa ŠÚ choroby obehového systému tvorili 47 % úmrtí (2-tis. tisíc osôb) a nádory 25 % (1,1 tis. osôb).

Tieto dve skupiny ochorení patria už dlhodobo a nie len teraz medzi najčastejšie príčiny úmrtí. Prvú päťku najčastejších príčin dopĺňali v júni úmrtia na choroby dýchacej sústavy (podiel 8 % z úmrtí), tráviacej sústavy (6 %) a vonkajšie príčiny úmrtí (5 %).

Štatistický úrad o úmrtiach
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Štatistický úrad SR)

Dáta v číslach

ŠÚ ešte v závere cez odrážky číselne zhrnul počty úmrtí na Slovensku počas posledného roka:

  • Početne najmenej ľudí zomrelo na Slovensku od začiatku roka 2021 v júni (4,3 tisíca), najviac v januári (9,1 tisíca)
  • Kým ešte v januári 2021 bola nadúmrtnosť na Slovensku takmer 77 %, postupne klesala a v júni dosiahla vyše 5 %
  • V súhrne za šesť mesiacov roka 2021 zomrelo podľa predbežných údajov na Slovensku vyše 39-tisíc osôb, z toho skoro 11,2 tisíca ľudí na následky ochorenia Covid-19, čo predstavuje takmer 29 % zo všetkých zomretých
  • Od začiatku pandémie (marec 2020) do konca mája 2021 podľahlo tejto chorobe spolu 15,2 tisíca osôb
  • Najmenej obetí mal nový vírus v tomto roku v júni (76), najviac v januári (vyše 3,4 tisíca)
  • Počet zomretých na COVID-19 od januára do mája (11,2 tisíca osôb) je len o niečo nižší ako hodnota celkovej nadúmrtnosti za toto obdobie (11,6 tisíca zomretých)
  • Ako sa v júni 2021 zmenili počty zomretých na tradičné príčiny v porovnaní s priemerom predošlých piatich rokov?
    • choroby obehového systému: +4 %
    • nádory: -2 %
    • choroby dýchacej sústavy: +22 %
    • choroby tráviacej sústavy: +11 %
    • vonkajšie príčiny úmrtnosti: -10 %

Archívne video

Bývalá vojenská nemocnica na bratislavskej Patrónke by mohla byť užitočná v boji proti koronavírusu (Zdroj: Maarty)
 

Viac o téme: ChorobyŠtatistikaPríčina úmrtiaŠtatistický úradKoronavírusZomrelí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu