Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vražda Kuciaka sa vracia do Pezinka: Ostrá kritika senátu! Rozhodnutie o Kočnerovej nevine bolo predčasné

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Najvyšší súd na utorkovom zasadnutí zrušil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka. Marian Kočner a Alena Zsuzsová budú teda opäť súdení ako objednávatelia vraždy. Zároveň súd potvrdil 25-ročný trest pre Tomáša Szabóa. Rozsudok je právoplatný.

Najvyšší súd SR zrušil rozsudok, ktorý v kauze Kuciak oslobodil Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Rozhodovalo sa v rozporore s elementárnou logikou, prvostupňový súd zle vyhodnotil niektoré dôkazy, zahrnul aj tie, ktoré neboli vykonané a rozhodol predčasne. To všetko vyčítal odvolací súd senátu Špecializovaného trestného súdu, ktorému predsedala Ružena Sabová. Prípad sa tak znova vracia do Pezinka a nádej, že odsúdia aj objednávateľov vraždy novinára Jána Kuciaka, stále nevyhasla. 

AKTUÁLNE Kočnerovi a Zsuzsovej súd zrušil nevinu: Tvrdá kritika senátu! Bolo to v rozpore s logikou

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek žiadal aj to, aby Najvyšší súd prikázal inému senátu Špecializovaného trestného súdu, aby rozhodol vo veci vraždy. Tomu však senát Najvyššieho súdu nevyhovel. Prípad tak opäť bude posudzovať senát Ruženy Sabovej, ktorý Kočnera a Zsuzsovú oslobodil. 

"Nezistili sme dôvody, ktoré by smerovali k úplnému preukázaniu toho, že prvostupňový súd bol ovplyvnený pri svojom rozhodovaní. Nebol zistený zámer alebo úmysel zmariť dôkaznú situáciu. Bude vecou Špecializovaného trestného súdu, aby v pôvodnom zložení senátu preukázal, že je spôsobilý vykonávať dôkazy, vyhodnotiť ich a vyrovnať sa so skutkovým a právnym stavom," povedal predseda senátu Peter Paluda. 

Vražda Kuciaka sa vracia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky)

Vražda Kuciaka sa vracia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Szabó dostal 25 rokov

Najvyšší súd ale potvrdil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu, ktorý odsúdil Tomáša Szabóa na 25 rokov väzenie. Senát pod vedením Petra Paludu neuveril Szabóovi, že Kuciaka mali len zbiť. Podľa súdu by ho v tom prípade toľko nesledovali. Súd zároveň nariadil prepadnutie Szabóovho majetku. Kuciakovci od neho chceli po 500-tisíc nemajetkovú ujmu, tomu však súd nevyhovel. Prokuratúra v odvolaní žiadala pre Szabóa doživotie, to však podľa súdu nie je možné.

Vražda Kuciaka sa vracia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Tomáša Szabóa rovno z Najvyššieho súdu eskortovali na výkon trestnu. Rozhodnutie je právoplatné, preto sa voči nemu už nemôže odvolať. V prípade vraždy Jána Kuciaka sú tak už traja právoplatne odsúdený - Zoltán Andruskó, Miroslav Marček a Tomáš Szabó. 

Čo čaká Kočnera a Zsuzsovú?

Marian Kočner je už odsúdený za falšovanie zmeniek na 19 rokov väzenia. Alena Zsuzsová je obvinená z viacerých trestných činov a hoci ju po rozhodnutí Špecializovaného trestného súdu v kauze vraždy Jána Kuciaka prepustili z väzby na slobodu, rovno pred väznicou ju kukláči opäť zadržali. 

Vražda Kuciaka sa vracia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zsuzsová sa pojednávania na Najvyššom súde nezúčastnila, požiadala o konanie v jej neprítomnosti. Rozhodnutie odvolacieho súdu si preto vypočul len Tomáš Szabó a Marian Kočner. Vec sa teda opäť vráti do Pezinka senátu Ruženy Sabovej. Ten bude mať za úlohu posúdiť aj nové dôkazy, ktoré navrhovala prokuratúra. Ide napríklad o posudok filozofickej fakulty, ktorá posudzovala komunikáciu medzi Kočnerom a Zsuzsovou, ale aj analýzu Zsuzsovej hodiniek, ktoré ukázali neprirodzene vysoký tep potom, ako sa dozvedela o vražde Kuciaka. 

Vražda Kuciaka sa vracia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/ Jano Zemiar)

Odsúdenie prípadných objednávateľov však môže trvať niekoľko mesiacov. Ak by totiž Špecializovaný trestný súd Kočnera a Zsuzsovú uznal vinnými, prípad bude pravdepodobne opäť posudzovať Najvyšší súd, pretože Kočner a zsuzsová sa môžu opäť odvolať. 

Vražda Jána Kuciaka

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači. Dvojicu našli až po niekoľkých dňoch, keď sa neozývali príbuzným ani kolegom. Vražda novinára spustila po celom Slovensku vlnu demonštrácií a ľudia žiadali jej spravodlivé vyšetrenie. Zo svojich postov odstúpilo viacero vplyvných ľudí, medzi nimi aj vtedajší premiér Robert Fico, Robert Kaliňák či vtedajší šéf polície Tibor Gašpar, ktorý je v súčasnosti vo väzbe.

Viac o téme: VraždaObžalovaníPojednávaniaSúd Ján KuciakMartina KušnírováMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu