Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

AKTUÁLNE Fraška v parlamente: Odvolávanie Mikulca sa presúva na september! Poslanci neprišli do práce

Odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca Zobraziť galériu (17)
Odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca (Zdroj: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Minister vnútra Roman Mikulec by mal dnes čeliť ďalšiemu odvolávaniu, ktoré iniciovala opozičná strana Smer. Či sa však schôdza nakoniec uskutoční, nie je vôbec jasné.

Schôdzu, na ktorej mali odvolávať ministra vnútra Romana Mikulca, sa opäť nepodarilo otvoriť (Zdroj: Ján Zemiar)

Ministra vnútra Romana Mikulca mali odvolávať už v sobotu, no nakoniec sa to preložilo na nedeľu ráno. V pléne však nebolo dostatok poslancov a parlament nebol uznášaniaschopný, preto sa pokus o Mikulcovo odvolanie presunulo na pondelok ráno. 

Pracovná morálka v parlamente
Zobraziť galériu (17)
Pracovná morálka v parlamente  (Zdroj: Ján Zemiar)

Ani v pondelok sa však na dvakrát nepodarilo schôdzu otvoriť. Poslanci Smeru, ani Hlasu neboli prítomní, z opozície prišli len niekoľkí kotlebovci. Michal Šipoš z OĽANO na tlačovej konferencii skritizoval to, že sa poslanci nedostavili do práce a vyzval ich, aby tak do hodiny urobili. "Je pondelok ráno, pracovný deň a poslanci Smeru nie sú v práci," povedal. 

Michal Šipoš vyzval Roberta Fica, Petra Pellegriniho a Mariana Kotlebu, aby sa dostavili do práce (Zdroj: Ján Zemiar)

Minister Mikulec bude opäť čeliť odvolávaniu: Schôdza má byť na budúci týždeň

Ministra kritizuje Smer okrem iného za rozhodnutie pozastaviť činnosť vyšetrovateľke Diane Santusovej, vedúcej tímu Úradu inšpekčnej služby (ÚIS), ktorý vyšetruje podozrenia zo zneužívania právomocí príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Naďalej mu vyčíta aj situáciu v bezpečnostných zložkách a podozrenia z manipulovania vyšetrovaní. „Budeme toľko trvať na odvolaní Mikulca, až sa nám ho podarí dostať z ministerstva,“ vyhlásil predseda Smeru Robert Fico. Ten trvá na tom, že tento človek nemôže ostať vo funkcii.

Odvolávanie Romana Mikulca
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

Odvolávanie Romana Mikulca
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

Aj Sme rodina chce odstúpenie Mikulca

Minister práce Milan Krajniak v nedeľu informoval, že predseda Národnej rady SR a Sme rodina Boris Kollár požiadal partnerov o zvolanie mimoriadnej koaličnej rady. Riešiť chcú otázku zotrvania Mikulca a policajného prezidenta Petra Kovaříka vo funkciách. Majú vážne výhrady. Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský si myslí, že Kovařík aj Mikulec by mali odstúpiť.

Mikulec má dôveru hnutia OĽANO aj strany Za ľudí

Hnutie OĽANO stojí za ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽANO), deklaroval predseda poslaneckého klubu hnutia Michal Šipoš. Mikulec má aj dôveru koaličnej strany Za ľudí, ako skonštatoval jej poslanec Juraj Šeliga. Uviedli to v pondelok po tom, ako sa nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu na odvolávanie ministra, ktorú iniciovala opozícia.

„Hnutie OĽANO stojí za ministrom vnútra Romanom Mikulcom, ktorí vykonáva svoju prácu profesionálne, garantuje nezávislosť vyšetrovania a preto nevidíme žiadny dôvod na jeho odvolanie,“ vyhlásil Šipoš. Dôveru OĽANO má zatiaľ aj policajný prezident Peter Kovařík. Opozičný Smer-SD ani nezaradení poslanci z mimoparlamentného Hlasu-SD podľa Šipoša sami neveria tomu, čo navrhujú.

Odvolávanie ministra označil za ich zúfalé pokusy, aby zastavili vyšetrovanie korupčných káuz. Ako podotkol Šipoš, vyšetrovania smerujú stále bližšie k bývalým vysokým funkcionárom. Neprítomnosť opozičných poslancov podľa Šeligu svedčí o tom, že s Mikulcom až taký problém nemajú a jeho meno používajú len na to, aby vzbudzovali pozornosť verejnosti. Poslanci strany Za ľudí sa podľa neho ospravedlnili, keďže nie sú za odvolanie Mikulca.

Tlačová konferencia klubu OĽANO
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Neurobil nič také, za čo by mal odstúpiť,“ komentoval. Prípadné pochybnosti či otázniky sa majú podľa Šeligu riešiť najprv na koaličnej rade. Mikulca nepovažuje za slabého ministra. Mohlo by sa to však zmeniť, ak by sa situácia v polícii stupňovala a minister Mikulec by nijako nezasiahol, a to napríklad navrhnutím odvolania policajného prezidenta. Zdôraznil, že polícia musí komunikovať otvorene, aby nevznikali pochybnosti o zákonnosti jej postupov.

Juraj Šeliga
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO) i Šeliga uvítajú tiež zmenu legislatívy, ktorá by posilnila kompetencie ministra pri policajnom prezidentovi. Grendel avizoval, že OĽANO takýto zákon pripravuje. Podporu Mikulcovi v nedeľu (25. 7.) vyjadrila aj koaličná SaS. Hnutie Sme rodina má k nemu i policajnému prezidentovi Kovaříkovi výhrady, chce zvolať mimoriadne zasadnutie koaličnej rady.

Koaličná rada k Mikulcovi a Kovaříkovi by mohla byť ešte tento týždeň

Termín mimoriadnej koaličnej rady k zotrvaniu ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) a policajného prezidenta Petra Kovaříka vo funkciách, ktorú iniciovalo hnutie Sme rodina, zatiaľ neurčili. Podľa viacerých predstaviteľov koalície by však mohla byť ešte tento týždeň, najskôr však vo štvrtok (29. 7.). Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš za hnutie deklaroval, že sú pripravení zasadnúť.

"Tam si môžeme všetky veci povedať na rovinu, fakty, zákony, kompetencie," povedal. Minister i šéf polície dôveru OĽANO zatiaľ majú. Mimoriadna koaličná rada ešte nie je zvolaná, čo pre TASR potvrdila predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová a klubu Za ľudí Jana Žitňanská. Šéfka klubu Za ľudí predpokladá, že zasadnutie bude ešte tento týždeň. Podľa Zemanovej bude najskôr vo štvrtok.

Hlas podporí odvolanie Romana Mikulca v septembri

Nezaradení poslanci z mimoparlamentnej strany Hlas-SD sú pripravení podporiť návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) na mimoriadnej schôdzi, ktorá má byť v septembri. Svoju neúčasť na pondelkovom zasadnutí parlamentu zdôvodňujú tým, že očakávali jej blokovanie zo strany koalície, tak ako počas víkendu. Informovala o tom hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.  

"Hlas-SD aj naďalej považuje ministra vnútra Romana Mikulca za najslabšieho v histórii Slovenska a sme pripravení podporiť návrh na jeho odvolanie na mimoriadnej schôdzi, ktorá bude podľa najaktuálnejších informácií v septembri. Zároveň budeme veľmi pozorne sledovať, ako sa k celej tejto situácii bude stavať Sme rodina," uviedla Medveď Macíková.

Nikto z Hlasu podľa hovorkyne nie je na dovolenke. Pripomenula, že všetci 11 poslanci boli celý víkend v Národnej rade SR. "Schôdza o odvolávaní ministra Mikulca sa mala začať včera, pričom dvakrát jej konanie zablokovali práve koaliční poslanci. Taký istý prístup avizovali aj na dnešný deň," skonštatovala. Vládna koalícia sa podľa Hlasu bojí schôdze o odvolávaní ministra vnútra, pretože sama nie je jednotná. Neúčasť poslancov na zvolanej mimoriadnej schôdzi považujú za bežnú parlamentnú obštrukciu.

Odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) sa posúva na septembrovú riadnu schôdzu parlamentu. Parlament v pondelok nebol uznášaniaschopný. V pléne chýbala aj opozícia. Podpredseda snemovne Gábor Grendel (OĽANO) preto ukončil 36. schôdzu a odvolávanie preložil.

Viac o téme: OdvolanieMimoriadna schôdzaRoman Mikulec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu