Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

NA ÚTEKU! Jakub z Čistého dňa sa snaží vyhnúť trestu: FOTO Polícia pátra po odsúdenom násilníkovi

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Peter Pčolinský/FB)

BRATISLAVA - Päť rokov a štyri mesiace - presne toľko si má odpykať kuchár zo škandalózneho resocializačného centra Čistý deň za to, že sexuálne zneužil vtedy len 14-ročnú chovankyňu. Zdá sa však, že Filo sa do väzenia nechystá nastúpiť.

Archívne video

Bývalá poslankyňa Natália Blahová o kauze Čistý deň (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

Trest pre bývalého kuchára z čistého dňa Jakuba Fila potvrdil Krajský súd potom, čo sa Filo odvolal voči rozsudku prvostupňového súdu. Rozhodnutie je teda právoplatné. Jeho advokát po rozsudku na otázku, či je Filo pripravený nastúpiť na výkon trestu povedal, že asi nikto nie je na niečo také pripravený. A zdá sa, že mal pravdu. Po Filovi totiž polícia vyhlásila pátranie. 

Jakub Filo z Čistého
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: minv.sk)

Bol to práve prípad Fila, ktorý odštartoval tortúru okolo resocializačného dňa Čistý deň. Ten prevádzkovali manželia Tománkovci, ktorí mali blízko aj k dnes už odsúdenému mafiánovi Marianovi Kočnerovi. 

"Zavolal ma na cigu, že nech si idem zapáliť a vlastne potom prišiel za mnou na izbu a vyspala som sa s ním. Povedal, že tam budem mať nejaké výhody," hovorila vtedy chovakyňa Natália, ktorú Filo sexuálne zneužil. "Tak on mi povedal, presne si to pamätám, že bude chodiť Ježiško, keď budem dobrá," dodala.

V kauze Čistý deň išlo o to, že namiesto toho, aby sa drogovo závislé deti liečili v ústave, mali im byť podávané omamné látky a mali byť sexuálne zneužívané. Vtedajšie vedenie - Zuzana Miková Tománková a Peter Tománek - potvrdili aj to, že ich zverenkyňa Natália mala sex s Filom. Tvrdili však, že dobrovoľne. V roku 2017 z centra ušli dve chovankyne a podali na resocializačné zariadenie trestné oznámenie.

NA ÚTEKU! Jakub z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Martin Havran)

Kočner v pozadí

Potom, čo obžalovali Kočnera v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze falšovania zmeniek, polícia sa dostala aj k jeho komunikácii cez aplikáciu Threema. Práve tá ukázala, že Kočner Tománkovcom pomáhal s kauzou Čistý deň, dokonca, mal mať aj prístup k osobným informáciám zverenkýň. 

"Nedávajte to zatiaľ von!! Nikam. Pripravujem tlačovku," písal Kočner 28. februára 2017 Zuzane Tománkovej. "Zajtra po 16:00 sme v BA. Ak budete zdravý.." odpísala mu. "Ale vy sa nikde nevyjadrujte. Každému povedzte, že bude tlačovka," dával pokyny Kočner. Tlačová konferencia sa uskutočnila 1. marca 2017. Tománková na nej oznámila, že ministerstvo práce pod vedením Jána Richtera Čistému dňu akreditáciu ponechalo.

NA ÚTEKU! Jakub z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Reprofoto:facebook-Nadácia Zastavme korupciu)

Minister rozhodnutie obhajoval aj napriek tomu, že samotné odobratie akreditácie odporúčala aj špeciálna komisia. Týždeň po tejto tlačovej konferencii sa stretli v jednom z bratislavských hotelov Marian Kočner, bývalý SISkár Peter Tóth a Zuzana Tománková. Priniesli vtedy kompromitujúce materiály o poslancovi Borisovi Kollárovi, ktorý si s jednou z chovankýň písal intímne správy. Tománková písala Kočnerovi, že "Sime dochádza matroš a hysterčí". "Doriti," odpísal Kočner. Akreditáciu Čistému dňu nakoniec odobrali a resocializacné centrum dnes neexistuje. Tománkovci však nijako potrestaní neboli.

Kočner, Tománková a Tóth
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Viac o téme: PátranieZnásilneniePolícia Čistý deň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu