Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

AKTUÁLNE Na Slovensku potvrdili prítomnosť delta variantu: Infikovaný prišiel z Ruska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA - Na Slovensku sme laboratórne potvrdili prítomnosť delta variantu pandemického vírusu. Osoba pricestovala z Ruska a je v domácej karanténe. ÚVZ SR vyzýva na dodržiavanie opatrení.

"Variant B.1.617.2. sme v Biomedicínskom centre Slovenskej akadémie vied identifikovali v pozitívnej vzorke od osoby, ktorá na Slovensko pricestovala z Ruska," povedal virológ Boris Klempa z BMC SAV.

VIDEO Na Slovensku potvrdili delta variant

Na Slovensku potvrdili delta variant, spúšťa sa registrácia na očkovanie u všeobecných lekárov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 12:28 ÚVZ SR zároveň usmerňuje v tom, že delta variant, o ktorom dnes informovali, je prvý laboratórne potvrdený delta variant (B.1.617.2) v SR. Takzvaný indický variant, ktorý bol na území SR potvrdený v máji, je variant B.1.617.1 definovaný ako kapa variant.

Aktualizované 12:27 Na základe preverovania informácií o osobe, u ktorej bol potvrdený delta variant pandemického vírusu, ÚVZ SR upresnilo informácie o jej cestovateľskej anamnéze: osoba nepricestovala z Petrohradu a nezúčastnila sa futbalového zápasu.

Osoba pricestovala z Ruska

"Osoba bola bez úzkych kontaktov a nie je hospitalizovaná. Aktuálne sa nachádza v domácej karanténe a zodpovedne dodržiava všetky nariadené protiepidemické opatrenia," informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas. Pred rokovaním vlády to potvrdil aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Predpokladá, že sa táto osoba mohla nakaziť po návšteve futbalového zápasu v Petrohrade. "Myslím, že to bolo z Petrohradu po futbale," uviedol s tým, že si nemyslí, že by malo ísť o futbalistu.

VIDEO Krízový štáb o nových opatreniach: Registrácia bude povinná! Nonstop kontroly a prísny režim pre pendlerov

Krízový štáb o nových opatreniach: Registrácia bude povinná! Nonstop kontroly a prísny režim pre pendlerov (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Delta variant vírusu SARS-CoV-2, označovaný tiež ako B.1.617.2, patrí spolu s Kapa variantom  B.1.617.1 do rovnakej línie, ktoré boli prvýkrát zaznamenané koncom roku 2020 v Indii. Delta variant je podľa ECDC zaraďovaný medzi tzv. „variants of concern“, teda varianty, na ktoré je  potrebné sa zvlášť  zamerať, nakoľko sú jasné vedecké dôkazy o ich možnom vplyve na rýchlosť a spôsob  šírenia alebo odpoveď imunitného systému," vysvetlila laboratórna diagnostička a molekulárna biologička na ÚVZ SR Anna Kaliňáková.

Obozretnosť a dodržiavanie nastavených preventívnych pravidiel v rámci krajiny i mimo nej je podľa hlavného hygienika mimoriadne dôležité, pretože tým znižujeme riziko šírenia pandemického vírusu i jeho variantov. Laboratóriá na žiadosť hlavného hygienika vykonávajú sekvenáciu všetkých pozitívnych vzoriek na SARS-CoV-2 s dostatočne vysokou vírusovou náložou, pretože to je predpoklad, aby bola sekvenácia úspešná.

Viac o téme: SlovenskoIndický variantDelta mutácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu