Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Lengvarský spúšťa novú stratégiu očkovania: Po vzore Druckera vyzval lídrov strán na vakcináciu!

Lengvarský otvára ďalšiu bránu očkovania. Zobraziť galériu (6)
Lengvarský otvára ďalšiu bránu očkovania. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Dospelí Slováci aj mladí vo veku od 12 do 15 rokov sa od júla budú môcť dať zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 aj u svojho ambulantného lekára. Vo štvrtok to na tlačovej konferencii potvrdil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Ľudia majú kontaktovať priamo svojho lekára. Lengvarský okrem iného tiež vystúpil v rozhlasovom vysielaní, kde vyzval aj politikov, aby sa dali zaočkovať.

VIDEO Tlačová konferencia ministra Lengvarského a odborníkov:

Minister Lengvarský avizuje ďalšiu zmenu v očkovaní, prichádzajú na rad lekári a ich ambulancie (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podľa jeho slov, keď vystúpil u Braňa Závodského na rádiu Expres sa Ústredný krízový štáb zíde zas, a to v pondelok, kde by mal rozhodnúť o definitívnom nastavení opatrení na hraniciach. "Teraz musí prísť prísna kontrola hraníc,“ povedal vo vysielaní minister.

Výzva lídrom koaličných aj opozičných strán

Minister Lengvarský tiež vo vysielaní prekvapil, keď vyzval šéfa OĽaNO Igora Matoviča, śéfa Hlasu-SD Petra Pellegriniho a šéfa opozičného Smeru Roberta Fica, aby sa nechali verejne zaočkovať. "Keď už som teda ten politik, vyzývam ich z tohto miesta tak, ako ostatných ľudí, aby to urobili,“ odpovedal na otázku moderátora, prečo doteraz týchto predsedov na očkovanie nevyzval.

KORONAVÍRUS Lengvarský spúšťa novú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Maarty, TASR/Martin Baumann)

Na tlačovke vyzýval na očkovanie ako na jedinú cestu z pandémie

"Očkovanie je jedinou cestou na zvládnutie pandémie ochorenia COVID-19," zdôraznil šéf rezortu zdravotníctva. Lekárov a pediatrov požiadal o pomoc pri zvýšení počtu zaočkovaných. Zdôraznil, že prípadné vážne nežiaduce účinky bude znášať štát. Do systému sa od stredy (23. 6.) prihlásilo 64 lekárov.

KORONAVÍRUS Lengvarský spúšťa novú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Očkovacie centrá nekončia, upozorňuje Palušková

Prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska Monika Palušková vysvetlila, že očkovacie centrá budú naďalej vykonávať svoju prácu. Cieľom bude zaočkovať domovy sociálnych služieb či ľudí, ktorí sa nemôžu z rôznych príčin zúčastniť očkovania. Ak budú lekári mať záujem vstúpiť do systému, tak si budú môcť objednávať svojich pacientov, ako sú zvyknutí.

Monika Palušková
Zobraziť galériu (6)
Monika Palušková  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová verí, že očkovaniu napomôže dôvera medzi pediatrami a detskými pacientmi a ich rodičmi.

Elena Prokopová
Zobraziť galériu (6)
Elena Prokopová  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vakcíny sa obstarajú v spolupráci s lekárňami

Objednávanie vakcín a ich distribúcia budú zabezpečené v spolupráci s lekárňami. Objednávanie pacientov na očkovanie bude prebiehať v ambulancii obvyklým spôsobom, špecifickým pre danú ambulanciu. Každý zaočkovaný bude môcť na stránke korona.gov.sk požiadať o medzinárodný očkovací certifikát. Ambulancie so záujmom o očkovanie sa môžu prihlásiť cez webovú stránku MZ SR.

KORONAVÍRUS Lengvarský spúšťa novú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Očkovanie vlastných (kartových) pacientov

Očkovanie v ambulanciách sa bude realizovať štandardným spôsobom, pričom ambulancie majú možnosť očkovať len svojich kapitovaných pacientov. Rozdiel oproti vakcinačnému centru bude podľa MZ SR v tom, že celý proces, od objednania na očkovanie, cez realizáciu, až po záznam do systémov, vykoná ambulancia. Používať sa bude vakcína Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech.

Viac o téme: OčkovanieMladíDospelíAmbulancieKoronavírusMonika PaluškováVladimír LengvarskýElena Prokopová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu