Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Situácia sa stále zlepšuje: Nové rozdelenie OKRESOV! Nemáme už ani jeden červený či ružový

Zobraziť galériu (11)
(Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Od budúceho pondelka (28. 6.) bude podľa COVID automatu v druhom stupni ostražitosti šesť okresov. V prvom stupni ostražitosti ich bude 46. V stupni monitoring bude 27 okresov. Situácia na Slovensku sa stále zlepšuje.

Vláda SR na svojom stredajšom rokovaní schválila v rámci COVID automatu rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti. Epidemiologická situácia na Slovensku je veľmi dobrá. V stredu to uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Rezort apeluje na ľudí, aby nezabúdali na zodpovednosť.

Aktuálna situácia na Slovensku sa zlepšuje, nebudeme mať ani jeden červený či ružový okres (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


AKTUÁLNE Na Slovensku potvrdili prítomnosť delta variantu: Infikovaný prišiel z Ruska


Od budúceho pondelka (28. 6.) bude podľa COVID automatu v druhom stupni ostražitosti šesť okresov. V prvom stupni ostražitosti ich bude 46. V stupni monitoring bude 27 okresov.

Situácia sa stále zlepšuje:
Zobraziť galériu (11)

Celkovo je prvou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 zaočkovaných 1 967 496 ľudí. Plne zaočkovaných je 26 percent Slovákov, konkrétne ide o 1.400.324 ľudí. Očkovanie chce MZ SR podporiť prostredníctvom mobilných očkovacích tímov a tiež umožnením očkovania v ambulanciách všeobecných lekárov od začiatku júla. Na očkovanie vyzvala aj prezidentka Zuzana Čaputová. 

Situácia sa stále zlepšuje:
Zobraziť galériu (11)

 

Prvýkrát sa potvrdil aj delta variant

Hospitalizovaných je aktuálne 231 ľudí, z nich potvrdené ochorenie COVID-19 má 154 pacientov. Na JIS je podľa hovorkyne 17 pacientov a podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 13 osôb. Na Slovensku sa potvrdil už aj delta variant nového koronavírusu.

Situácia sa stále zlepšuje:
Zobraziť galériu (11)

Ten je o 40 až 60 percent infekčnejší a riziko hospitalizácie je 2,61-krát väčšie. Rezort zdravotníctva tiež uviedol, že pri tomto variante je druhá dávka očkovania kriticky dôležitá. Očkovanie potrebujú aj tí, ktorí už ochorenie COVID-19 prekonali.

VIDEO Na Slovensku potvrdili delta variant, spúšťa sa registrácia na očkovanie u všeobecných lekárov

Na Slovensku potvrdili delta variant, spúšťa sa registrácia na očkovanie u všeobecných lekárov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ani jeden červený či ružový okres

V druhom stupni ostražitosti (oranžová farba) sú okresy Banská Štiavnica, Gelnica, Humenné, Myjava, Skalica a Spišská Nová Ves.

Situácia sa stále zlepšuje:
Zobraziť galériu (11)

K žltým, teda okresom v prvom stupni ostražitosti, patria okresy Bánovce nad Bebravou, Bardejov, Bratislava I - V, Bytča, Čadca, Detva, Hlohovec, Košice I - IV, Košice-okolie, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Levice, Levoča, Lučenec, Malacky, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Poprad, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Ružomberok, Senec, Senica, Snina, Sobrance, Trenčín, Tvrdošín, Vranov nad Topľou, Žiar nad Hronom, Žilina a Zvolen.

Situácia sa stále zlepšuje:
Zobraziť galériu (11)

V stupni monitoring (zelená farba) sú okresy Banská Bystrica, Brezno, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Ilava, Kežmarok, Komárno, Liptovský Mikuláš, Nitra, Poltár, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Púchov, Sabinov, Šaľa, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Trnava, Turčianske Teplice, Veľký Krtíš, Žarnovica a Zlaté Moravce.

Na očkovanie vakcínou od Johnson & Johnson sa prihlásilo zatiaľ 4793 ľudí

Na očkovanie vakcínou Janssen od spoločnosti Johnson & Johnson sa zaregistrovalo doposiaľ 4793 ľudí. Prihlasovanie na túto vakcínu spustili v pondelok (21. 6.). Určená je osobám od 18 rokov. Plnú zaočkovanosť získa osoba už za 14 dní po aplikácii. "Vakcínou od spoločnosti Janssen sa už očkuje. Aktuálne sme ňou iniciovali očkovanie ľudí bez domova prostredníctvom našej príspevkovej organizácie Zdravé regióny. Taktiež jeden z veľkých podnikov, ktorý očkuje svojich zamestnancov, si objednal 130 kusov tejto vakcíny. Najbližší víkend ňou budú očkovať aj naše očkovacie centrá," povedala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Situácia sa stále zlepšuje:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Carla Carniel)

Registrácia je spustená na korona.gov.sk po dobu troch týždňov. Záujemcov o očkovanie pozvú štandardnou formou. MZ SR spresnilo, že aktuálne sa na Slovensku možno prihlásiť okrem tejto vakcíny na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 aj na registrované dvojdávkové vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech a od spoločnosti Moderna a do 30. júna aj na neregistrovanú dvojdávkovú vakcínu Sputnik V.

Situácia sa stále zlepšuje:
Zobraziť galériu (11)

Registrovanou dvojdávkovou vakcínou od spoločnosti AstraZeneca sa aktuálne očkujú iba druhé dávky. Očkovať sa jednodávkovou vakcínou bude možné vo vakcinačných centrách vybraných na základe záujmu a tiež formou výjazdovej očkovacej služby. Možnosť výberu tejto vakcíny dostanú aj zamestnávatelia pre svojich zamestnancov.

Situácia sa stále zlepšuje:
Zobraziť galériu (11)

Od pondelka bude na zozname 47 krajín zelených

Na zozname zelených krajín bude od pondelka (28. 6.) 47 krajín. Vyplýva to z návrhu aktualizácie zoznamu krajín sveta podľa aktuálnej rizikovosti s ohľadom na ich národnú epidemiologickú situáciu, ktorý schválila vláda na svojom stredajšom zasadnutí.

Na zozname tzv. zelených krajín bude Andorra, Austrália, Belgicko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Chorvátsko, Cyprus, Česko, Čínska ľudová republika, Dánsko, Estónsko, Faerské ostrovy, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Grónsko, Holandsko, Hong Kong, Írsko, Island, Izrael, Japonsko, Južná Kórea, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Macau, Maďarsko, Malta, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko, San Maríno, Severné Macedónsko, Singapur, Slovinsko, Svätá stolica (Vatikán), Španielsko, Švajčiarska konfederácia, Švédsko, Taiwan a Taliansko.

Medzi červené krajiny bude patriť Albánsko, Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Čierna hora, Gruzínsko, Jordánsko, Kanada, Kosovo, Kuba, Libanon, Moldavsko, Portoriko, Srbsko, Spojené štáty americké, Tunisko, Turecko a Ukrajina.

Na zozname čiernych krajín sú všetky ostatné krajiny, ktoré nie sú na zelenom a červenom zozname.

Viac o téme: Cestovanie KoronavírusZelené krajiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu