Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Premiér o KONTROLE cez eKaranténu: Môže sa zaviesť len počas núdzového stavu! Je to zásah do práv ľudí

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) Zobraziť galériu (2)
Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Povinné kontrolovanie cez aplikáciu eKaranténa môže vláda zaviesť len vtedy, keď je v krajine vyhlásený núdzový stav. Uviedol to premiér Eduard Heger pred stredajším rokovaním vlády s tým, že v momentálnej pandemickej situácii sa núdzový stav na Slovensku vyhlasovať nebude.

EKaranténa má digitálne sledovať ľudí, či dodržiavajú domácu izoláciu. "Nie je to nástroj, ktorý vieme teraz použiť. Treba ho mať pripravený na čas, keby bola náhodou zlá situácia. Je to len zjednodušenie spôsobu na kontrolu," hovorí.

Aplikácia nie je liekom

Stovky ľudí v izolácii sa podľa premiéra dajú odkontrolovať hygienikmi, aplikácia dáva zmysel pri kontrole desiatok tisícov ľudí v karanténe. Aplikácie nie je liekom, poznamenal. Prípravu eKarantény má podľa Hegera na starosti Úrad verejného zdravotníctva. "Z technologického hľadiska to nie je nič náročné. Je to aplikácia, ktorá vás každé dve hodiny vyzve, aby ste si dali tvár pred telefón a zaznamená miesto, kde ste," poznamenal predseda vlády.

Kontrolovanie cez eKaranténu sa môže zaviesť len počas núdzového stavu, uviedol premiér Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Monitorovanie ľudí je zásah do ich práv

Dodal, že monitorovanie ľudí je istým zásahom do ich práv, preto bude vláda po tomto nástroji siahať ako po poslednej možnosti. Premiér tiež uviedol, že Slovensko je pripravené na tretiu vlnu pandémie. SR by mala získať čo najviac dát o delta variante nového koronavírusu, vyskytujúcom sa v iných krajinách.

Vojaci sú v prípade potreby pripravení pomáhať polícii

Vojaci Ozbrojených síl Slovenskej republiky sú pripravení v prípade potreby pomáhať na hraniciach policajnému zboru. Pred stredajším rokovaním vlády to uviedol minister obrany Jaroslav Naď. Poukázal na to, že sú v úzkom kontakte s ministrom vnútra Romanom Mikulcom. Naď poznamenal, že počítajú s tým, že ak dôjde k dôslednej kontrole na všetkých hraničných priechodoch, tak je zrejmé, že policajný zbor to nebude schopný sám riešiť.

Vojaci OS SR sú v prípade potreby pripravení pomáhať počas kontrol na hraniciach policajnému zboru (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"A tak, ako tomu bolo aj počas predchádzajúcich vĺn, budeme pripravení pomáhať policajnému zboru s vojakmi Ozbrojených síl SR," povedal Naď. Poznamenal, že v spolupráci s ministrom vnútra urobia všetko preto, aby ľudia prechádzali cez hranice zaočkovaní alebo otestovaní. "Ide nám o to, aby sme chránili našu krajinu, nikto už nechce žiaden lockdown a úmrtia," doplnil. Zároveň poznamenal, že podporuje ľudí v tom, aby sa dali zaočkovať.  

Viac o téme: VojaciNúdzový stavKoronavírusJaroslav NaďEduard HegerEKaranténa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu