Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

AKTUÁLNE VIDEO Nález leteckej bomby v okolí Mlynských nív: PREVOZ priamo cez mesto!

Nález leteckej bomby. Zobraziť galériu (6)
Nález leteckej bomby. (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

BRATISLAVA - Pre nález leteckej bomby na Chalupkovej ulici v Bratislave pyrotechnik okamžite odporučil evakuáciu okolitých budov, ako aj autobusovej stanice Mlynské nivy. Bratislavská krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

Stalo sa tak v utorok po 8.00 h pri pyrotechnickom prieskume v areáli staveniska na Chalupkovej ulici.

Polícia zabezpečuje miesto nálezu leteckej bomby (Zdroj: Polícia SR - Bratislavský kraj)

"Policajti v súčasnosti vykonávajú na mieste potrebné úkony. V tejto súvislosti žiadame občanov aby sa vyhli danému miestu nálezu, priľahlým uliciam a keď sa nachádzajú na mieste, aby sa riadili pokynmi polície," spresnili na sociálnej sieti s tým, že bližšie informácie poskytnú, keď to situácia umožní.

Galéria: Polícia zabezpečuje miesto nálezu leteckej bomby

15:25 Aktualizované Kolóna s nájdenou leteckou bombou dorazila na miesto, cesty sú opäť priechodné. Informuje o to mestká časť Rusovce. 

Ulice v okolí Mlynských nív opäť otvorili. Obnovila sa aj mestská hromadná doprava a autobusová regionálna doprava v tomto okolí.

14:16 Aktualizované Polícia upresnila, že trasa prevozu smeruje z Chalupkovej ulice na Košickú ulicu, cez most Apollo na Dolnozemskú ulicu smerom cez Rusovce mimo zastavaného územia Bratislavy, kde dôjde k jej odbornému zneškodneniu.

AKTUÁLNE VIDEO Nález leteckej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Polícia SR - Bratislavský kraj)

13:11 Aktualizované Bratislavská mestká časť Rusovce uviedla, že bomba nájdená dnes pri Mlynských Nivách bude prevážaná do vojenského areálu v Rusovciach. "Cca o 14:10 hod. odštartuje kolóna z Chalúpkovej ulice (od Alzy) a bude smerovať do Rusoviec," informujú. Predpokladá sa, že od 14:00 do 15:00 hodiny budú uzávierky ciest od Chalúpkovej po Rusovce. Podľa potreby bude obmedzená MHD aj uzavreté cesty.

Ako to dnes vyzeralo na mieste nálezu leteckej bomby (Zdroj: Facebook - Polícia SR - Bratislavský kraj)

12:44 Aktualizované Bratislavský kraj informoval, že krízový štáb rozhoduje o tom, či bombu zneškodnia na mieste alebo ju prevezú. "Prípadný prevoz by sa uskutočnil pravdepodobne vo večerných hodinách," uviedli.

Tiež potvrdili, že ide o leteckú bombu z čias druhej svetovej vojny, keď v júni 1944 americké bombardéry bombardovali v Bratislave rafinériu Apollo, zimný prístav i most cez Dunaj.

Paralyzovaná doprava

Podľa polície sú úplne uzavreté ulice Landererova, Mlynské nivy od križovatky Karadičova - Košická, Čulenova ulica v úseku Landererova ulica - Dostojevského rad, Chalupkova ulica, Bottova ulica a Košická ulica v úseku Mlynské nivy - Landererova. V meste sa tvoria na viacerých miestach kolóny.

Polícia o náleze leteckej bomby v areáli jedného zo stavenísk na Chalupkovej ulici v Bratislave (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Bratislavský dopravný podnik informuje o tom, že premávka väčšiny liniek v centre je paralizovaná. "Pre nález leteckej bomby sú paralizované autobusové a trolejbusové linky v centre mesta," uviedli. Električková doprava však naďalej premáva podľa grafikonu. Cestujúcim odporučili sledovať informácie na elektronických infotabuľách, ktoré sú umiestnené na zastávkach.

AKTUÁLNE VIDEO Nález leteckej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Zatvorená autobusová stanica 

Pre nález nevybuchnutej munície a s tým súvisiaci zásah všetkých záchranných zložiek je do odvolania zatvorená autobusová stanica Bratislava. Informuje o tom na sociálnej sieti Integrovaný dopravný systém v Bratislavskom kraji. Všetky linky regionálne autobusové linky končia aj začínajú v priľahlých lokalitách. "Autobusy, ktoré boli pripravené na výjazd na trasu, ale ešte nevyšli z Autobusovej stanice sú odrieknuté do odvolania," uviedli.

AKTUÁLNE VIDEO Nález leteckej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

"Autobusy, ktoré boli na trase, mimo autobusovej stanice, končia, resp. začínajú na najbližších zastávkach Bratislava, Račianske Mýto; Bratislava, Prievozská; Bratislava, Pažitková," doplnili. 

Linky mestskej hromadnej dopravy premávajúce cez zastávku Autobusová stanica, a cez všetky ulice susediace s autobusovou stanicou sú odkláňané na náhradné trasy. Cestujúciich vyzvali, aby sa operatívne o situácii informovali na ich infocentrách. 

Na svojej stránke tiež bratislavský kraj objasnil, že diaľkové a medzinárodné spoje budú premávať z Bajkalskej ulice. Linky Slovak Lines smer Viedeň a letisko budú vyrážať s meškaním spod mosta SNP.

AKTUÁLNE VIDEO Nález leteckej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Bratislava bola počas vojny bombardovaná

Hlavné mesto bolo bombardované počas 2. svetovej vojny. Prvý nálet amerického vojenského letectva sa odohral 16. júla 1944 a zomreli pri ňom stovky ľudí. Cieľom bola najmä rafinéria Apollo, známa ako Apolka. Do konca vojny bola Bratislava ešte niekoľkokrát bombardovaná Američanmi a raz Sovietmi. 

Pre nález leteckej bomby v Bratislave pyrotechnik okamžite odporučil evakuáciu (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Viac o téme: BombaBratislavaMlynské Nivy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu